Piasek Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Otrzymałem winogron czerwony i robię wino / moje pierwsze w życiu/ według przepisu z tej strony http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_winogron_ciemnych.phpI teraz mam pytanie1 czy pierwsze dni fermentacji z miazgą mogę przeprowadzić w garnku /nierdzewka/ z uwagi na czapę z owoców2 wino mocne - czyli syrop robi się z cukru z sokiem z winogronPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 Chyba nikt nie robił wina z winogron :rolleyes: Pytanie pierwsze już nie aktualne , ale nadal czekam na odpowiedź dotyczącą wykonania syropu dla wina mocnegoPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Chyba nikt nie robił wina z winogronWitaj Kolego, wino z winogron to już wyższa półka, dla początkujących to porzeczka lub wiśnia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Chyba nikt nie robił wina z winogronJesteś bardzo niecierpliwy. Nadejdzie wieczór, zejdą się zadymiacze i napewno ktoś Ci odpowie. Nie chce mi sie wierzyć, by na stronie którą cytujesz, lub na wino.org nie znali odpowiedzi na Twoje pytania. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Szanowny Piasku,Z mojego doświadczenia wynika, że wino powinno fermentować w słoju z rurką, bez dostępu powietrza.a co do drugiego pytania to ja robiłem syrop i on był dodany do soku.ja robiłem z tej strony wina z wiśni. i winogron oraz ryżu i żyta na tym samym przepisiepowodzeniaMirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 Chyba nikt nie robił wina z winogronWitaj Kolego, wino z winogron to już wyższa półka, dla początkujących to pożeczka lub wiśnia. :grin:Tego nie kwestionuję. Tylko co mam zrobić z darmowym winogronem. Maxel Też masz rację z tą nerwowością, ale mam obecnie 13,5 l miazgi i zmarnować, nie uchodzi. Darmowe bo darmowe ale zagospodarować trzeba. A co do stronki innego forum tam nie pytałem brak czasu na obserwowanie. Liczę na zadymiaczy co trunki robią i to jakie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Otrzymałem winogron czerwony i robię wino / moje pierwsze w życiu/ według przepisu z tej strony http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_winogron_ciemnych.php I teraz mam pytanie 1 czy pierwsze dni fermentacji z miazgą mogę przeprowadzić w garnku /nierdzewka/ z uwagi na czapę z owoców 2 wino mocne - czyli syrop robi się z cukru z sokiem z winogron PozdrawiamWitam 1 - Ja fermentuje we wiadrze plastikowym miazgę z winogrona. 2 - Cukier rozpuszczaj w wodzie jak nie rozrzedzisz soku to drożdże słabo fermentują 3 - Jak chcesz mocne wino dodaj drożdże gorzelniane :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 lesniak 1 - Ja fermentuje we wiadrze plastikowym miazgę z winogrona. 2 - Cukier rozpuszczaj w wodzie jak nierozrzedzisz soku to drożdże słabo fermentują 3 - Jak chcesz mocne wino dodaj drożdże gorzelniane Dotyczy punktu 2 i 3 podajesz z doświadczenia czy "tak słyszałem"Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Z doświadczenia robię wino od 1993 roku nalewki od 2000 r o moich nalewkach jest na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Tego nie kwestionujęNo dzięki, ale winogrona są różne w winiarstwie chodzi o kwasek, który jest ważny w wyrobie dobrego wina. Dlatego tak napisałem. Ja sam robie wina od 1990 r. więc wiem o czym mówię. Ostatnio tzn. rok temu ruszyłem miodami. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 Dziękuję za wszyskie odpowiedzi, ale temat jak zrobić syrop nie poruszony.Przy winie 16*18% podają że podaje się "0" wody, cukier mam rozpuścić w soku ż winogron. Ta kwestia jest obecnie najpilniejsza jutro muszę dodać ten syrop. No dzięki, ale winogrona są różne w winiarstwie chodzi o kwasek, który jest ważny w wyrobie dobrego wina. Dlatego tak napisałem. Czyli mam wykonać oddzielny pomiar kwasowości, czy w/g rozpiski tzn na 10l wina czyli 8,6l moszczu 22,.... g kwaskuPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Piasek Tutaj znajdziesz przepis, Pamiętaj: żadnych drożdży gorzelniczych nie dodajemy do produkcji Win. Do win mocnych są specjalne drożdże winne, Mam nadzieję, że potrafisz obliczyć Blg ? Dobrze zacząłeś z miazgą, przygotuj sito do przecedzenia soku i życzę Ci dużo cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted September 13, 2011 Report Share Posted September 13, 2011 Dziękuję za wszyskie odpowiedzi, ale temat jak zrobić syrop nie poruszony. Przy winie 16*18% podają że podaje się "0" wody, cukier mam rozpuścić w soku ż winogron. Ta kwestia jest obecnie najpilniejsza jutro muszę dodać ten syrop. No dzięki, ale winogrona są różne w winiarstwie chodzi o kwasek, który jest ważny w wyrobie dobrego wina. Dlatego tak napisałem. Czyli mam wykonać oddzielny pomiar kwasowości, czy w/g rozpiski tzn na 10l wina czyli 8,6l moszczu 22,.... g kwasku Pozdrawiam Piasek wejdź na tą stronę i poczytaj , tam uzyskasz odpowiedź na swoje pytania. Jest to bardzo. profi strona.... http://wino.org.pl/forum/ Tak ogólnie to aby zacząć robić wino musisz znać zawartość cukru w swoim moszczu. Jeżeli chcesz robić wino gronowe nie dodajesz cukru a moc uzyskujesz z tego co zawierał moszcz. Jeżeli chcesz zrobić wino mocne , wtedy musisz dodać cukier i wodę w odpowiedniej ilości , lecz to już nie jest wino gronowe lecz wino z winogron. Jak to obliczyć dowiesz się na wspomnianej wyżej stronie. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 Biotit Już wertuję podany linkDziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 13, 2011 Author Report Share Posted September 13, 2011 jpionka Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, im więcej czytam tym bardziej się dziwię na co się porwałem. Ale trudno brnę dalej, myślę że z pomocą ludzi obeznanych w tym temacie dam radę i owoce nie wylądują na kompostowniku tylko będą cieszyć podniebienie za kilka miesięcyPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 14, 2011 Author Report Share Posted September 14, 2011 [quote name="Tak ogólnie to aby zacząć robić wino musisz znać zawartość cukru w swoim moszczu.Jeżeli chcesz robić wino gronowe nie dodajesz cukru a moc uzyskujesz z tego co zawierał moszcz. Jeżeli chcesz zrobić wino mocne ' date=' wtedy musisz dodać cukier i wodę w odpowiedniej ilości , lecz to już nie jest wino gronowe lecz wino z winogron. Jak to obliczyć dowiesz się na wspomnianej wyżej stronie. W/g tej stronki http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_winogron_ciemnych.php cukier dodaje się i di wina gronowego i do wina z winogron. Różnica dotyczy wody tzn do gronowego dodajemy natomiast do wina z winogron już wody nie dajemy.Pozdrawiam [ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 09:23 ]Oczywiście ta wypowiedź dotyczy do wypowiedzi iponki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Witam , Kolego wino gronowe jest to czyste wino z tego co uzyskasz z gron winorośli i dotakiego wina nie dodajesz już wody. Jeżeli dodasz cukru ( bo można ) to też już nie jest winogronowe lecz gronowo - buraczane gdyż większość cukru pochodzi z przerobu buraków.Wina w ten sposób wytwarzane w zależności od rocznika mają wysoką lub niską jakość. Jest to oczywiście zależne od pogody w danym roku ( zawartość cukru i kwasowość ).To tak gwoli wyjaśnienia .Jeżeli do wina dodajesz wody to dajesz ją w tym celu aby zneutralizować nadmierną kwasowość moszczu i musisz również dodać cukru aby zapewnić odpowiednią zawartość alkoholu. Takie wino nazywamy winem winogronowym ( owocowym ) w zależności z jakich owoców pozyskujemy sok. Można również zrobić wino z soku winogron z kartoników np. Fortuny, lecz nie będzie to wino gronowe lecz winogronowe.W linku , który Ci podałem oraz wcześniej również podał Biotit jest wszystko dokładnie opisane. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 1 - Ja fermentuje we wiadrze plastikowym miazgę z winogrona. Można dodać pektopol. http://www.euro-win.pl/pektopol.htm Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 14, 2011 Author Report Share Posted September 14, 2011 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.Aktualnie miazga stoi już 24 h. Dzisiaj został dodany Pektopol i MD. Dopiero dzisiaj dokonałem pomiaru wartości cukru i wyszło ponad 20 Blg.I teraz pytanie przy 13,5 l miazgi i wartości cukru 20 Blg ile powinienem dać cukru celując w wino mocne 18 %. Woda nie była dodawana.Ilość cukru dzielona na części - kiedy dodać część pierwszą cukru?Z uwagi na różne terminy wyczytane w innych materiałach pytanie po ilu dniach oddzielić sok od części stałych /skórki owoców, pestki/ i przelać do balona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 1 - Ja fermentuje we wiadrze plastikowym miazgę z winogrona. Można dodać pektopol. http://www.euro-win.pl/pektopol.htm Pozdrawiam :wink: Tak można ale ja wole bez jakiej kolwiek chemii mi takie wino idealnie smakuje znajomym też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Piasek , dokładnie przeczytaj cały wątek w tym temacie... : http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19131 a szczególnie wypowiedzi DarkaRz . Na podstawie tego opisu bez problemu obliczysz potrzebną ilość cukru i jak mniemam wody.Nic nie piszesz na temat zawartości kwasów , a przy tej ilości ( 20Blg ) cukru , kwasów na pewno masz za dużo. Kiedy dokonałeś pomiaru cukru i czy uwzględniłeś poprawkę na niecukry...? Z jakich drożdży zrobiłeś MD...?Czy zasiarkowałeś miazgę przed fermentacją..?Jaki rodzaj wina zamierzasz uzyskać...?Przy tak wysoko założonej mocy, nie każde drożdże są w stanie przeżyć stężenie alkoholu i może się okazać ,że nie uzyskasz tego co planujesz. Dlatego powinieneś najpierw poczytać , następnie zaopatrzyć się w odpowiedni typ drożdży i innych środków ( pirosiarczyn , pożywka , pektopol ) i dopiero zacząć działać .Na pytania które zadajesz , na tym etapie nikt Ci nie udzieli dokładnej odpowiedzi...Kolejną porcję cukru dodaje się jak już balling zbliża się do zera , pamiętać należy ,że za duże stężenie cukru ( > 23Blg ) utrudnia lub wręcz uniemożliwia pracę drożdży. Fermentację miazgi przerywasz po 4-7 dniach od rozpoczęcia mierząc balling , który powinien wynosić w tym czasie 0 Blg. Jeżeli wino robisz z owoców labruski to wcześniej (3-4) dni aby moszcz nie uzyskał intensywnego "lisiego posmaku " pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 jpionka Dziękuję za obszerną wypowiedźPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klodek4 Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Piasek, no i co z rezultatem, już tyle czasu mineło, pochwal się :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klon Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Krótko.Ja bym dodał 5 kg cukru rozpuszczone w 5 litrach wody na pierwszą fermantację.Potem po okresie burzliwej fermentacji dałbym 2-3 kg cukru rozpuszczone w 2-3 litrach wody na 2 faze fermentacji.Proste i skuteczne :grin: [ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 06:22 ]Piasek Za dużo kombinujesz jak na 1 raz.Choć może i dobrze...Ale nie podałeś podstawowej sprawy, to znaczy masz x moszczu i ważne ile z tego moszczu chcesz zrobić gotowego nastawu wina, a to ważne bo wg tego oblicza się ilość cukru i wody dodawanej do moszczu, aby uzyskać zadany efekt % winka .W Twoim przypadku wino mocne!Wg mojej wiedzy jak już pisałem 7-8 kg cukru (oczywiście rozpuszczonego w wodzie przegotowanej i zszumowanego w niej) najlepiej na 25-30 litrów wina oczywiście zależnie od ilości cukru w moszczu i tu ta górna granica to juz trochę za dużo. Takie maksimum.Wino trzymaj w cieple lub zanuż w nim grzałkę od akwarium nastaw na 22 stopnie i pilnuj żeby nie wywaliło. Czyli do pierwszej fermantacji (burzliwej) dolewam max do 3/4 butli lub innego fermentatora. Przy drugim dolewie roztworu cukru uzupełniamy reszte.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klodek4 Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 klon, jak zasłodzi to wino , /ten moszcz/ to drożdże nie przerobią takiej ilości cukru, musi kontrolować zawartość cukru, choćby na smak, tutaj u mnie winogron np jest bardzo słodki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts