Jump to content

Witam Wszystkich


ypsir

Recommended Posts

Oczywiscie jak kazdy ,ktory dopiero zaczyna swoja przygode z wedzeniem odwiedzilem "akademie Dziadka" i w dziale peklowanie zobaczylem informacje,ze pekluje sie w temperaturze 4-8 stopni.

Czy to znaczy,ze w nizszej/wyzszej temperaturze nie zachodzi proces peklowania?

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Według mej skromnej wiedzy:

W niższej temperaturze niż 4 st. C peklowanie przebiega wolniej (w okolicach 0 st.C peklowanie ustaje), notomiast w wyższej temperaturze bakterie rozwijają się szybciej i przy dłuższym peklowaniu może powodować to, że mięso będzie się nadawało do wyrzucenia. 4-8 st. C jest to przedział optymalny. Są przepisy, (np. na wsad do szynkowarów), gdzie peklowanie trwa kilka godzin i odbywa się w temperaturze pokojowej (ale później natychmiast należy mięso parzyć).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...