ypsir Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Oczywiscie jak kazdy ,ktory dopiero zaczyna swoja przygode z wedzeniem odwiedzilem "akademie Dziadka" i w dziale peklowanie zobaczylem informacje,ze pekluje sie w temperaturze 4-8 stopni.Czy to znaczy,ze w nizszej/wyzszej temperaturze nie zachodzi proces peklowania?Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Według mej skromnej wiedzy:W niższej temperaturze niż 4 st. C peklowanie przebiega wolniej (w okolicach 0 st.C peklowanie ustaje), notomiast w wyższej temperaturze bakterie rozwijają się szybciej i przy dłuższym peklowaniu może powodować to, że mięso będzie się nadawało do wyrzucenia. 4-8 st. C jest to przedział optymalny. Są przepisy, (np. na wsad do szynkowarów), gdzie peklowanie trwa kilka godzin i odbywa się w temperaturze pokojowej (ale później natychmiast należy mięso parzyć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.