DZIADEK MACIEK Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Brodet - w Cro to jest potrawa z ryby, coś na wzór zupy rybnej, ale bardziej gęsta cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 w Cro to jest potrawa z ryby, coś na wzór zupy rybnejW Istrii jadem taką podobną z ogniska i nazywała się brodet lub tak podobnie. O ile pamiętam to kucharz w pajał nam że wywaru nie wolno mieszać, tylko całym kociołkiem wstrząsać. :thumbsup: :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 Na ostatnim zdjęciu kucharz właśnie zamierza potrząsnąć garnkiem. [ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 15:23 ]Ośmiornica z peki. Prawie z peki, peka to danie robione w specjalnym garnku, podobnym do żeliwnego kociołka, ale na pokrywie ma rant trzymający żar. Pekę zasypuje się żarem z ognia palonego obok, dobrze gdy mamy też odpowiedni piec.Ja pekę robiłem domowym sposobem, do wykorzystania przez każdego, kto lubi takie danie. W pece robi się nie tylko ośmiornicę, można różne mięsa, wspaniale wychodzi kurczak, można tez piec chleb, np pitę.Ośmiornicę trzeba "skruszyć", najprostszy sposób mając świeżą hobotnicę, trzeba ją walić o kamienie nadbrzeżne. Można ją też zamrozić, ja tak zrobiłem. Piecyk, zwykły domowy piecyk, rozgrzewamy do 180 st.Ośmiornicę rozkładamy w brytfannie, wcześniej polanej olejem, dookoła układamy pokrojone surowe ziemniaki, cebulę, kapustę, która okazała się rozchwytywanym smakołykiem. Wkładamy całość do piecyka, brytfannę należy dokładnie przykryć folią aluW piecyku pod przykryciem trzymamy od 90 min, czas zależy od wielkości ośmiornicy. Po 90 min potrawę wyjmujemy i zdejmujemy folię. Wkładamy naszą pekę do pieca na 15/20 min w celu przyrumienienia. Gotowe, smacznego. Aha na koniec dodaliśmy jeszcze paprykę i cukinię cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 Ośmiornica podobnie robiona, ale przed pieczenie lekko podgotowana. Nie wiem, który sposób jest lepszy, zajadałem się i smakowały mi obydwie potrawy, każda z nich miała wyraźnie inny smak. cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted October 1, 2011 Author Report Share Posted October 1, 2011 Oliwa domowa, zakupiona w Cro, natka i czosnek. Świeża biała bułka i dobre wino. To przystawka. Plejskavica--kotlet z mielonej wołowiny i wieprzowiny. dodatki to cebula, ostre papryczki, pieprz, vegeta i czosnek. Kotlety kupowaliśmy w sklepie, są oklejone folią, która bardzo ułatwia np faszerowanie, uniemożliwia też sklejanie się plastrów mięsa. Faszerowanie cebula i ajvarem Plejskavicę podawałem z ryżem lub kaszą gryczaną. W knajpach najczęściej dodają frytki. Jako, ze porcja była spora i trochę zostało, następnego dnia odsmażyliśmy z ziemniakami i blitvą. Całość podawana z miejscowym domowych czerwonym wytrawnym winem. :thumbsup: cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 :clap: :thumbsup: :clap: A czy intersują Cię też chorwackie wyroby dojrzewające :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted October 1, 2011 Author Report Share Posted October 1, 2011 Często jako dodatek, a nawet jako danie "prawie" podstawowe jadaliśmy blitvę Interesują, jak najbardziej. Poznałem trochę technologię powstawania prściutu. Byłem w piwnicą, w których dojrzewają szyneczki, wisi ich naprawdę sporo. Mam gdzieś zdjęcia, z innego wypadu do Cro z wiszącymi wyrobami, poszukam. W tym roku skupiłem się na daniach gorących. Liznąłem też ciut temat "Paski sir", ser z wyspy Pag. cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 jako danie "prawie" podstawowe jadaliśmy blitvęW niemczech nazywają to Mangold, po polsku burak liściowy, czyli boćwinka. Bardzo lubię te warzywo :thumbsup: :clap: Właściwie lubię szpinak, ale boćwinka to szpinak burakowy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted October 1, 2011 Author Report Share Posted October 1, 2011 Blitva to nie nazwa dania, a chorwacka nazwa kapusty rzymskiej (mangold)... -- taką definicję dostałem od Polki zamieszkałej w Cro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 a chorwacka nazwa kapusty rzymskiej :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 Kolejne danie z miejscowej kuchni. Kalmary kupione na targu. Czyszczenie niby proste, ale wyciągnąć "plastik" z małych sztuk nie jest wcale łatwo. Spotkałem się z kucharzami, którzy grillują lub pieką kalmary z "atramentem", tak często robią w Dalmacji. Ja wolę wyczyszczone dokładnie, nie lubię jak talerz mi się na ciemno paskudzi. Smażąc kalmary trzeba wyczuć właściwy moment zakończenia tego procesu, inaczej wyjdą "gąbczaste". Podawałem moje kalmary z czosnkiem i blitwą, polewałem je domową oliwą. Wino białe, też domowe. [ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 16:43 ]Z kalmarów, które zostały niezjedzone zrobiłem ... Cebulkę i seler naciowy pokroiłem drobno, zasmażyłem do zarumienienia się, dodałem pokrojone w plasterki kalmary Ryż i brokuły to dodatki dodane na koniec cdn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 Kolejne danie z miejscowej kuchni. Kalmary kupione na targu. :thumbsup: nazywają się po polsku Kałamarnice a różnią się od ośmiornic tym, że mają dwie głowonogi więcej. Czyszczenie niby proste, ale wyciągnąć "plastik" z małych sztuk nie jest wcale łatwoJa grillowałem Kałamarnice z "plastkiem" na grillu kontaktowym, a następnie każdy degustator usuwał je sobie sam. Pech chciał że właśnie na tej fotce nie grillujemy ryb i owoców morza. :sad: Ale powiem że na grillu były sardelki, sardynki owoce moża i inne. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albercik7 Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Na ostatnim zdjęciu kucharz właśnie zamierza potrząsnąć garnkiem. [ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 15:23 ]Ośmiornica z peki. Prawie z peki, peka to danie robione w specjalnym garnku, podobnym do żeliwnego kociołka, ale na pokrywie ma rant trzymający żar. Pekę zasypuje się żarem z ognia palonego obok, dobrze gdy mamy też odpowiedni piec.Ja pekę robiłem domowym sposobem, do wykorzystania przez każdego, kto lubi takie danie. W pece robi się nie tylko ośmiornicę, można różne mięsa, wspaniale wychodzi kurczak, można tez piec chleb, np pitę.Ośmiornicę trzeba "skruszyć", najprostszy sposób mając świeżą hobotnicę, trzeba ją walić o kamienie nadbrzeżne. Można ją też zamrozić, ja tak zrobiłem. Obrazek Piecyk, zwykły domowy piecyk, rozgrzewamy do 180 st.Ośmiornicę rozkładamy w brytfannie, wcześniej polanej olejem, dookoła układamy pokrojone surowe ziemniaki, cebulę, kapustę, która okazała się rozchwytywanym smakołykiem. Obrazek Wkładamy całość do piecyka, brytfannę należy dokładnie przykryć folią aluW piecyku pod przykryciem trzymamy od 90 min, czas zależy od wielkości ośmiornicy. Obrazek Po 90 min potrawę wyjmujemy i zdejmujemy folię. Wkładamy naszą pekę do pieca na 15/20 min w celu przyrumienienia. Obrazek Gotowe, smacznego. Aha na koniec dodaliśmy jeszcze paprykę i cukinię Obrazek cdnBrzmi i wygląda świetnie. Mam nadzieję kupić świeżą ośmiornicę dzisiaj i zrobić w ten sposób WOW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin293 Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Będąc w Grecji, miałem okazję kosztować zupy z ośmiornicy - pierwszy i ostatni raz, a wciąż to pamiętam. Delikatne, ale jednak nie za bardzo, ostre, ale czuć posmak słodkości - jak nie lubię owoców morza, to mi wyjątkowo smakowało! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted July 16, 2013 Author Report Share Posted July 16, 2013 Klasyczna peka z mięsem i warzywami na koniec "zasypana" kawałkami kapusty Ok 1.5 h pod żarem Efekt końcowy, peka rozeszła się błyskawicznie :thumbsup: Peka robiona na Maurach w okolicy Spychowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaV22 Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Jak będę takie delikatesy oglądał, to długo na tej emigracji nie wytrzymam :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr S Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Lubie takie dania nawet bardzo... :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts