Jump to content

Lista produktów tradycyjnych...

Gregtom

Recommended Posts

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

pozdrawiam :wink:

Lista polskich pyroduktów tradycyjnych jest bardzo mała i nie sprecyzowana. Myślałem że na tej liście znajdę "polędwice sopocką" ..

Znalazłem jednak opis na "Kiełbaski rawickie". Jestem dumny ale, jak zrobić ... hmm ..Niewiem :???:

pozdrawiam :wink:

Nie rozumiem z czego jesteś dumny, domyślam się ze chodzi ze niby Twojej miejscowości ale tez jest taka miejscowość jak Rawa Mazowiecka wiec tez pasuje nazwa....Chyba ze masz dokumenty ze to właśnie z Twojej miejscowości wzięła się ta nazwa ,wtedy ,,skule uszy" Pozdrawiam

Atrakcyjność kiełbasek rawickich polegała na unikalnej smakowitości i wartościach energetycznych wynikających z receptury ich wytwarzania. Kiełbaski rawickie polecano głównie jako produkt delikatesowy. Wynikało to z doboru surowców używanych do produkcji – mięso wieprzowe oraz cielęcina (zamiennie wołowina z młodego bydła) były drobno mielone i wraz z przyprawami wyrabiane na jednolitą masę, którą następnie napełniano naturalne jelita baranie, formując kiełbaski o długości ok. 15 cm. Rejon Rawicza uznawany jest za sprzyjający wegetacji roślin stanowiących paszę dla hodowli bydła i trzody rzeźnej. Wysoka jakość produkowanego i odpowiednio dobranego mięsa używanego do produkcji kiełbasek rawickich gwarantowała w przeszłości i gwarantuje obecnie ich wyjątkowość i odrębność. Kiełbaski rawickie produkowane są obecnie przez kilku producentów z rejonu Rawicza m.in. w Chojnie, Gołaszynie oraz Grąbkowie.

źródło:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kielbaski-rawickie

• 2 years later...

Dziękuję Tobie za szybką odpowiedź. Wspominaliśmy z żoną smaki kiełbas z dzieciństwa no i było drobne starcie na temat kiełbasy kujawskiej. Teraz nie wiem jak to rozwiązać, żeby nie podpaść :facepalm:  tym co "dostają gęsiej skórki". Zależy od Ciebie, może prześlesz na priv?  :)

DZIADEK, już sprawa nie aktualna

Edited by gontek