anerka Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Chleb, jajko i wrzący rosół. Prosta i smaczna zupa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wowansw Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Coś nowego do spróbowania :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 A jak to danie sie nazywa ? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 Gregtom, Danie, to zupa. Nie pamiętam jednak jaką ma nazwę i z której książki, tyle ich przeglądałam. Leśniak bardzo się napracował abyśmy mogli z tych przepisów korzystać albo się nimi inspirować, za co Mu bardzo dziękuję. Będę próbować nadal a nazwę tej zupy postaram się odnależć. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Hmm, a po jakim czasie temperatura opada do takiej, w której można podawać? Czyli jakie jest tzw. wyprzedzenie ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 TeBe, Zdjęcia robiłam zaraz po zalaniu wrzącym rosołem. Następnie przykryłam naczynia i podałam. Po chwili, nie wiem jakiej, nie mierzyłam czasu ani temperatury, białko było ścięte a żółtko płynne.po jakim czasie temperatura opada do takiej, w której można podawaćJak każdą zupę, aby się nie poparzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 No tak :-) Zadałem "inżynierskie" pytanie, hehe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Chleb, jajko i wrzący rosół. Prosta i smaczna zupa.fajny sposób może być smacznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Już jadałem rosół z różnymi dodatkami .Kaszą ,grzankami, kluskami, kartoflami, ale z chlebem i jajem to pierwszy raz widzę :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Moja babcia robiła rosół z naleśnikiem. Pokrojonym w kwadraciki 2x2cm. Było pyszne, chyba wkrótce sobie przypomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Ciesze się, że przepisy się przydają. Widać cel mojej pracy. I oto właśnie chodzi aby odkopywać dawne smaki. Zachwycamy się Kebabami, orientalną kuchnią a zapominamy o polskiej tradycji kulinarnej :grin: Niedługo też dodam kilka potraw z tych książek i kuchni Pałuckiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Violka Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 A kto zna tzw. "ukropek"? :lol: jak jestes bardzo głodny i nie masz czasu, bierzesz wrzącą wode, dajesz ząbek czosnku, maścisz słoniną, pieprz, sól i można wkroic do tego kawałki chleba, ja to uwielbiałam , to jest przepyszne, ludzie za czasów okupacji gdy był głód jadali takie ukropki, :tongue: [ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 21:04 ]Hmm, a po jakim czasie temperatura opada do takiej, w której można podawać? Czyli jakie jest tzw. wyprzedzenie ;-)rosół podaje sie gorący, czyż nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Tiaaa...Przypomniał mi się przepis na zupę z chili z czasów mieszkania w akademiku:- 5 litrów wody- 2 łyżki masła- łyżeczka sproszkowanej chili Na drugie danie zwykle był kisiel. Malinowy :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted October 4, 2011 Author Report Share Posted October 4, 2011 Kochani, założyłam temat gdyż myślałam że ktoś również przeglądał przepisy z biblioteki WB. Nie chodziło mi o to, aby podawać przepisy na dania proste i szybkie w ogóle, tylko te które pochodzą właśnie z tych starych receptur /bardziej skomplikowane też się tam znajdują/.Zapraszam do prezentacji , jeśli ktoś wykona potrawę wg tych receptur. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Witam Anerko :smile: Ja pamiętam podobne danie mojej babci i nazywało się to '' Jajko w gniazdku'' :grin: Różnica polegała na tym , że tak przygotowane kromki smażyło się ma maśle najpierw z jednej strony. Po czym w środek odwróconej kromki wbijało się jajko i posypywało szczypiorkiem :thumbsup: Ps. Jeśli ktoś nie ''trawi'' (tak , jak ja ) rozmokniętego chleba :tongue: , to polecam tę opcję :blush: A rosółkiem można ewentualnie popić :wink: :grin: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 że tak przygotowane kromki smażyło się ma maśle najpierw z jednej strony. Po czym w środek odwróconej kromki wbijało się jajko To moje ulubione "tosty", tylko jeszcze do tego pare plasterków chrupiącego zesmażonego boczku na wierzchu :thumbsup: To pewien efekt lenistwa, bo niezłe jest też z jajkiem w "koszulce", ale nie chce mi się w ich gotowanie bawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Uwielbiam to danie, tylko do rosołku dodaję czosnek robiąc w ten sposób ala czosnkową i dodaję trochę startego sera. :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 Violka oczywiście to nie jest ukropek a jedynie-słuszna wodzionka :wink: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodzionka Aż sobie jutro zrobię na gęsim smalczyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts