Jump to content

Paprykarz unplugged... czyli bez puszki :-)

Paprykarz

Recommended Posts

napisz cosik więcej, jak wędziłeś... pozdro

Normalnie, jak Pan Bóg... znaczy Dziadek przykazał :devil:

Peklowanie wg tabeli Dziadka na 5 dni, z przyczyn losowych trwało 6.

W związku z tym polędwice zjadacze ocenili na zbyt słoną (przy spożyciu samej, bo przy czytaniu

tylko mlaskali :thumbsup: )

Wędzenie i parzenie wg Akademii Dziadka, tylko wędzarnia nie wiejska :lol:

Paprykarz Ty lepiej powiedz skąd wziąłeś farbę na te wędzonki??? - piękne kolorki

no faktycznie, piękne jak malowane :)

Dziękuję za pozytywne opinie, ale akurat z koloru nie jestem do końca zadowolony, jak

dla mnie za mało przydymione :devil:

To było pierwsze wędzenie za pomocą dymogeneratora i chyba największy wpływ na kolor miało zbyt długie osuszanie, bo przez prawie 2h nie mogłem odpalić dymogeneratora :rolleyes:

(najpierw miałem tylko zapałki, później zapalniczke, ale dopiero po skołowaniu świeczki się udało)

Zobaczę jak wyjdą następnym razem, gdy już pójdzie sprawniej z tym ustrojstwem, bo faktycznie jest to duża wygoda, ale jak będę niezadowolony dalej, to wrócę do paleniska bezpośredniego, chociażby dla podrzucenia owocowych szczapek

Dodawałeś pieprz w źiarenkach czy grubo zmielony :question:

Kolorowy, grubo mielony, jakimś dekoracyjnym niby młynkiem do kawy, zastępującym moździerz, którego nie mogę sie dorobić :tongue:

[ Dodano: Pon 10 Paź, 2011 20:52 ]

Wczorajszy obiad, kurczak wypchany "czosnkowym szpinakiem z pieczarkami".

• 1 year later...
  • 4 months later...

Tym razem biała szynka :grin:

Zawieruszony kawałek ok. 1 kg odnaleziony w zamrażarce (do jednego nie będę odpalał wędzarni).

Peklowana 3 dni na mokro, delikatnie obsmażona na klarowanym maśle (po 1 min z każdej strony, do zamknięcia porów, tłuszcz pozostał) i 2 h w piekarniku w 72 stopniach do 68 w środku.

Zawsze to jakaś odmiana od wędzonek :devil:

Guest quartz
Bo nie jest pieczona, zauważ jaką autor temperaturę zastosował w piekarniku. Innymi słowy, zrobił parzenie ale gorącym powietrzem. :grin:

Wczorajszy obiad, kurczak wypchany "czosnkowym szpinakiem z pieczarkami".

Kurczaczek pierwsza klasa :clap: :thumbsup:

Też za mną taki chodzi , planuję taki na niedzielny obiad ale farsz raczej mięsny , bo zielonego rodzinka nie zje :sad: , ja to chętnie :thumbsup: