Jump to content

Paprykarz unplugged... czyli bez puszki :-)


Paprykarz

Recommended Posts

napisz cosik więcej, jak wędziłeś... pozdro

Normalnie, jak Pan Bóg... znaczy Dziadek przykazał :devil:

Peklowanie wg tabeli Dziadka na 5 dni, z przyczyn losowych trwało 6.

W związku z tym polędwice zjadacze ocenili na zbyt słoną (przy spożyciu samej, bo przy czytaniu

tylko mlaskali :thumbsup: )

Wędzenie i parzenie wg Akademii Dziadka, tylko wędzarnia nie wiejska :lol:

 

Paprykarz Ty lepiej powiedz skąd wziąłeś farbę na te wędzonki??? - piękne kolorki

no faktycznie, piękne jak malowane :)

Dziękuję za pozytywne opinie, ale akurat z koloru nie jestem do końca zadowolony, jak

dla mnie za mało przydymione :devil:

To było pierwsze wędzenie za pomocą dymogeneratora i chyba największy wpływ na kolor miało zbyt długie osuszanie, bo przez prawie 2h nie mogłem odpalić dymogeneratora :rolleyes:

(najpierw miałem tylko zapałki, później zapalniczke, ale dopiero po skołowaniu świeczki się udało)

Zobaczę jak wyjdą następnym razem, gdy już pójdzie sprawniej z tym ustrojstwem, bo faktycznie jest to duża wygoda, ale jak będę niezadowolony dalej, to wrócę do paleniska bezpośredniego, chociażby dla podrzucenia owocowych szczapek

Link to comment
Share on other sites

Dodawałeś pieprz w źiarenkach czy grubo zmielony :question:

Kolorowy, grubo mielony, jakimś dekoracyjnym niby młynkiem do kawy, zastępującym moździerz, którego nie mogę sie dorobić :tongue:

 

 

[ Dodano: Pon 10 Paź, 2011 20:52 ]

Wczorajszy obiad, kurczak wypchany "czosnkowym szpinakiem z pieczarkami".

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...

Tym razem biała szynka :grin:

Zawieruszony kawałek ok. 1 kg odnaleziony w zamrażarce (do jednego nie będę odpalał wędzarni).

Peklowana 3 dni na mokro, delikatnie obsmażona na klarowanym maśle (po 1 min z każdej strony, do zamknięcia porów, tłuszcz pozostał) i 2 h w piekarniku w 72 stopniach do 68 w środku.

Zawsze to jakaś odmiana od wędzonek :devil:

Link to comment
Share on other sites

Guest quartz
Bo nie jest pieczona, zauważ jaką autor temperaturę zastosował w piekarniku. Innymi słowy, zrobił parzenie ale gorącym powietrzem. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Wczorajszy obiad, kurczak wypchany "czosnkowym szpinakiem z pieczarkami".

Kurczaczek pierwsza klasa :clap: :thumbsup:

Też za mną taki chodzi , planuję taki na niedzielny obiad ale farsz raczej mięsny , bo zielonego rodzinka nie zje :sad: , ja to chętnie :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...