7agan Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Moją przygodę z wędzeniem rozpocząłem całkiem niedawno, kiedy to stęskniony za smakiem prawdziwej domowej szynki postanowiłem w końcu zrobić ją samemu. Pierwsza wędzarnia była standardowa czyli beczka blaszana po oleju....., ale była brzydka i rdzewiała Długo myślałem nad moim projektem. Jako że mieszkam w Irlandii zmuszony jestem wynajmować dom i co jakiś czas się przenosić. Moja wędzarnia z założenia miała być mobilna, łatwa w przeniesieniu i ładnie wyglądać, aby właściciel domu nie marudził. Pewnego razu kolega mówił że można kupić stare beczki po whiskey za niewielkie pieniądze. Po podjechaniu do sklepu okazało się że ktoś przeciął je na pół i sprzedawane były jako doniczki ogrodowe. Ale polak potrafi..... Wykopałem ok 1.5m tunel w ziemi, obstawiłem go bloczkami budowlanymi i obłożyłem blachą. Następnie przykryłem znowu bloczkami i przysypałem ziemią. Na końcu położyłęm na całość starą europaletę którą również obiłem deskami z innej europalety. Po bokach nawiozłem ziemi i posadziłem jakieś chwasty. w tunel wpuściłem kawałek elastycznej rury aluminiowej takiej od wyciągów oparów z kuchni. Podłączyłem całość do beczki. http://img543.imageshack.us/img543/3518/dsc7291.th.jpg http://img638.imageshack.us/img638/486/dsc7288.th.jpg http://img338.imageshack.us/img338/2199/dsc7285.th.jpg http://img233.imageshack.us/img233/6547/dsc7297h.th.jpg http://img687.imageshack.us/img687/3050/20111006105746.th.jpg Generalnie miałem początkowo problem z utrzymaniem temperatury. Na dole wędzarni i pod górnym wiekiem wędzonki były spieczone, a pozostałe nierównomiernie odymione i posiadałem białe plamy. Pomyślałem że dym lecący z paleniska zbyt szybko wydostaje się do góry. Zainstalowałem więc metalową tackę na drewnianych klockach osłaniając wędzonki przed gorącym powietrzem. Tackę wypełniam wodą w razie potrzeby. Zainstalowałem dodatkowy miernik temperatury który mierzy mi temp. w środku beczki. Muszę jeszcze w jakiś sposób inaczej porozmieszczać "kije" na któych wieszam wędzonki bo jest ich za dużo i trudno równomiernie porozwieszać cokolwiek aby nie dotykało jedno - drugie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kainabru1 Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 trochę się napracowałeś jak na mobilną wędzarnie. nie prościej było by użyć dymogeneratora i grzałki?? wrzucasz wszystko do beczki i można bardzo łatwo przewieść w inne miejsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Jak by tak można lepszej jakości fotki!!??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 (edited) nie prościej było by użyć dymogeneratora i grzałki? A prosciej ... Jeszcze można ''wykąpać'' w płynie wędzarniczym i wsadzic do piekarnika... trudno równomiernie porozwieszać cokolwiek aby nie dotykało jedno - drugie. Czyli , że na Twoje potrzeby ... beczółka za mała Generalnie miałem początkowo problem z utrzymaniem temperatury. Na dole wędzarni i pod górnym wiekiem wędzonki były spieczone, a pozostałe nierównomiernie odymione i posiadałem białe plamy. Do tedo trzeba ''dojrzeć'' ... z czasem opanujesz ''machinę'' Pozdrawiam! Edited March 19, 2014 by einshel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 (edited) Jeszcze należy pozbyć się tego pieczołowicie wykonanego tunelu, a palenisko zrobić tak jak zrobił kol. Mariusz1415. Pozbędziesz się natychmiastowo większości przedstawionych problemów. Tunele są dobre, ale przy budowie metra, w wędzarni nastręczają tylko masę zbędnych kłopotów, nic w zamian pozytywnego nie oferując. Edited March 20, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.