Jump to content

Mój projekt wędzarni


Recommended Posts

Moją przygodę z wędzeniem rozpocząłem całkiem niedawno, kiedy to stęskniony za smakiem prawdziwej domowej szynki postanowiłem w końcu zrobić ją samemu.

 

Pierwsza wędzarnia była standardowa czyli beczka blaszana po oleju....., ale była brzydka i rdzewiała ;)

Długo myślałem nad moim projektem. Jako że mieszkam w Irlandii zmuszony jestem wynajmować dom i co jakiś czas się przenosić. Moja wędzarnia z założenia miała być mobilna, łatwa w przeniesieniu i ładnie wyglądać, aby właściciel domu nie marudził.

 

Pewnego razu kolega mówił że można kupić stare beczki po whiskey za niewielkie pieniądze. Po podjechaniu do sklepu okazało się że ktoś przeciął je na pół i sprzedawane były jako doniczki ogrodowe. Ale polak potrafi.....

Wykopałem ok 1.5m tunel w ziemi, obstawiłem go bloczkami budowlanymi i obłożyłem blachą. Następnie przykryłem znowu bloczkami i przysypałem ziemią. Na końcu położyłęm na całość starą europaletę którą również obiłem deskami z innej europalety. Po bokach nawiozłem ziemi i posadziłem jakieś chwasty. w tunel wpuściłem kawałek elastycznej rury aluminiowej takiej od wyciągów oparów z kuchni. Podłączyłem całość do beczki.

 

http://img543.imageshack.us/img543/3518/dsc7291.th.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/486/dsc7288.th.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/2199/dsc7285.th.jpg

 

http://img233.imageshack.us/img233/6547/dsc7297h.th.jpg

 

http://img687.imageshack.us/img687/3050/20111006105746.th.jpg

Generalnie miałem początkowo problem z utrzymaniem temperatury. Na dole wędzarni i pod górnym wiekiem wędzonki były spieczone, a pozostałe nierównomiernie odymione i posiadałem białe plamy.

Pomyślałem że dym lecący z paleniska zbyt szybko wydostaje się do góry. Zainstalowałem więc metalową tackę na drewnianych klockach osłaniając wędzonki przed gorącym powietrzem. Tackę wypełniam wodą w razie potrzeby. Zainstalowałem dodatkowy miernik temperatury który mierzy mi temp. w środku beczki.

 

 

Muszę jeszcze w jakiś sposób inaczej porozmieszczać "kije" na któych wieszam wędzonki bo jest ich za dużo i trudno równomiernie porozwieszać cokolwiek aby nie dotykało jedno - drugie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
nie prościej było by użyć dymogeneratora i grzałki?

  A prosciej ... :thumbsup:  Jeszcze można ''wykąpać'' w płynie wędzarniczym i wsadzic do piekarnika... :facepalm:

 

trudno równomiernie porozwieszać cokolwiek aby nie dotykało jedno - drugie.

  Czyli , że na Twoje potrzeby ... beczółka za mała :cry:

 

Generalnie miałem początkowo problem z utrzymaniem temperatury. Na dole wędzarni i pod górnym wiekiem wędzonki były spieczone, a pozostałe nierównomiernie odymione i posiadałem białe plamy.

  Do tedo trzeba ''dojrzeć'' ... :cool:  z czasem opanujesz ''machinę'' :thumbsup: Pozdrawiam! :)

Edited by einshel
Link to comment
Share on other sites

Jeszcze należy pozbyć się tego pieczołowicie wykonanego tunelu, a palenisko zrobić tak jak zrobił kol. Mariusz1415.  Pozbędziesz się natychmiastowo większości przedstawionych problemów. Tunele są dobre, ale przy budowie metra, w wędzarni nastręczają tylko masę zbędnych kłopotów, nic w zamian pozytywnego nie oferując.

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...