Jump to content

Budowa mojej grilo-wędzarni

Recommended Posts

sebastiankasom, :clap: :clap: :clap: Super miejsce do spędzania wolnego czasu,gratuluję pomysłu , estetyki wykonania i dbałości o szczegóły , bardzo fajna wędzarnia .

Bardzo dużo włożyłeś w to cudeńko pracy ale efekt jest w spaniały i warto było.

Pozdrawiam i życzę udanych wędzeń .

ładne ale kanał a raczej kąt jest do bani kicha itp

sebastiankasom, Nie przejmuj się tym co pisze roland, jest całkowicie w błędzie , ja na 140 cm mam tylko 3 cm różnicy i wszystko hula że hej ,a same korzyści z tego powodu idą -niska temperatura spalania i oszczędności drewna .

• 1 year later...
  • 4 weeks later...

sebastiankasom, Witam serdecznie, jestem nowa na forum, dom jeszcze na papierze (może uda się zaczać na wiosnę) ale bardzo spodobała mi się Twoja grilo-wędzarnia :grin:

Mam pytanko, czy faktycznie, w miarę potrzeb, można na niej tylko grilować ??

I czy mógłbyś udostępnić jakiś projekt Twojej grilo-wędzarni ??

Będę bardzo wdzięczna :grin:

Pozdrawiam

• 1 month later...

Można wędzić i grilować. Rozwiązałem to w ten sposób ,mam wykonaną stalową szufladę,którą umieszczam na zawiesiach z pręta w komorze wędzarniczej[widoczne na foto],do niej wsypuję węgiel.Wyżej na odpowiedniej wysokości układam ruszt.Projektu nie posiadam,ponieważ powstawał on w mojej głowie , z każdą kolejną cegłą.Jeżeli chcesz się wzorować, możesz wykonać skalowanie z ilości cegieł w poszczególnych etapach budowy[foto].Pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 21:20 ]

Aktualnie są zamontowane dwa panele.Przyłącze jest wykonane rurką elastyczną z nierdzewki,poprowadzone w gruncie do kotłowni,gdzie zasila bojler z dwoma wężownicami[jedna solar, druga piec CO].Sprawdza się znakomicie, oczywiście przy odpowiedniej pogodzie.

Z tego co ja się orientowałem, budując własną grillo-wędzarnię z zadaszeniem, do 30m2 powierzchni budowanego obiektu można mieć na własnej posesji 3 tego typu 'budowle' bez żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp. Czy coś się zmieniło w ciągu 2 lat i czy informacje, które ja zdobyłem są zgodne z rzeczywistością (dowiadywałem się w Urzędzie Gminy) tego już nie wiem ;)

Pulek, To nie jest tak do końca. Obiekt wolno stojący do 30 m kw można postawić, ale należy zgłosić położenie na działce zgodnie z wymogami w danej gminie. Obiekt musi zostać naniesiony na plany zagospodarowania przestrzennego. Nie jest wymagana dokumentacja techniczna - plany i nie mogą zabronić stawiać jeżeli spełnia się warunki w tym wysokość chyba do 6 m. Nawet płot po wyżej 2 m musi zostać z godnie z prawem zaakceptowany. :wink:

I tak było od dawna, czy to o czym mówicie jest nowinką z ostatnich dwóch lat? Bo jeśli tak było od dawna, to u mnie w gminie są "bardzo" kompetentni ludzie. Co więc w przypadku, gdy urzędnicy powiedzieli, że niczego nie muszę zgłaszać itp., grillo-wędzarnia już stoi, nie muszę się bać o jakąś kontrolę, nakaz rozbiórki, grzywny za samowolkę itp? Mieszczę się w 30m2 u podstawy, natomiast dach ma około 34m2. W gminie mówili, że liczy się podstawa. Może i to jest błędna informacja? Poniżej wklejam 2 fotki mojej budowli w 85% ukończonej. Autora tematu przepraszam za wtargnięcie i nie trzymanie się owego.

http://img694.imageshack.us/img694/5993/grilll311.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img560.imageshack.us/img560/9310/dscn3179s.jpg

W gminie mówili,

można sobie gadać......

należy pamiętać że są przepisy ogólne ale każda gmina może mieć swoje drobne ustalenia.... przed budową trzeba poznać odpowiednie przepisy dotyczące danego obszaru a samo zapewnienie urzędnika jeszcze nie rozwiązuje sprawy - albo w formie pisanej albo niech poda odpowiednie paragrafy....

natomiast dach ma około 34m2. W gminie mówili, że liczy się podstawa.

tak.... liczy się zabudowa czyli zarys gotowego budynku jednak dach może wystawać tylko na określoną odległość (np w moim rejonie jest to 80cm

Jestem w trakcie załatwiania złoszenia na postawienie wiaty do 25m. W Urzędzie wyciąga się mapki (czas oczekiwania 2 tyg) później opisuje się z czego będzie wykonana wiata, oraz na jednej z mapek długopisem nakreśla się w którym miejscu będzie stała i to wszystko. Koszt około 30 zł za mapki.

I tak było od dawna, czy to o czym mówicie jest nowinką z ostatnich dwóch lat? Bo jeśli tak było od dawna, to u mnie w gminie są "bardzo" kompetentni ludzie. Co więc w przypadku, gdy urzędnicy powiedzieli, że niczego nie muszę zgłaszać itp., grillo-wędzarnia już stoi, nie muszę się bać o jakąś kontrolę, nakaz rozbiórki, grzywny za samowolkę itp?

Ciekawe jak ten urzęnik co powiedział,że nie trzeba zgłoszenia przejdzie na emeryturę, a somsiadowi będzie przeszkadzał dym z wędzarki?

cezar, co kraina to inny zwyczaj. Na terenie Parku Kaszubskiego w tym teren Natura 2000 mapka do budowy domu jednorodzinnego koszt 10 zł, ale jak stawiałem domek drewniany z podstawą 25 m kw i wysokość 6 m ( parter i piętro ) tylko przekazałem numer działki, naniesiony szkic i położenie z zaznaczonymi odległościami. Żadnych kosztów. Czas oczekiwania - od ręki. Dodatkowo dostałem kawkę i ciacho za wkład w rozwoju gminy. Natomiast w Gdańsku jak jesteś w urzędzie - to jesteś traktowany jak przestępca, którego należy złapać. :wink:

To potwierdza słowa abratka, że są ogólne przepisy, ale każdy region Polski, dany powiat czy nawet gmina mogą mieć odrębne wytyczne. W takim razie nie pozostaje nic innego jak na początku stycznia przejść się do Urzędu Gminy i jeszcze raz się wszystkiego dowiedzieć i na piśmie dostać wszelakie zapewnienia i pozwolenia dotyczące moich budowli. Na działce prócz grillo-wędzarni mam jeszcze drewutnię o powierzchni 18m2, od której też nikt nie chciał ode mnie jakichkolwiek zgłoszeń, nanoszeń na mapki itp.

http://img16.imageshack.us/img16/9672/dom1015.jpg