waldero Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Na początek rolada schabowa wg. receptury z SDM. W całości: I w przekroju: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Wygląda apetycznie do tych zdjęć dorzuć przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 Informacje na temat wykonania pojawiły się w wątku Rolada schabowa pieczona - peklowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Informacje na temat wykonania pojawiły się w wątku Rolada schabowa pieczona - peklowanie Tak pojawiły się informacje ale nie konkretny przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 W cytowanym wątku jest wszystko, ale niech tam, spróbuje opisać: 1.Należy zapoznać się z fragmentem 21-ki zamieszczonym przez Dzidka: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=214026#214026 i przygotować element do peklowania 2. Peklowanie tak jak napisałem w cytowanym wątku: - Zalewa wykonana zgodnie z tabelą Dziadka, kolumna dla 6 dni. - Nastrzyk około 60ml w mięsień polędwicy (cały element ważył około 3,5 kg) - Peklowanie 5 dni - Moczenie około 2 godzin (2 razy zmiana wody) Można też peklować zgodnie z opisem z 21-ki lub tak jak radzili koledzy we wspominanym wątku 3. Wypełnienie miejsc po żebrach farszem od kiełbasy, wiązanie oraz przyprawianie (ja użyłem pieprz, majeranek i kolendrę, w ilości wynikającej z 21-ki) 4. Pieczenie a właściwie parowanie, tak jak wskazał Zbój Madej: Mięsa peklowane piekę wg http://wedlinydomowe.pl/f...p=117407#117407 Jak przygotować element (tzn. np. jak wykroić kości) nie podejmę się opisać, trzeba być na szkoleniu SDM i zobaczyć :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 waldero, Gratulacje. Jak ze słonością wyrobu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldero Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 Dziękuje :grin: Jak dla mnie słoność na właściwym poziomie, inni degustatorzy nie zgłaszali zastrzeżeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Gratulacje waldero :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajcman Posted July 22, 2012 Report Share Posted July 22, 2012 Gratuluje ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts