Jump to content

Wyroby waldero


waldero

Recommended Posts

W cytowanym wątku jest wszystko, ale niech tam, spróbuje opisać:

1.Należy zapoznać się z fragmentem 21-ki zamieszczonym przez Dzidka: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=214026#214026

i przygotować element do peklowania

2. Peklowanie tak jak napisałem w cytowanym wątku:

- Zalewa wykonana zgodnie z tabelą Dziadka, kolumna dla 6 dni.

- Nastrzyk około 60ml w mięsień polędwicy (cały element ważył około 3,5 kg)

- Peklowanie 5 dni

- Moczenie około 2 godzin (2 razy zmiana wody)

Można też peklować zgodnie z opisem z 21-ki lub tak jak radzili koledzy we

wspominanym wątku

3. Wypełnienie miejsc po żebrach farszem od kiełbasy, wiązanie oraz przyprawianie (ja użyłem pieprz, majeranek i kolendrę, w ilości wynikającej z 21-ki)

4. Pieczenie a właściwie parowanie, tak jak wskazał Zbój Madej:

Jak przygotować element (tzn. np. jak wykroić kości) nie podejmę się opisać, trzeba być na szkoleniu SDM i zobaczyć :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...