andrzej k Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Witam Dzisiaj zabrałem się za obrabianie pęcherzy . Przechowywałem zasolone w lodówce prawie rok . Super pomaga pompka do dmuchania pontonu :smile: Jeszcze parę zostało do obrobienia , do małych salcesoników jak znalazł . :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Dzisiaj zabrałem się za obrabianie pęcherzy . :smile:Jeszcze parę zostało do obrobieniaMoże jakaś fotorelacją :rolleyes: Mam 10 pęcherzy w lodówce i nie wiem jak się do tego zabrać no i na razie czasu brak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Super pomaga pompka do dmuchania pontonuhe he, ja tez zaraz poszukam i zamówię w necie z 5 szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 zaraz poszukam i zamówię w necie z 5 szMłodszy, ja tu kupowałem http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=199 :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 13, 2011 Author Report Share Posted October 13, 2011 Może jakaś fotorelacją Jest to proste ........ chyba :smile: Po namoczeniu w letniej wodzie obieram z tłuszczu i zbędnych błon . Wlewam do środka wody , rozciągam jak idzie kulając po desce . Po wylaniu wody dmucham :lol: zawiązuję sznurkiem i do suszenia . Pozdrawiam [ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 20:53 ]Młodszy, ja tu kupowałem Ja kupuję w ubojni . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 a jak się pozbyć tego dziwnego zapachu moczyłą całą noc i nie pomogło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 13, 2011 Author Report Share Posted October 13, 2011 a jak się pozbyć tego dziwnego zapachu moczyłą całą noc i nie pomogło Moje zapachu nie mają . były prawie rok w soli i w lodówce . Myślę że podobnie musisz robić jak z jelitami . Płukać i moczyć . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 andrzej k, dzięki za pomoc Trzeba zbierać siły do kulania :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Super pomaga pompka do dmuchania pontonu :smile:Znalazłem pompkę do dmuchania materacy, jest tylko trochę młodsza ode mnie, ale na chodzie, będzie do pęcherzy :grin: :grin: Czy jak mi zostanie jakiś wysuszony niewykorzystany pęcherz to mogę go jeszcze raz zasolić i do lodówki tak jak to z jelitami, czy już do śmieci :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 15, 2011 Author Report Share Posted October 15, 2011 Czy jak mi zostanie jakiś wysuszony niewykorzystany pęcherz to mogę go jeszcze raz zasolić i do lodówki tak jak to z jelitami, czy już do śmieci :rolleyes: Zasuszony pęcherz możesz przechowywać długo - jak długo to nie wiem , w ciemnym i suchym miejscu . Uważaj tylko na mole . Mnie w ubiegłym roku się wkradły do pęcherzy i narobiły trochę bałaganu . Dalej przechowywałem w zamrażarce ponad rok i miałem spokój . Przed nadziewaniem salcesonów pęcherze tak moczysz jak jelita . Będą plastyczne jednak już nie pomniejszą swojej objętości . Pozdrawiam P.S. Oczywiście jak wyschną to odcinasz sznurek i wypuszczasz powietrze . Łatwiej przechować . :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Dzięki Andrzejku, Twoje porady już w kajecie zapisane :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 15, 2012 Author Report Share Posted February 15, 2012 Kolejne się suszą . :grin: Jutro następna porcja . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 Już posuszone . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Witam. Kupiłem z ciekawości przy tzw. okazji innych zakupów pęcherze ( te same co w linku Zbója kilka postów wyżej http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=199 ). Z opisu w sklepie wynika aby je traktować tak samo jak jelita (namoczyć i napychać). W wątku tym przeczytałem jednak :shock: , że Zbójaszek przygotowuje się do walcowania, dymania ich, suszenia i innych czarodziejskich zabiegów na wzór andrzeja k, (myślałem że takie czary to z surowymi tylko). Pytam więc przyjaciele czy te zabiegi mam na swoich wyczyniać aby zdatne były do użytku, czy może są już gotowe po namoczeniu? :blush: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 czy może są już gotowe po namoczeniu? :blush: :question:To było by za proste :grin: :grin: Rób dokładnie jak Andrzej zapodał :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 4, 2012 Author Report Share Posted April 4, 2012 suszenia i innych czarodziejskich zabiegów na wzór andrzeja k, Jak masz kompresor to tylko nadmuchać :grin: i w przewiewne suche miejsce powiesić . Jutro będzie gotowy do nadziewania po uprzednim 15 minutowym namoczeniu . :grin: (myślałem że takie czary to z surowymi tylko). . Czary to tylko jak nie ma się kompresora . :smile: Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Panowie pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wskazówki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Dzisiaj dojechaly do mnie pecherze wp. o kalibrze 15/20.Te oslonki sa suszone a nie solone i chcialnym spytac czy przy ich obrobce postepowac z nimi jak z pecherzami zasolonymi.? fotka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 obrobce postepowac z nimi Przed napełnieniem ,trzeba je namoczyć w letniej posolonej wodzie aż staną się elastyczne.Jaka jest wielkość tych pęcherzy bo ta kalibracja nic mi nie mówi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Jacolek.. Trzeba tez juz namoczone pecherze "nadmuchiwac jak w postach powyzej..?Przeca wiesz co to jest kaliber.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Greg bierzesz tyle pęcherzy ile potrzebujesz , namaczasz i napełniasz,reszta czeka wysuszona na dalsze produkcje.Nadmuchujesz pęcherze świeże jeżeli chcesz je wysuszyć do dalszego przechowywania,możesz je też zasolić i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts