Jump to content

Pieprz ziołowy

Maxell

Recommended Posts

• 1 month later...
Mam chęć zrobić pieprz, w przepisie jest dodatek goryczki, w necie szukałem o goryczce i jest jej kilka rodzajów. Z tym ziołem jeszcze się nie spotkałem, nie znalazłem gdzie to można kupić i nie wiem czy ta przyprawa to jest z nasion czy z liści tego zioła, ale jaki to by nie był rodzaj goryczki te gdzie mogę nabyć tę przyprawę?? :grin: :grin:

• 1 year later...

Pieprz ziołowy.

Wersja II

Do niektórych asortymentów wędlin zamiast pieprzu natural­nego można używać pieprzu ziołowego o następującym składzie:

1. Kolendra   26,6%    

2. Kminek   8,8%      

3. Gorczyca biała  17,6%

4. Gorczyca czarna  17,6%

5. Czarnuszka  6,6%

6. Chrzan  17,6%

7. Pieprz turecki żółty  4,3%

8. Majeranek  0,9%

Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowa­niach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki bla­szane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe.

Na, opakowaniu powinny być uwidocznione: data produkcji, na­zwa zakładu produkującego, oznaczenie, że produkcja została wy­konana zgodnie z receptą, pieczęć kontroli technicznej.

Pieprz ziołowy dostarczany w opakowaniu blaszanym i szczelnym foliowym powinien być zużyty w ciągu 6 miesięcy, a w opakowaniu tekturowym w ciągu 3 miesięcy.

Opracowano na podstawie: ,,Produkcja wędlin,, - K.Gosławski,J.Szefer,C.Trenkner - rok 1955

Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowa­niach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki bla­szane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe.

Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki.

Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki.

No jasne zwłaszcza, że jest to tekst autora, którego nazwisko umieściłem pod nim. ;) Co do suszonego chrzanu i papryki - nie widzę jakiegokolwiek problemu.