Jump to content

Pieprz ziołowy


Maxell

Recommended Posts

  • 1 month later...
Mam chęć zrobić pieprz, w przepisie jest dodatek goryczki, w necie szukałem o goryczce i jest jej kilka rodzajów. Z tym ziołem jeszcze się nie spotkałem, nie znalazłem gdzie to można kupić i nie wiem czy ta przyprawa to jest z nasion czy z liści tego zioła, ale jaki to by nie był rodzaj goryczki te gdzie mogę nabyć tę przyprawę?? :grin: :grin:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pieprz ziołowy.

Wersja II

 

Do niektórych asortymentów wędlin zamiast pieprzu natural­nego można używać pieprzu ziołowego o następującym składzie:

 

1. Kolendra   26,6%    

2. Kminek   8,8%      

3. Gorczyca biała  17,6%

4. Gorczyca czarna  17,6%

5. Czarnuszka  6,6%

6. Chrzan  17,6%

7. Pieprz turecki żółty  4,3%

8. Majeranek  0,9%

 

Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowa­niach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki bla­szane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe.

Na, opakowaniu powinny być uwidocznione: data produkcji, na­zwa zakładu produkującego, oznaczenie, że produkcja została wy­konana zgodnie z receptą, pieczęć kontroli technicznej.

Pieprz ziołowy dostarczany w opakowaniu blaszanym i szczelnym foliowym powinien być zużyty w ciągu 6 miesięcy, a w opakowaniu tekturowym w ciągu 3 miesięcy.

 

Opracowano na podstawie: ,,Produkcja wędlin,, - K.Gosławski,J.Szefer,C.Trenkner - rok 1955

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowa­niach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki bla­szane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe.

 

Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki.

No jasne zwłaszcza, że jest to tekst autora, którego nazwisko umieściłem pod nim. ;) Co do suszonego chrzanu i papryki - nie widzę jakiegokolwiek problemu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...