Maxell Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 W związku z licznymi zapytaniami, odświeżam temat: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Mam chęć zrobić pieprz, w przepisie jest dodatek goryczki, w necie szukałem o goryczce i jest jej kilka rodzajów. Z tym ziołem jeszcze się nie spotkałem, nie znalazłem gdzie to można kupić i nie wiem czy ta przyprawa to jest z nasion czy z liści tego zioła, ale jaki to by nie był rodzaj goryczki te gdzie mogę nabyć tę przyprawę?? :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waro58 Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Poczytaj np tuhttp://www.herbanew.pl/g/goryczka/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Poczytaj np tu http://www.herbanew.pl/g/goryczka/No poczytałem Czy wiesz w jakich sklepach szukać goryczki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 gdzie mogę nabyć tę przyprawę??Goryczka żółta - gentiana - była kiedyś w ofercie Herbapolu. [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 08:19 ]P.S. Sadzonki sprzedawane są na wiosnę na giełdach kwiatowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Goryczka żółta - gentiana - była kiedyś w ofercie Herbapolu. [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 08:19 ] P.S. Sadzonki sprzedawane są na wiosnę na giełdach kwiatowych.Dzięki bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 Pieprz ziołowy. Wersja II Do niektórych asortymentów wędlin zamiast pieprzu naturalnego można używać pieprzu ziołowego o następującym składzie: 1. Kolendra 26,6% 2. Kminek 8,8% 3. Gorczyca biała 17,6% 4. Gorczyca czarna 17,6%5. Czarnuszka 6,6%6. Chrzan 17,6%7. Pieprz turecki żółty 4,3%8. Majeranek 0,9% Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowaniach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki blaszane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe.Na, opakowaniu powinny być uwidocznione: data produkcji, nazwa zakładu produkującego, oznaczenie, że produkcja została wykonana zgodnie z receptą, pieczęć kontroli technicznej.Pieprz ziołowy dostarczany w opakowaniu blaszanym i szczelnym foliowym powinien być zużyty w ciągu 6 miesięcy, a w opakowaniu tekturowym — w ciągu 3 miesięcy. Opracowano na podstawie: ,,Produkcja wędlin,, - K.Gosławski,J.Szefer,C.Trenkner - rok 1955 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Ponieważ pieprz ziołowy szybko traci zapach i smak, przeto wskazane jest żądać od dostawcy, ażeby pieprz był w opakowaniach zabezpieczających przed wietrzeniem, jak np. puszki blaszane lub pudełka z tektury parafinowanej, czy teą szczelne torebki foliowe. Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Chyba prościej zrobić, niż żądać, tylko ten chrzan i pieprz żółty turecki. No jasne zwłaszcza, że jest to tekst autora, którego nazwisko umieściłem pod nim. Co do suszonego chrzanu i papryki - nie widzę jakiegokolwiek problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 (edited) Pieprz ziołowy 10zł za kilogram.Nie wiem czy robienie samemu to gra warta świeczki bo skład będzie taki sam o ile uda się dostać wszystkie składniki. Edited October 13, 2013 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Nie wiem czy robienie samemu to gra warta świeczki bo skład będzie taki sam Jesteś pewny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Jesteś pewny? Głowy nie dam, ale...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Głowy nie dam, ale...... I dobrze szkoda Twojej głowy Arku przyda Ci się do innych celów .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts