Jump to content

[Ciasto] Szarlotka na gorąco


Recommended Posts

Szarlotka na gorąco

Przepis zdobyłam od właścicielki Zajazdu w Białowieży... dzisiaj wypróbowany. :wink:

 

Składniki:

- 1 szkl mąki

- 1 szkl kaszki manny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier wanilinowy

- 3/4 kostki masła lub innego tłuszczu

- 1 słoik litrowy musu jabłkowego

 

Mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia połączyć.

Blachę wyłożyć papierem i zetrzeć na tarce połowę z (3/4) masła, wcześniej włożyć do zamrażarki by dobrze się ścierało.

Wysypujemy połowę tych produktów sypkich, na to wykładamy mus jabłkowy...wysypujemy równomiernie drugą część produktów sypkich.

Na wierzch ścieramy drugą część masła i do piekarnika.

W moim piekarniku piekłam około 50 min w temp 180 stopni.

Ciasto podaje się na gorąco z bitą śmietaną , gałką lodów i liściem mięty.

Może się zdziwicie ale ciasto jest bardzo pyszne i proste w wykonaniu.

Następnym razem zwiększę o połowę produktów sypkich.

Podany przepis jest na małą blachę.

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak jak podaje przepis... wystarczy składniki tylko połączyć Pokemonku ... :wink:

I widzisz stąd Twoje zdziwienie bo tu nie musisz się narobić :tongue:

Taki przepis -SUPER ,można by go nazwać ;JABŁECZNIK DLA LENIWYCH ; :clap:

Muszę spróbować .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Juz kiedyś wstawiałem podobny przepis na taka szarlotke na szybko ... ;) ale nie mogę go znaleźć wrzucę go wiec tu raz jeszcze :

 

To moim zdaniem najprostsza szarlotka na świecie ...

szybko i campingowo ponieważ nie wozimy piekarników ....no dobra wiem ...niektórzy mają ale to nieliczne stadko .... a przeważnie mamy prodiż ....to może sypana szarlotka ...;) :

 

1(1 ½) kg szarej renety

po1szklance cukru, mąki i kaszy manny

15 dkg masła,

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżka cynamonu

 

Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części (najlepiej podzielić do miseczek).

Jabłka utrzeć (najlepiej zatrudnić do tego dzieci - jak chcą jeść- niech ucierają.

Mniejszą tortownicę lub foremkę czy też prodiż wysmarować tłuszczem i wsypać jedną część "mieszanki".

Rozmieścić równo w formie. Na to wyłożyć pół jabłek wymieszanych z cynamonem.

Następnie druga miseczka i znów jabłka, i ostatnia część mieszanki.

Na wierzchu ułożyć wiórki masła.

Najlepiej schłodzone w lodówce masło utrzeć na dużych oczkach tarki.

Piec w nagrzanym piekarniku lub prodiżu aż z wierzchu masło się całkowicie rozpuści i utworzy się "rumiana skorupka". Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Najprostszy przepis pod słońcem.

Niemożliwe by się nie udał.

Uwielbiam jak wierzchnia skorupka tej szarlotki chrupie pod zębami, a smakuje wyśmienicie.

http://www.camperteam.pl/forum/files/szarlotka_146.png

 

@halusiu ta Twoja wygląda :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Link to comment
Share on other sites

ha .....mam i ja

prosto z pieca

Brawo, brawo Kolego :clap:

I jakie wrażenia smakowe wiejas??

 

Robercie Twoje również wygląda super :thumbsup: :clap:

 

Osobiście zrezygnowałabym z tego cukru ... ale jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to rzecz gustu.

Proponuję natomiast z bitą śmietaną... rewelacja ... polecam :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...