@halusia@ Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Szarlotka na gorąco Przepis zdobyłam od właścicielki Zajazdu w Białowieży... dzisiaj wypróbowany. :wink: Składniki: - 1 szkl mąki - 1 szkl kaszki manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier wanilinowy - 3/4 kostki masła lub innego tłuszczu - 1 słoik litrowy musu jabłkowego Mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia połączyć. Blachę wyłożyć papierem i zetrzeć na tarce połowę z (3/4) masła, wcześniej włożyć do zamrażarki by dobrze się ścierało. Wysypujemy połowę tych produktów sypkich, na to wykładamy mus jabłkowy...wysypujemy równomiernie drugą część produktów sypkich. Na wierzch ścieramy drugą część masła i do piekarnika. W moim piekarniku piekłam około 50 min w temp 180 stopni. Ciasto podaje się na gorąco z bitą śmietaną , gałką lodów i liściem mięty. Może się zdziwicie ale ciasto jest bardzo pyszne i proste w wykonaniu. Następnym razem zwiększę o połowę produktów sypkich. Podany przepis jest na małą blachę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 @halusia@, apetycznie wygląda ja bym nawet bez tej śmietany i bez lodów zjadł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Wysypujemy połowę tych produktów sypkich, na to wykładamy mus jabłkowy...wysypujemy równomiernie drugą część produktów sypkich.Tak na "sypko" ? Bez wyrabiania ciasta? hm... dziwne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 16, 2011 Author Report Share Posted October 16, 2011 Tak na "sypko" ? Bez wyrabiania ciasta? hm... dziwne... Dokładnie tak jak podaje przepis... wystarczy składniki tylko połączyć Pokemonku ... :wink: I widzisz stąd Twoje zdziwienie bo tu nie musisz się narobić :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Dokładnie tak jak podaje przepis... wystarczy składniki tylko połączyć Pokemonku ... :wink: I widzisz stąd Twoje zdziwienie bo tu nie musisz się narobić :tongue: Taki przepis -SUPER ,można by go nazwać ;JABŁECZNIK DLA LENIWYCH ; :clap: Muszę spróbować . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 @halusia.....cukru się do tego nie daje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 cukru się do tego nie daje ja robiłem wg tego przepisu i cukru nie dawałem, jabłka były słodkie,szarlotka super https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6489&start=570 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 ja mam jabłka kwaśne to będę musiał dodać cukruzresztą lubię słodkie rzeczy :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Juz kiedyś wstawiałem podobny przepis na taka szarlotke na szybko ... ale nie mogę go znaleźć wrzucę go wiec tu raz jeszcze : To moim zdaniem najprostsza szarlotka na świecie ... szybko i campingowo ponieważ nie wozimy piekarników ....no dobra wiem ...niektórzy mają ale to nieliczne stadko .... a przeważnie mamy prodiż ....to może sypana szarlotka ... : 1(1 ½) kg szarej renety po1szklance cukru, mąki i kaszy manny 15 dkg masła, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cynamonu Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części (najlepiej podzielić do miseczek). Jabłka utrzeć (najlepiej zatrudnić do tego dzieci - jak chcą jeść- niech ucierają. Mniejszą tortownicę lub foremkę czy też prodiż wysmarować tłuszczem i wsypać jedną część "mieszanki". Rozmieścić równo w formie. Na to wyłożyć pół jabłek wymieszanych z cynamonem. Następnie druga miseczka i znów jabłka, i ostatnia część mieszanki. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Najlepiej schłodzone w lodówce masło utrzeć na dużych oczkach tarki. Piec w nagrzanym piekarniku lub prodiżu aż z wierzchu masło się całkowicie rozpuści i utworzy się "rumiana skorupka". Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Najprostszy przepis pod słońcem. Niemożliwe by się nie udał. Uwielbiam jak wierzchnia skorupka tej szarlotki chrupie pod zębami, a smakuje wyśmienicie. http://www.camperteam.pl/forum/files/szarlotka_146.png @halusiu ta Twoja wygląda :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 ha .....mam i japrosto z pieca [ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 18:19 ]obrazki nie wlazły ale są tu http://imageshack.us/g/855/20111026181129.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 ha .....mam i ja prosto z piecaBrawo, brawo Kolego :clap: I jakie wrażenia smakowe wiejas?? Robercie Twoje również wygląda super :thumbsup: :clap: Osobiście zrezygnowałabym z tego cukru ... ale jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to rzecz gustu. Proponuję natomiast z bitą śmietaną... rewelacja ... polecam :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 miodziopracy przy tym też niewiele :thumbsup: [ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 18:48 ]to jest coś dla mnie......mało kombinowania a efekt na najwyższym poziomiedzięki halusia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 @halusia@ normalnie dostałem ślinotoku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts