Jump to content

Boczek rolowany


Apri

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich .

Mam pytanie - w piątek zapakowałem do peklowania na 6 dni porcję mięsa do wędzenia , między innymi piękny odtłuszczony boczek do zrolowania. Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem , czym posypać żeby uzyskać super smak.

Z góry dziękuję za każde sugestie.

Pozdrawiam Apri

Link to comment
Share on other sites

No właśnie mam problem. Boczek wraz z innymi elementami siedzi sobie w chłodni w solance. Taki który kupuję w sklepie jest obsypany jakimiś przyprawami i dlatego pytam czym , ponieważ nie mogę tego zdiagnozować.

Jeżeli chodzi o tłuszcz ze strony skóry to nie moja ingerencja. Taki płat zakupiłem u dostawcy , jedynie co zrobiłem to wyciąłem chrząstki pozostałe po żebrach z drugiej strony.

Płat jest dość cienki więc świetnie nadaje się do zrolowania , co widać na drugim zdjęciu.

Z solanki wyciągam go w czwartek i zastanawiam się czym doprawić. Sól odpada bo jest w solance..

Link to comment
Share on other sites

Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem

Ja dodaję pieprz grubo zmielony [dużo] + czosnek [wyciskarka] i taka rolada boczkowa mi smakuje.

Możesz tak jak we wszystkim, komponować sobie dowolność przypraw tak aby Tobie i Twoim bliskim smakowało :lol:

Apri boczek do rolowania jest cienki przez co szybko się pekluje, a tym samym szybko wchłania sól.

Link to comment
Share on other sites

Ja do tej pory niczym poza peklowaniem nie doprawiałem wędzonek. Widać to na zdjęciu. Chciałem teraz zrobić eksperyment i poszukać nowego smaku. Nie chcę szukać w ciemno , dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów. I nie chodzi mi o odpowiedzi typu "poczytaj na forum" , ponieważ na czytaniu forum spędziłem kilkadziesiąt godzin i cała moja dotychczasowa wiedza stąd i z SDM się bierze.

Pozdrawiam wszystkich "pozytywnie zadymionych" i z góry dziękuję za wszystkie porady.

Aprii

Link to comment
Share on other sites

Ja od wew strony boczek lekko nacinam, tam wcieram czosnek i świeżo zmielony pieprz (na oko), przykrywam folia spożywczą i wklepuję tłuczkiem, dobrze jak boczek puści trochę kleju, potem ścisło zwijam i sznuruję. A dalej już wiadomo....nieraz po wędzeniu wkładam do szynkowara i tak parzę.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ja jak pekluję płaty boczku  i potem wędze  z reguły nie używam już żadnych przypraw. Do rolowanego daję czosnek ,majeranek i paprykę w proszku.Wierzch obsypuję jakąś gruboziarnistą obsypką  [np. z Prymata -stek -przyprawa gruboziarnista] i kolorowym grubo zmielonym pieprzem.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Odświeżę temat pytaniem :)

Jaka kolejność działania i czy tak będzie dobrze (boczek ok 2kg)

-rozcięcie boczku na tzw książkę czyli nie do końca

-peklowanie mokre (wraz z szynką i karczkiem 7-8 dni) czy to za długo i lepiej po powiedzmy 2 dniach peklowania szynki i karczku dorzucić boczek

-po wyjęciu z peklowania ociekanie 

-delikatne rozklepanie boczku tłuczkiem

-natarcie ewentualnym pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem

-rolowanie

-pakowanie w siatkę

-obsuszanie

-wędzenie

-parzenie (do temp w środku 72-74 tak jak zwykły boczek?)

-ostygnięcie-zjedzenie :)

Tak wiem, czytałem przepis kol Radka że najpierw parzenie później wędzenie, ale że chcę to wszystko razem czyli szynka, karczek i boczek to kolejność najpierw wędzenie później parzenie. Czytałem tez że niby lepiej peklować na sucho jeśli ma być boczek/rolada, ale już nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego tak? Czytałem też że można na mokro i tego się trzymam :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...