Apri Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Witam serdecznie wszystkich . Mam pytanie - w piątek zapakowałem do peklowania na 6 dni porcję mięsa do wędzenia , między innymi piękny odtłuszczony boczek do zrolowania. Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniem , czym posypać żeby uzyskać super smak. Z góry dziękuję za każde sugestie. Pozdrawiam Apri Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Wpisałem w szukajke dla naszej strony Boczek rolowany - i znalazłem ... przejrzyj forum - jest mnóstwo informacji.... ...a super smak do Ci właściwie wykonany proces wędzenia.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apri Posted October 16, 2011 Author Report Share Posted October 16, 2011 Dzięki za pomoc. Pewnie wcześniej zapekluje się mięsko niż przeczytam te 3tys wypowiedzi Zapewne chciałeś dobrze.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Proponuje nic nie dodawać .Uwędzić tylko peklowany w innym wypadku nie poczujesz smaku mięsa tylko smak przypraw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Niepotrzebnie odciąłeś tłuszcz od strony skóry. A z przypraw dodałbym jeszcze świeżo mielony pieprz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apri Posted October 16, 2011 Author Report Share Posted October 16, 2011 No właśnie mam problem. Boczek wraz z innymi elementami siedzi sobie w chłodni w solance. Taki który kupuję w sklepie jest obsypany jakimiś przyprawami i dlatego pytam czym , ponieważ nie mogę tego zdiagnozować.Jeżeli chodzi o tłuszcz ze strony skóry to nie moja ingerencja. Taki płat zakupiłem u dostawcy , jedynie co zrobiłem to wyciąłem chrząstki pozostałe po żebrach z drugiej strony.Płat jest dość cienki więc świetnie nadaje się do zrolowania , co widać na drugim zdjęciu. Z solanki wyciągam go w czwartek i zastanawiam się czym doprawić. Sól odpada bo jest w solance.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Moje pytanie - jakie przyprawy zastosować przy rolowaniu przed wędzeniemJa dodaję pieprz grubo zmielony [dużo] + czosnek [wyciskarka] i taka rolada boczkowa mi smakuje. Możesz tak jak we wszystkim, komponować sobie dowolność przypraw tak aby Tobie i Twoim bliskim smakowało :lol: Apri boczek do rolowania jest cienki przez co szybko się pekluje, a tym samym szybko wchłania sól. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Ja boczek zwykle doprawiam czosnkiem , trochę majeranku , kminku i papryki - niestety wszystkie te składniki dodaję na oko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apri Posted October 16, 2011 Author Report Share Posted October 16, 2011 Ja do tej pory niczym poza peklowaniem nie doprawiałem wędzonek. Widać to na zdjęciu. Chciałem teraz zrobić eksperyment i poszukać nowego smaku. Nie chcę szukać w ciemno , dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów. I nie chodzi mi o odpowiedzi typu "poczytaj na forum" , ponieważ na czytaniu forum spędziłem kilkadziesiąt godzin i cała moja dotychczasowa wiedza stąd i z SDM się bierze. Pozdrawiam wszystkich "pozytywnie zadymionych" i z góry dziękuję za wszystkie porady. Aprii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Ja od wew strony boczek lekko nacinam, tam wcieram czosnek i świeżo zmielony pieprz (na oko), przykrywam folia spożywczą i wklepuję tłuczkiem, dobrze jak boczek puści trochę kleju, potem ścisło zwijam i sznuruję. A dalej już wiadomo....nieraz po wędzeniu wkładam do szynkowara i tak parzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted June 13, 2015 Report Share Posted June 13, 2015 trochę boczusia w osłonce poliamidowej zrobiłam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 13, 2015 Report Share Posted June 13, 2015 Ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekC Posted June 14, 2015 Report Share Posted June 14, 2015 (edited) Ja ,boczek rolowany robię wg Radka, czyli najpierw parzony , a potem wędzony.Jak dla mnie pychotka.Pozdrawiam.Jacek Edited June 14, 2015 by JacekC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 14, 2015 Report Share Posted June 14, 2015 Ja jak pekluję płaty boczku i potem wędze z reguły nie używam już żadnych przypraw. Do rolowanego daję czosnek ,majeranek i paprykę w proszku.Wierzch obsypuję jakąś gruboziarnistą obsypką [np. z Prymata -stek -przyprawa gruboziarnista] i kolorowym grubo zmielonym pieprzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickewazowsky Posted October 5, 2015 Report Share Posted October 5, 2015 Odświeżę temat pytaniem Jaka kolejność działania i czy tak będzie dobrze (boczek ok 2kg)-rozcięcie boczku na tzw książkę czyli nie do końca-peklowanie mokre (wraz z szynką i karczkiem 7-8 dni) czy to za długo i lepiej po powiedzmy 2 dniach peklowania szynki i karczku dorzucić boczek-po wyjęciu z peklowania ociekanie -delikatne rozklepanie boczku tłuczkiem-natarcie ewentualnym pieprzem, papryką, majerankiem i czosnkiem-rolowanie-pakowanie w siatkę-obsuszanie-wędzenie-parzenie (do temp w środku 72-74 tak jak zwykły boczek?)-ostygnięcie-zjedzenie Tak wiem, czytałem przepis kol Radka że najpierw parzenie później wędzenie, ale że chcę to wszystko razem czyli szynka, karczek i boczek to kolejność najpierw wędzenie później parzenie. Czytałem tez że niby lepiej peklować na sucho jeśli ma być boczek/rolada, ale już nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego tak? Czytałem też że można na mokro i tego się trzymam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2015 Report Share Posted October 5, 2015 (edited) Niekoniecznie, ale można7-8 dniTakTakTakTakTakTakTakTakTakPowodzenia Edited October 5, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts