Pools Posted October 18, 2011 Report Share Posted October 18, 2011 Ktoś z szanownych forumowiczów może się orientuje, jaki jest maksymalny termin przydatności krwi suszonej ? Kupiłem jakieś 1,5 roku temu, część zużyłem, ale sporo zostało. Będzie się jeszcze nadawać do kaszanki ? Jest sypka, zapach normalny. Stała sobie w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Dzięki z góry za wszelkie info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 18, 2011 Report Share Posted October 18, 2011 Pawełspokojnie możesz używać, przed dodaniem rozpuść ją w rosole po parzeniu mięsa na kaszankę, dobrze wymieszaj i dodaj do wszystkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted October 18, 2011 Author Report Share Posted October 18, 2011 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 (edited) Przepraszam za pytanie ale czy jest w handlu dostepna suszona krew kacza.?Marzy mi sie czernina..Nie mam pojecia czy takowa suszona kacza krew jest dostepna.U mnie bynajmniej jest sklep z drobiem i kiedys kupowalem kaczkę no i pytam czy jest krew do kaczki , sprzedawczynie no pewnie że jest mrożona w kubełkach ( takie jak smietana ).Czernina zrobiona wg starodawnego przepisu z owocami , kluskami ziemniaczanymi , potem konsumpcja.Biore ten pusty pojemniczek co byla krew i czytam skladniki i okazuje sie ze to mrożona krew wieprzowa.Ot taka mała dygresja jak czernina moze byc z krwi wieprzowej i mało kto pozna jaka krew jest w składniku czerniny. Edited February 16, 2017 by AndrzejGdz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Andrzeju, to w pierwszej linii serdecznie prosze o przepis na starodawna czernine..Przepis poszedl na pw.Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) Ja tez chetnie skozystam z przepisu nigdy nie jadlam ..moze bym sie skusila zrobic ... Czy panowie maja corki na wydaniu? Poszlo na pw.[Dodano: 17 lut 2017 - 10:36] Czy panowie maja corki na wydaniu? Niestety ja juz nie mam "wydałem" ale wiem w czym rzecz kiedys funkcjonowal taki zabobon że jak sie podało "młodemu" tą zupę to powinien sie kapnąć o chodzi ze dostaje tzw kosza.Teraz chyba to nie funkcjonuje. Edited February 17, 2017 by AndrzejGdz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 funkcjonowal taki zabobon To był zwyczaj w dawnej Polsce - czarna polewka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Z powodu ze mam znikomą ilosc postow nie wiedzialem czy przepis mozna zapodac w tym temacie o suszonej krwi. Wrzuć przepis. Poszło na pw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Poszło na pw. Możesz przecież wstawić przepis np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/105-wyroby-garma%C5%BCeryjne/ napisz nowy temat i na pewno wielu skorzysta. Własnie nie wiedziałem w tym gąszczu tematow gdzie to wstawic i wysylalem przepis na pw.Mój przepis nie jest chroniony prawem autorskiem wiec zaraz zapodam w tym wskazanym linku.Przepis moze nie jest napisany po mistrzowsku stylistycznie, ale chyba jest przejrzysty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) A do czego można porównać smak takiej zupy??,bo ta krew trochę mnie odstrasza...A tego nie wiem na pewno nie ma to nic wspólnego z grochówką ani do kapuśniakiem czy góralską kwaśnicą z kiszonej kapusty. Smak jest specyficzny jednych odraża a innych nie.Po prostu trzeba spróbować innej metody nie widzę. Edited February 17, 2017 by AndrzejGdz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Jak już piszesz ,ze ten smak jest specyficzny ,to chyba zdecydowanie wolę grochówkę ,czy kapuśniak ,a najlepiej rosołek ze swojskiej kurki [moze być z dodatkiem kaczki] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 A do czego można porównać smak takiej zupy?? Weź kaszankę i doprowadź do formy płynnej i oddziel kaszę , smak suszonych owoców możesz sobie wyobrazić . To tak po trochu będzie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) Za dzieciaka jadlem czernine i w smaku przypomina slodko/kwasna zupke z kaczym mieskiem. Podawana byla z makaronem i plywaly w niej rodzynki..Na powierzchni bylo widac oczka tluszczu a w konsystencji przypominala zupe pomidorowa z makaronem ale nie za bardzo gesta. Zebym ja zjadl, to ciotka specjalnie nie mowila ze zupa zaprawiona byla krwia bo pewno bym jej nie tknol.. W smaku niebo.. ???????? Edited February 17, 2017 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Edited February 17, 2017 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) Szkoda kaszanki rozbierać na części pierwsze ,a smak owoców w zupie -niekoniecznie...ale jeśli to miałoby być "niebo" to może warto poszukać jakiejś knajpki w której takową zupkę serwują-najwyzej się zmarnuje jeden talerz nie cały gar Zapraszam bylem kilka razy przy powrocie z trasy do domu, tam tez podają czerninę w różnej konfiguracji ktorą próbowałem, knajpka dość renomowana http://kuchnia-domowa.com/index.php?m=m&id=137 talerz zupy od 8 zl do 15 zl w zaleznosci od konfiguracji. P.s Ciekawi mnie jak jest z slynną w PL zupą nazwaną potocznie FLAKI ? Czy tez jest taka zagwozdka spróbować czy nie spróbować ?Mnie sama nazwa odrzuca ale sam ją sporządzam od podstaw i wiem z czego jest i diametralnie zmieniam pogląd. Edited February 17, 2017 by AndrzejGdz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts