Alvaro Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 http://img714.imageshack.us/img714/9263/p3260030.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img72.imageshack.us/img72/587/p8133987.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img6.imageshack.us/img6/2259/p8133988.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img442.imageshack.us/img442/1169/pa014679.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img687.imageshack.us/img687/2267/pa174706.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img840.imageshack.us/img840/4360/pa014676.jpg Uploaded with ImageShack.us Witam jestem amatorem w tych sprawach wedzarnie juz buduje okolo 6 miesiecy jak tylko znajde chwile czasu nie mam pojecia na temat murowania wedzenia itp ale jakos to idzie do przodu:)) uzylem cegiel klinkierowych (jopek) rura pod katem srednica 100 mm drzwiczki od starego pieca kaflowego pasuja idealnie odbyla sie proba dymienia i jak na moje amatorskie oko wyszlo idelanie, dym nie cofa sie drzwiczkami tylko po nagrzaniu rury udaje sie w komore wedzenia .Budowa jeszcze nie zakonczona zostal dach i drzwi od wedzarni i oczywiscie czyszczenie klinkieru i delikatna drogeria Pozdrawiam ( fundament 2.80 / 1.20 / 40 ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 rura pod katem srednica 100 mm Troche mała średnica rury.Mogą być problemy szczególnie zimą z wygrzaniem tej wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 niestety ale wiekszej nie posiadałem, miejmy nadzieje ze wszystko sie uda bede palił tak dlugo az wygrzeje:)))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 To może komorę wyłóż deskami najlepiej z drewna liściastego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 dziekuje za podpowiedz:) a jak pana zdaniem wyglada ta wedzarnia prosze o kilka komentarzy;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Wnioskując z wielkości fundamentu, to kanał ma pewnie ok 180cm? Przy tej długości i niewielkiej średnicy i stosunkowo małego w porównaniu do komory wędzarniczej, paleniska, będziesz miał kłopoty z wędzeniem zachowując optymalne temperatury spalania drewna. Arkadiusz ma rację co do obicia komory drzewem, to pomoże w utrzymaniu temperatury w zimne, zimowe dni. Z resztą proponuję skonsultować się z użytkownikiem AndyAndy.... On na pewno pomoże Ci w budowie wędzarni, choć budowa jest juz w stanie zaawansowanym. Powodzenia i wytrwałości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 120cm rozpalilem i dym nie wychodzi drzwiczkami tylko calosc leci do komory wedzenia i ten dym jest goracy;] miejmy nadzieje ze wszytsko sie uda pozdrawiam i dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Witaj Alvaro ! Choć budowla jeszcze nie skończona,to wygląda dość ładnie.Koledzy jednak mają rację , AndyAndy ma sporą wiedzę i doświadczenie (poczytaj Jego posty) Ja ,tak ze swojej strony powiem , że od 'czoła' ,czyli od przodu no...jest trochę ''łyso'' :rolleyes: można było 'by' zrobić np. palenisko bezpośrednie... :rolleyes: Gdyż Przy tej długości i niewielkiej średnicy i stosunkowo małego w porównaniu do komory wędzarniczej, paleniska, będziesz miał kłopoty z wędzeniem zachowując optymalne temperatury spalania drewna. Pozdrawiam! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matys Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Ponieważ przy budowie wędzarni popełniłem podobne błędy do twoich, to radze ci czym prędzej uderzyć na konsultację do kolegi AndyAndy. No chyba, że sam się zdecyduje odezwać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matys Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Miałem na myśli, że jak zobaczy tą budowle to nie ździerży i sam coś napiszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 czy moge prosic o jakies receprtury wedzenie ryb krok po kroku wraz z suszeniem dymieniem itp? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 rura pod katem srednica 100 mmNa zdjęciu nr. 2 według Mnie to nie jest rura tylko profil zamknięty :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 prifil kwadratowy 100 , ale kolego tutaj nie to chodzi cz rura czy profil chodzi o wykonanie!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekiaga1 Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 będzie dobrze zobaczysz ja mam podobnie choć z kamienia i nie ma żadnych problemów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted October 20, 2011 Author Report Share Posted October 20, 2011 tez tak mysle:) kolega robi wyroby i wedzi kielbasy w beczce przykrytej kocem i musze przyznac ze naprawde smakuja:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Alvaro, to nie jest tak, że odpowiedzi uzyskujesz ot tak... to nie jest infolinia , ale możesz oczywiście wertować nasze forum do woli i na pewno wyszukasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania w przypadku niejasności pytaj Ja sam wiele razy pisałem o wędzeniu rybek, więc wysil się trochę i poszukaj....jak również szukałem i szukam nieustannie ... nasze forum jest skarbnicą wiedzy, więc z niej korzystaj tim, sorry, ale nie masz do końca racji, bo kanał pomimo, że jest za mały, to jednak kwadratowy o boku 10 cm ma więcej przepustowości niż kanał o 10 cm średnicy w kształcie koła ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 tim, sorry, ale nie masz do końca racji, bo kanał pomimo, że jest za mały, to jednak kwadratowy o boku 10 cm ma więcej przepustowości niż kanał o 10 cm średnicy w kształcie koła ...Czy ja cokolwiek pisałem o przepustowości czy tylko zwróciłem uwagę że kolega zamiast rury zamontował profil zamknięty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Kłania się kwadratura koła. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 rura pod katem srednica 100 mmNa zdjęciu nr. 2 według Mnie to nie jest rura tylko profil zamknięty :wink: Więc czego dotyczy Twój post? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 myth, pewnie się czasy pozmieniały ale nas uczono w szkole że jest to rurka kwadratowa a profilem nazywaliśmy ceownik,teownik itd.Ale to było dawno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Więc czego dotyczy Twój post? Post dotyczy tego że kolega napisał iż zamontował rurę 100mm a faktycznie jest to profil zamknięty 100x100mm. Gdyby ktokolwiek chciał wybudować podobną wędzarnię jak tutaj opisywana a nie zwróci uwagi na zdjęcie nr.2 i zamontuje rurę 100mm to będzie miał kanał dymny o mniejszej przepustowości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 tim, OK . Jak dla mnie jak i Karola wygląda to właśnie na podwójny ceownik, belkę, rurę kwadratową, Twój profil zamknięty kolego to właśnie to samo co rura kw. Tylko to dalej nie zmienia postaci rzeczy. Rozmiar kanału jest nieodpowiedni bez względu na kształt. Nawet jeśli kanał w przekroju miałby kształt gwiazdy czy trójkąta, to i tak jest lipa :lol: . Koniec, kropka Pozdrawiam, miłego dnia. Pamiętajmy, że weekend się już dzisiaj zaczyna :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted April 26, 2012 Author Report Share Posted April 26, 2012 [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 19:43 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 19:45 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 19:47 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 19:49 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 19:50 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 20:16 ] [ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 20:19 ] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daro699 Posted April 29, 2012 Report Share Posted April 29, 2012 Alvaro widze u ciebie drzwiczki do paleniska z normalnego pieca kaflowego Czy nie jest klopotliwe dokladanie drzewa przez takie podwojne drzwi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alvaro Posted April 29, 2012 Author Report Share Posted April 29, 2012 nie ma zadnego problemu:) tylko jakis fajny haczyk i po problemie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts