Jump to content

Kiełbasa


myth

Recommended Posts

Witam. Mam pytanko. Udało mi się dzisiaj zakupić karkówkę bardzo tanio i tak samo tanio łopatkę. Karkówki mam 13 kg i łopatki 18 kg i parę kilogramów ścinek z szynki i ok 4 kg tłustych ścinek z obróbki mięsa .. Jaką kiełbaskę możecie polecić aby wykorzystać ten właśnie zestaw surowców? :) jestem w trakcie krojenia więc proszę o szybkie podpowiedzi :) a pewno planuję krakowską suszoną .... :)
Link to comment
Share on other sites

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)
Link to comment
Share on other sites

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)

Dokumentuj nadziewanie krakowskiej, chcę się nauczyć :-)

Link to comment
Share on other sites

Biotit, Normalna cena szynki, którą zazwyczaj kupuję to ok. 700 koron za kilogram, karkówka kosztuje ok 2xtyle,a ja kupiłem dzisiaj karkówkę właśnie w cenie szynki, więc okazyjnie, bo zawieruszyło się gdzieś moje zamówienie, więc take rozwiązanie znaleźliśmy. Łopatka to koszt ok 850 koron za kilogram. Okrawki z mięsa chudego(do 10% tłuszczu) koszt ok. 800 koron za kilogram. ;)
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Oczywiście że przepis mogę podać tylko jak się troszeczkę obrobię,a kiełbasa rzeczywiście pod lisiecką podchodzi.

Dodam jeszcze że do mortadeli nie dodawałem ani mąki ani mleka i wyszła bardzo bardzo dobra,Julia smażoną na patelni uwielbia :smile: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

WITAM

Mam pytanko.. Dzisiaj obok łososia

 

powiesiłem kiełbaskę i w ferworze wiosennych działkowych porządków zapomniałem o niej i wyszło coś takiego..

wisiało około 10 godzin - kolor jak widać nabrało lecz konsystencja metkowa - alarm temperatury nastawiłem na 60 stopni i nie słyszałem aby się załączył. Co dalej z tym począć ? Parzyć, czy obsuszyć ?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

panocki-tak ogólnie w temacie kiełbas

najpierw krótki zarys: produkował będę niewielkie ilości kiełbasy, dla siebie i rodziny, można powiedzieć od czasu do czasu

 

myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen

 

zamierzam reaktywować maszynkę elektryczną zelmer (wszystko tępe i najwyższa pora zrobić zakupy)

 

i teraz proszę o rady:

1) jakie średnice mielenia byłyby mi potrzebne -rozumiecie zakupy tzw niezbędne minimum (czy wystarczy jak zakupie sitko co mieli na 4 i 8 mm? czy jakieś inne rozmiary mielenia)

 

2) widziałem na alegro nożyki jednostronne, zwykłe i takie dwustronne też. czy jest sens w inwestowanie w nożyki dwustronne? (wiecie kierując sie myśleniem-ostre z obu stron, na dłużej wystarczy)

 

3) szarpak-inwestować w to cudo?

 

rozumiecie-nie chcę kasy wydawać niepotrzebnie na cos co mi będzie rdzewieć w szufladzie

Link to comment
Share on other sites

Co do szarpaka to sam podejmij decyzję, kierując się potrzebą jakiego rodzaju chcesz mieć kawałki mięsa na przekroju.

Podstawowe pytanie na jakim sprzęcie będziesz rozdrabniał - w moim przypadku jest to Zelmer "5" i zakup szarpaka był konieczny.

rozdrobnienie na szarpaku Zelmer "5"

 

musisz sporo poczytać - jest tu sporo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję.

Link to comment
Share on other sites

no to sitka kupione-kupiłem 2,7, 4, 8, 10, 13 i 2 nożyki. szarpak narazie zignorowałem

 

i teraz pytanko: jaką kiełbaskę polecacie dla total total zieleniaka (rozumiecie taka co sie zawszę udaje)

 

na pierwszy raz tak ze 3 kilo kiełbaski chciałbym zrobić max.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...