myth Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Witam. Mam pytanko. Udało mi się dzisiaj zakupić karkówkę bardzo tanio i tak samo tanio łopatkę. Karkówki mam 13 kg i łopatki 18 kg i parę kilogramów ścinek z szynki i ok 4 kg tłustych ścinek z obróbki mięsa .. Jaką kiełbaskę możecie polecić aby wykorzystać ten właśnie zestaw surowców? jestem w trakcie krojenia więc proszę o szybkie podpowiedzi a pewno planuję krakowską suszoną .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 myth, ja bym chłopską zrobił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Z karkówki zrób chłopską a z reszty po klasyfikacji może Ci się uda żywiecką jak dokupisz trochę ścięgnistego czyli golonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 arkadiusz, dokładnie karkówka = chłopska i z łopatki krakowską :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 z łopatki krakowską Jak na krakowską z samej łopatki to chyba trochę za mało Iwp.W żywieckiej potrzeba troche mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Jak na krakowską z samej łopatki to chyba trochę za mało Iwp. fakt, ja zawszę troszkę wołowinki dodaję :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 fakt, ja zawszę troszkę wołowinki dodaję Nie przepadam za dodatkiem wołowiny w kiełbasie.Moim kubkom smakowym wydaje się ,że kiełbasa jest wtedy mniej soczysta. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 21, 2011 Author Report Share Posted October 21, 2011 Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Napisz w jakich cenach kupowałeś mięcho? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 21, 2011 Report Share Posted October 21, 2011 Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o Dokumentuj nadziewanie krakowskiej, chcę się nauczyć :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 21, 2011 Author Report Share Posted October 21, 2011 Biotit, Normalna cena szynki, którą zazwyczaj kupuję to ok. 700 koron za kilogram, karkówka kosztuje ok 2xtyle,a ja kupiłem dzisiaj karkówkę właśnie w cenie szynki, więc okazyjnie, bo zawieruszyło się gdzieś moje zamówienie, więc take rozwiązanie znaleźliśmy. Łopatka to koszt ok 850 koron za kilogram. Okrawki z mięsa chudego(do 10% tłuszczu) koszt ok. 800 koron za kilogram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Podepnę się pod ten temat. Wczoraj zrobiłem kiełbasę z polędwiczek wp i troszkę mortadeli o to jak wyszły: Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu ale co tam raz się żyje :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Kiełbasa w jelitach wiankowych pycha tylko droga w wykonaniu ale co tam raz się żyje :grin: Na sam wygląd ślinka cieknie :thumbsup: Podchodzi pod Lisiecką... prawda?? Wojtku a przepis na ten rarytas można prosić. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Oczywiście że przepis mogę podać tylko jak się troszeczkę obrobię,a kiełbasa rzeczywiście pod lisiecką podchodzi.Dodam jeszcze że do mortadeli nie dodawałem ani mąki ani mleka i wyszła bardzo bardzo dobra,Julia smażoną na patelni uwielbia :smile: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 ładniutkie obie ... i ta proletariacka i ta burżuazyjna :grin: mógłbyś oprócz przepisu wrzucić także kalkulację kosztów, byłoby fajne porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAMI Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 WITAM Mam pytanko.. Dzisiaj obok łososia powiesiłem kiełbaskę i w ferworze wiosennych działkowych porządków zapomniałem o niej i wyszło coś takiego.. wisiało około 10 godzin - kolor jak widać nabrało lecz konsystencja metkowa - alarm temperatury nastawiłem na 60 stopni i nie słyszałem aby się załączył. Co dalej z tym począć ? Parzyć, czy obsuszyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Część obsusz a drugą sparz na drugi raz będziesz wiedział :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Parzyć, czy obsuszyć ? Ja radzę sparzyć.Możesz obsuszyć ,ale też będzie surowa tylko suszona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 GAMI napisz jaki jest sklad tej kielbasy i jak zmielona?.Pozdra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAMI Posted April 21, 2012 Report Share Posted April 21, 2012 Łopatka 3 kg Boczek 2,2 kgchude na 13 boczek na 6 + czosnek i pieprz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 panocki-tak ogólnie w temacie kiełbasnajpierw krótki zarys: produkował będę niewielkie ilości kiełbasy, dla siebie i rodziny, można powiedzieć od czasu do czasu myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen zamierzam reaktywować maszynkę elektryczną zelmer (wszystko tępe i najwyższa pora zrobić zakupy) i teraz proszę o rady:1) jakie średnice mielenia byłyby mi potrzebne -rozumiecie zakupy tzw niezbędne minimum (czy wystarczy jak zakupie sitko co mieli na 4 i 8 mm? czy jakieś inne rozmiary mielenia) 2) widziałem na alegro nożyki jednostronne, zwykłe i takie dwustronne też. czy jest sens w inwestowanie w nożyki dwustronne? (wiecie kierując sie myśleniem-ostre z obu stron, na dłużej wystarczy) 3) szarpak-inwestować w to cudo? rozumiecie-nie chcę kasy wydawać niepotrzebnie na cos co mi będzie rdzewieć w szufladzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 gens, powiedz szczerze, użyłeś funkcji szukaj ze słowem kluczowym zelmer lub diana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen Wiejska kiełbasa to na ogół jest mielona na jednym sitku.Proponuję sitko 8 lub 10 i ew 2 do mielenia III.Szarpak bym sobie odpuścił. Nożyk jednostronny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Co do szarpaka to sam podejmij decyzję, kierując się potrzebą jakiego rodzaju chcesz mieć kawałki mięsa na przekroju. Podstawowe pytanie na jakim sprzęcie będziesz rozdrabniał - w moim przypadku jest to Zelmer "5" i zakup szarpaka był konieczny. rozdrobnienie na szarpaku Zelmer "5" musisz sporo poczytać - jest tu sporo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gens Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 no to sitka kupione-kupiłem 2,7, 4, 8, 10, 13 i 2 nożyki. szarpak narazie zignorowałem i teraz pytanko: jaką kiełbaskę polecacie dla total total zieleniaka (rozumiecie taka co sie zawszę udaje) na pierwszy raz tak ze 3 kilo kiełbaski chciałbym zrobić max. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts