Jump to content

Kiełbasa

myth

Recommended Posts

Witam. Mam pytanko. Udało mi się dzisiaj zakupić karkówkę bardzo tanio i tak samo tanio łopatkę. Karkówki mam 13 kg i łopatki 18 kg i parę kilogramów ścinek z szynki i ok 4 kg tłustych ścinek z obróbki mięsa .. Jaką kiełbaskę możecie polecić aby wykorzystać ten właśnie zestaw surowców? :) jestem w trakcie krojenia więc proszę o szybkie podpowiedzi :) a pewno planuję krakowską suszoną .... :)

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)

Właśnie posegregowane, na krakowską odłożone, wołowinkę mam ;) będzie to moja 1wsza Krakowska sucha, mam nadzieję, że "wyjdzie".? Biała zrobiona, zaraz będę nadziewał :) a reszta rzeczywiście pójdzie chłopska i o :)

Dokumentuj nadziewanie krakowskiej, chcę się nauczyć :-)

Biotit, Normalna cena szynki, którą zazwyczaj kupuję to ok. 700 koron za kilogram, karkówka kosztuje ok 2xtyle,a ja kupiłem dzisiaj karkówkę właśnie w cenie szynki, więc okazyjnie, bo zawieruszyło się gdzieś moje zamówienie, więc take rozwiązanie znaleźliśmy. Łopatka to koszt ok 850 koron za kilogram. Okrawki z mięsa chudego(do 10% tłuszczu) koszt ok. 800 koron za kilogram. ;)

• 5 months later...

Oczywiście że przepis mogę podać tylko jak się troszeczkę obrobię,a kiełbasa rzeczywiście pod lisiecką podchodzi.

Dodam jeszcze że do mortadeli nie dodawałem ani mąki ani mleka i wyszła bardzo bardzo dobra,Julia smażoną na patelni uwielbia :smile: :thumbsup:

• 3 weeks later...

WITAM

Mam pytanko.. Dzisiaj obok łososia

powiesiłem kiełbaskę i w ferworze wiosennych działkowych porządków zapomniałem o niej i wyszło coś takiego..

wisiało około 10 godzin - kolor jak widać nabrało lecz konsystencja metkowa - alarm temperatury nastawiłem na 60 stopni i nie słyszałem aby się załączył. Co dalej z tym począć ? Parzyć, czy obsuszyć ?

• 5 months later...

panocki-tak ogólnie w temacie kiełbas

najpierw krótki zarys: produkował będę niewielkie ilości kiełbasy, dla siebie i rodziny, można powiedzieć od czasu do czasu

myślę o kiełbasach w stylu swojska wiejska czosnkowa i inne takie w ten desen

zamierzam reaktywować maszynkę elektryczną zelmer (wszystko tępe i najwyższa pora zrobić zakupy)

i teraz proszę o rady:

1) jakie średnice mielenia byłyby mi potrzebne -rozumiecie zakupy tzw niezbędne minimum (czy wystarczy jak zakupie sitko co mieli na 4 i 8 mm? czy jakieś inne rozmiary mielenia)

2) widziałem na alegro nożyki jednostronne, zwykłe i takie dwustronne też. czy jest sens w inwestowanie w nożyki dwustronne? (wiecie kierując sie myśleniem-ostre z obu stron, na dłużej wystarczy)

3) szarpak-inwestować w to cudo?

rozumiecie-nie chcę kasy wydawać niepotrzebnie na cos co mi będzie rdzewieć w szufladzie

Co do szarpaka to sam podejmij decyzję, kierując się potrzebą jakiego rodzaju chcesz mieć kawałki mięsa na przekroju.

Podstawowe pytanie na jakim sprzęcie będziesz rozdrabniał - w moim przypadku jest to Zelmer "5" i zakup szarpaka był konieczny.

rozdrobnienie na szarpaku Zelmer "5"

musisz sporo poczytać - jest tu sporo informacji, które pomogą ci podjąć decyzję.

no to sitka kupione-kupiłem 2,7, 4, 8, 10, 13 i 2 nożyki. szarpak narazie zignorowałem

i teraz pytanko: jaką kiełbaskę polecacie dla total total zieleniaka (rozumiecie taka co sie zawszę udaje)

na pierwszy raz tak ze 3 kilo kiełbaski chciałbym zrobić max.