Jump to content

Wyroby Małgosi i Tomka - smakołyki z Wernyhory

GuRu

Recommended Posts

Jako początkujący wkręceni :-) tu będziemy się z Wami dzilić naszymi sukcesami.

Dziś jesteśmy dumni z naszej pierwszej kiełbasy, która - o dziwo - jest prawie trafiona w punkt naszego smaku.

Zatem na początek zeznaję przepis, przeliczony na 10kg mięsa:

szynka wieprzowa, klasa I - 6kg

boczek, klasa II - 4kg

lód - 1kg

Przyprawy:

sól warzona - 180g

czosnek świeży miażdżony - 60g

kolendra mielona - 5g

pieprz mielony - 24g

Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy. Ja wyrabiam ręcznie w wiadrze 10 minut. Potem dodajemy zmieloną szynkę (ja mieliłem na sitku 8mm, następnym razem spróbuję na 16mm).

Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, osadzamy na kiju 2h.

Następnie kiełbaska idzie do nagrzanej wędzarni i jest dosuszana 30 minut w temperaturze 50C.

Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C.

Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h.

Następnego dnia dowędzamy 6h ciepłym dymem o temperaturze 30-35C przez 6h. W czasie drugiego wędzenia kiełbaska chudnie (ostateczna średnica około 20mm), skórka się marszczy i brązowieje.

Efekt jest taki:

A oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczona, o to mi chodziło.

Kiełbasa jest mocno czosnkowa, takie było zamówienie Małgosi :-)

Następna wersja będzie z szynką mieloną na 16mm.

PS. Kiełbaska łamie się z charakterystycznym "pyk" ;-)

• Replies 528
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Tak uczynię następnym razem, szarpakiem.

PS. Szkoda, że przez forum nie można teleportować, poczęstował bym Was :-)

Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.

Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam

Dziadku, świeżak jestem i testuję. Jeśli uważasz, że coś głupio robię, to pisz. Chętnie w następnym wypuście spróbuje inaczej.

TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty :)

Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :) :clap:

Boggi, bedę modyfikował ten przepis. Celem jest właśnie "swojska z Rzeszowa". Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do celu :-) Baza jest dobra :-)

TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) ;)

A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:

Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ?

jak dobrze popieści to się zmieści :grin:

a tak poważnie to trzeba się dobrze napracować przy mieszaniu ( ja zawsze robię to ręcznie w przypadku grubo rozdrobnionych) i nawet jak będzie 80% krojonej nożem to dasz radę napełnić jelito 26/28

Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepana

brawo, no to TeBe, widze, że na Przyszłorocznym Zlocie nawet nie mam po co startować do konkursu na kiełbasę... :cool:

Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem.

W przekroju taka:

:thumbsup: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie !!!

Dziś premiera borniakowej przystawki do zimnego wędzenia - zadymiają się dwa duże schaby.

Przepis jest eksperymentalny - 2 dni peklowania, 12h osuszania... i co dalej? Ile dni/godzin w zimnym dymie sugerujecie?

Ma wyjśc surowa miękka polędwica :-)

:grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup:

Tak jest :-)

Zatem jeden schab powędze zimnym do 21:00 i sparzę, a drugi podymię kilka dni na zimno. Bez eksperymentów nie będzie nowych przepisów, nie?