GuRu Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Jako początkujący wkręceni :-) tu będziemy się z Wami dzilić naszymi sukcesami. Dziś jesteśmy dumni z naszej pierwszej kiełbasy, która - o dziwo - jest prawie trafiona w punkt naszego smaku. Zatem na początek zeznaję przepis, przeliczony na 10kg mięsa: szynka wieprzowa, klasa I - 6kg boczek, klasa II - 4kg lód - 1kg Przyprawy: sól warzona - 180g czosnek świeży miażdżony - 60g kolendra mielona - 5g pieprz mielony - 24g Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy. Ja wyrabiam ręcznie w wiadrze 10 minut. Potem dodajemy zmieloną szynkę (ja mieliłem na sitku 8mm, następnym razem spróbuję na 16mm). Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, osadzamy na kiju 2h. Następnie kiełbaska idzie do nagrzanej wędzarni i jest dosuszana 30 minut w temperaturze 50C. Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C. Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h. Następnego dnia dowędzamy 6h ciepłym dymem o temperaturze 30-35C przez 6h. W czasie drugiego wędzenia kiełbaska chudnie (ostateczna średnica około 20mm), skórka się marszczy i brązowieje. Efekt jest taki: A oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczona, o to mi chodziło. Kiełbasa jest mocno czosnkowa, takie było zamówienie Małgosi :-) Następna wersja będzie z szynką mieloną na 16mm. PS. Kiełbaska łamie się z charakterystycznym "pyk" ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, ładna ładna i o ten pyk właśnie chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 oto przekrój, jak widać skórka jest brązowa i pomarszczonaho ho, apetycznie wygląda !!! Pożeram wzrokiem... :thumbsup: :clap: :clap: :clap: chociaż chyba dość chuda wyszła... :wink: a to takie z tyłu z dziurkami to co to ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 pokemon15, to mini dynia albo mini korbolek jak u nas mówią :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Nie źle.Jeszcze trochę trzeba popracować nad przekładaniem kijów i będzie dobrze. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup: Tak uczynię następnym razem, szarpakiem. PS. Szkoda, że przez forum nie można teleportować, poczęstował bym Was :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 Najpierw mielimy boczek na sitku 4mm dodając lód kruszony, po zmieleniu dodajemy całość przypraw i kutrujemy.Proponuję siatkę 6 mm lub 8 mm. Tylko po co kutrujemy boczek .Pozdrawiam Dziadku, świeżak jestem i testuję. Jeśli uważasz, że coś głupio robię, to pisz. Chętnie w następnym wypuście spróbuje inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 No, no jak na pierwszy raz, to wygląda super. I jeszcze ta ilość czosnku w kiełbasie - mój smak. :tongue: :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, :clap: pierwsze koty za płoty Czekam aż zrobicie " swojską" czyli taką z okolic Rzeszowa - pytałeś o nią w innym wątku :clap: Boggi, bedę modyfikował ten przepis. Celem jest właśnie "swojska z Rzeszowa". Mam nadzieję, że kiedyś dojdę do celu :-) Baza jest dobra :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 No to dałeś czadu TeBe ... moje gratulacje :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 TeBe, jeśli lubicie większe kawałeczki mięsa w kiełbasie, to troszkę szynki przepuść na szarpaku(3 nerki) A kiełbaska pyszności wygląda :clap: :thumbsup:Oj kolego , jelita 28 jak chcesz to zmieścić ? jak dobrze popieści to się zmieści :grin: a tak poważnie to trzeba się dobrze napracować przy mieszaniu ( ja zawsze robię to ręcznie w przypadku grubo rozdrobnionych) i nawet jak będzie 80% krojonej nożem to dasz radę napełnić jelito 26/28 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 wujtom, chyba żarty sobie stroisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 23, 2011 Author Report Share Posted October 23, 2011 Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepana wg przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1142-kielbasa-lisiecka-szczepana Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem. W przekroju taka: Trzeba będzie przystopować, bo miejsce w lodówce się skończyło :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 :grin: :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Dziś zrobiliśmy kiełbasę lisiecką Szczepanabrawo, no to TeBe, widze, że na Przyszłorocznym Zlocie nawet nie mam po co startować do konkursu na kiełbasę... Wyszła pyszna, chyba tylko zbyt luźno nabiłem.W przekroju taka: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 24, 2011 Author Report Share Posted October 24, 2011 Oj, jeszcze dużo przed nami. Lisiecka za luźno nabita była, czosnkową nierówno uwędziłem :-( Ale obiecuję intensywnie eksperymentować i może na wiosnę ośmielę się coś przywieźć na Zlot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 25, 2011 Author Report Share Posted October 25, 2011 Dziś premiera borniakowej przystawki do zimnego wędzenia - zadymiają się dwa duże schaby. Przepis jest eksperymentalny - 2 dni peklowania, 12h osuszania... i co dalej? Ile dni/godzin w zimnym dymie sugerujecie?Ma wyjśc surowa miękka polędwica :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 :grin: Trzeba patrzeć na kolor :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 :grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 25, 2011 Author Report Share Posted October 25, 2011 :grin: Jeśli CI kolor wędzonego mięsa się podoba to koniec wędzenia,tak wędzę kiełbasy,polędwice,szynki,boczki....Każdy ma inną wędzarnię,technikę wędzenia,trzeba próbować i nanosić korekty aż osiągniesz własny smak. :grin: :thumbsup: Tak jest :-) Zatem jeden schab powędze zimnym do 21:00 i sparzę, a drugi podymię kilka dni na zimno. Bez eksperymentów nie będzie nowych przepisów, nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 :grin: po to wędzisz zimnym dymem tyle godzin i potem sparzyć :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts