roszej Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Witam, udało mi się okazyjnie kupić skórowaczkę firmy Quicial o taką: LINK i mam pewien problem, mam stary kompresor WAN który rzekomo ma wydajność ok 260l/min (jak był nowy) i maszynka mi staje, blokuje się itd. Próbowałem na małym kompresorze 24l ale też lipa pewnie przez jego "małość" Planuję więc zakup kompresora ale nie wiem jakie ta maszynka ma "zapotrzebowanie" powietrza, na tabliczce napisane jest tylko ciśnienie 6 bar i nic poza tym. Czy kompresor o wydajności 340l/min pociągnąłby, tę maszynkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Kiedyś jakiś czas pracowałem małą piłą do przecinania kości na powietrze.Co jakiś czas się zacinała i stawała . Przyczyna elementy napędowe zamarzały z powodu zimnego powietrza. Co jakiś czas trzeba było całą piłę wkładać do sterylizatora a szczególnie jej rękojeść gdzie był włącznik i ujście powietrza . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Przyczyna elementy napędowe zamarzałyNa statkach wszystkie (prawie) narzędzia są napędzane powietrzem i też zamarzają , jedynym ratunkiem jest wlanie niewielkiej ilości spirytusu (denaturat) tak ok 50 ml. do węża doprowadzającego powietrze. Tu może być problem , bo to trochę "pachnie" tam gdzie jest wylot powietrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Przyczyna elementy napędowe zamarzałyNa statkach wszystkie (prawie) narzędzia są napędzane powietrzem i też zamarzają , jedynym ratunkiem jest wlanie niewielkiej ilości spirytusu (denaturat) tak ok 50 ml. do węża doprowadzającego powietrze.Tu może być problem , bo to trochę "pachnie" tam gdzie jest wylot powietrza. Spirytus odparowuje. Zawodu jestem tapicerem pracowałem z różnymi narzędziami na spr.powietrze (gwoździarki, zszywacze, wkrętarki,) używaliśmy zawsze oliwy maszynowej takiej jak np do maszyn do szycia. Nie była ona lana do węża lecz do zapięcia w narzędziu tam gdzie wpina się szybko złączkę Ps może to moje doświadczenie się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Użyłem słowa sterylizator jakby kto nie wiedział co to jest to wyjaśniam jest to nie duży zbiornik z gorącą podgrzewaną wodą do sterylizacji narzędzi np. noży na taśmach produkcyjnych . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 roszej, Nie piszesz nowa, czy używana. Jeśli używana to, konieczny przegląd i konserwacja lub wymiana niezbędnych części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted October 23, 2011 Report Share Posted October 23, 2011 Możesz zamontować do sprężarki coś takiego http://ofertyfirm.info/o_24975_bloki-przygotowania-powietrza/bloki-przygotowania-powietrza.html bądź do skórowaczki dokupić taki naolejacz wężowy (oczywiście z odpowiednim gwintem) i do niego wlać np. spirytus.http://www.uni-max.com.pl/naolejacz-wezowy-g1-4-ig-ag/d/ Tak jak kolegatomaj77, też pracowałem jako tapicer i na wszystkich pistoletach zamontowane miałem naolejacze. Ps. naprawą sprzętu zajmuje się też firma z pierwszego linka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roszej Posted October 23, 2011 Author Report Share Posted October 23, 2011 maszynka używana, z roku 2010, zespół przygotowania powietrza oczywiście mam. Używam jeszcze klipsownicy pneumatycznej ale z nią nie ma problemu bo tłok potrzebuje tylko "uderzenie" powietrza co jakiś czas a tutaj potrzebny jest pewien przepływ. Maszynka była rozebrana, kupiłem razem z kompletem noży także są ostre jak brzytwa ten bębenek który "ciągnie" też jest prawie w idealnym stanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts