@halusia@ Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Od jakiegoś czasu stan konta syna( syn ma 15 lat) po tygodniu od doładowania przez sieć Orange jest prawie pusty.Syn twierdzi że nigdzie nie dzwoni...i nigdzie nie wysyła sms;ów.. Postanowiłam to sprawdzić udając się dzisiaj do salonu Orange i zrobić biling tego nr tel.Okazuje się że jest wysłanych 6 sms;ów z syna telefonu ale nie ma podane nr pod jaki wysyłał w kwocie powyżej 6 zł za jeden.Po powrocie do domy wyjaśniam to z synem ... Syn jednak się zapiera że nic nie wysyłał, ale przychodzą mu jakieś sms'y w języku angielskim...również bez numeru... Jestem teraz w kropce będąc w salonie miałam do czynienie z osoba kompetentną... pytałam czy jest to możliwe że ktos wysyła sms'y na konto tego numeru... odpowiedz padła że NIE.Nie wiem co mam zrobić... a może ktoś z Was miał podobny przypadek i podpowie jak mam ten problem rozwiązać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Sądzę, że powinnaś na biurze obsługi klienta zablokować dla tego numeru telefonu tzw. sms -y przychodzące marketingowe. Mozesz reklamować tą usługę na BOK, bo tak zrobił mój zięć i reklamacja została uznana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Możliwe że kiedyś wysłał sms-a aktywującego jakąś usługę a teraz automatycznie mu ściąga z konta. Czy to jest abonament czy na kartę? Czy nie jest to przypadkiem era? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Od jakiegoś czasu stan konta syna( syn ma 15 lat) po tygodniu od doładowania przez sieć Orange jest prawie pusty. Syn twierdzi że nigdzie nie dzwoni...i nigdzie nie wysyła sms;ów.. Postanowiłam to sprawdzić udając się dzisiaj do salonu Orange i zrobić biling tego nr tel. Okazuje się że jest wysłanych 6 sms;ów z syna telefonu ale nie ma podane nr pod jaki wysyłał w kwocie powyżej 6 zł za jeden.Po powrocie do domy wyjaśniam to z synem ... Syn jednak się zapiera że nic nie wysyłał, ale przychodzą mu jakieś sms'y w języku angielskim...również bez numeru... Jestem teraz w kropce będąc w salonie miałam do czynienie z osoba kompetentną... pytałam czy jest to możliwe że ktos wysyła sms'y na konto tego numeru... odpowiedz padła że NIE. Nie wiem co mam zrobić... a może ktoś z Was miał podobny przypadek i podpowie jak mam ten problem rozwiązać. Musiał kiedyś daćsię złapać i odesłać pusty (lub inny) SMS i tym samym zgodził się na uczestnictwo. Teraz, z każdym przysłanym SMSem schodzi mu z konta 6zł. Natychmiast składaj reklamację (przypuszczam że telefon jest na Ciebie) bo on jest niepełnoletni i nie miał zdolności do zawarcia umowy. No chyba że telefon jest prepaid - wtedy wyrzucić sima i zmienić numer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 24, 2011 Author Report Share Posted October 24, 2011 Sądzę, że powinnaś na biurze obsługi klienta zablokować dla tego numeru telefonu tzw. sms -y przychodzące marketingowe Tak zrobię Arku.. dzięki . Czy to jest abonament czy na kartę? Czy nie jest to przypadkiem era?Jest to abonament MIX...czyli doładowania miesięczne w stałej kwocie w sieci Orange. TeBe ja podejrzewam że zrobił coś nieświadomie...a teraz są tego konsekwencje... Oczywiście że tel jest na mnie... syn jest tylko jego użytkownikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 pytałam czy jest to możliwe że ktos wysyła sms'y na konto tego numeru... odpowiedz padła że NIE. jest możliwe. Wystarczy że syn ma włączone bluetooth i sparowany telefon z drugim i ta osoba może dzwonić i wysyłać sms-y na konto kolegi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Musiał kiedyś daćsię złapać i odesłać pusty (lub inny) SMS i tym samym zgodził się na uczestnictwo.np takie coś http://tomasz.topa.pl/60400-w-orange.html :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Post pochodzi z innego forum... Przeszedłem z play do Orange i od razu dostałem w ryj. Zakupiłem smartfona nokie c-7 za 400 zł i poprosiłem sprzedawce żeby mi powyłączał internet. Powiedział ze nie potrafią. Wiec mówię ze biorę pakiet delfin typowy pod rozmowy,wiec proszę mi wyłączyć wszystkie muzyki pakiety które same mi przychodzą i za które muszę płacić. abonament 60 zł na dwa lata. Uradowany ze mam wreszcie maszynkę która wymarzyłem sobie poszedłem do domu. Tylko ze z automatu zaczęły przychodzić uaktualnienia i inne badziewia. Po 10 dniach miałem tzn mam 190 zł poza abonamentem. jak to zobaczyłem na stronie orange mało zawału nie dostałem jakbym nie zobaczył do końca msc było by z 1500zł. Zadzwoniłem do infolini i tam pani w miły sposób podała mi drogę jak można zablokować internet w c-7. Zastanawia mnie czy to było celowe działanie sprzedawcy,nie wiedział ze można zablokować internet? Dziwne napisałem reklamacje ale znając życie gówno z tego będzie i wraz z abonamentem będę musiał zapłacić 250zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Cytat: Przeszedłem z play do Orange i od razu dostałem w ryj. Zakupiłem smartfona nokie c-7 za 400 zł i poprosiłem sprzedawce żeby mi powyłączał internet. Powiedział ze nie potrafią. Wiec mówię ze biorę pakiet delfin typowy pod rozmowy,wiec proszę mi wyłączyć wszystkie muzyki pakiety które same mi przychodzą i za które muszę płacić. abonament 60 zł na dwa lata. Uradowany ze mam wreszcie maszynkę która wymarzyłem sobie poszedłem do domu. Tylko ze z automatu zaczęły przychodzić uaktualnienia i inne badziewia. Po 10 dniach miałem tzn mam 190 zł poza abonamentem. jak to zobaczyłem na stronie orange mało zawału nie dostałem jakbym nie zobaczył do końca msc było by z 1500zł. Zadzwoniłem do infolini i tam pani w miły sposób podała mi drogę jak można zablokować internet w c-7. Zastanawia mnie czy to było celowe działanie sprzedawcy,nie wiedział ze można zablokować internet? Dziwne napisałem reklamacje ale znając życie gówno z tego będzie i wraz z abonamentem będę musiał zapłacić 250zł. _ Ten przypadek nie jest odosobniony. Jeżeli ktoś bierze sobie smartphona i na dzień dobry zciąga mase gier, aplikacji, przeglądanie internetu aktualizację. To nie ma się co dziwić że takie są rachunki. Testowałem smartphona z play i przez 10 dni zuzyłem 800mb transferu. Wystarczy policzyć jaką stawkę jest w sieci i wychodzi 1000zł. Dlatego w plusie "zrobili" oswajacz internetowy. Należało by wyłączyć transmisję danych GPRS. ________________ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Ja kiedyś się dałam złapać, robiłam sobie test IQ w sieci, mój mąż się do dzisiaj śmieje z mojego IQ, tam kazali podać numer telefonu, to na ten numer przyślą rozwiązanie testu, nic nie pisało o żadnych opłatach czy zobowiązaniach. A tu przyszło mi mnóstwo sms-ów, za każdy miałam zapłacić i jeszcze było napisane że od dziś zobowiązałam się do odbierania 1 smsa tygodniowo też płatnego, już nie pamiętam ile, ale nie było to mało. Więc zadzwoniłam do operatora i zablokowałam ten numer, z którego przychodziły smsy. Do tego napisałam jeszcze do UOKiK- u i tam mi odpowiedzieli że ten serwis mają właśnie na oku za przekręty, ale jeśli firma jest zarejestrowana po za granicami kraju ( a tak te serwisy najczęściej robią) to oni mają związane ręce. Dla tego trzeba się naprawdę pilnować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Często się zdarza, że telefon automatycznie pobiera uaktualnienia oprogramowania, aplikacje etc. Sam miałem kiedyś aplikację Weather Forecast (prognozę pogody). Jakże ja się cieszyłem, że taki ze mnie pogodynka, automatycznie, co wieczór, bo tak ustawiłem, ale niestety telefon łączył się z NETEM (GPRS) automatycznie i za transfer danych waliło jak za zboże!!! Dopiero po jakichś 2 miechach zajarzyłęm, że szybko kurczące się konto na moim nr tel. jest tym m.in. spowodowane. Ale najnormalniej w świecie wszedłem w ustawienia tel. i wykasowałem ustawienia servisowe MMS. GPRS. Problem w moim przypadku się skończył....Ps. tłumaczenie , że się nie da wyłączyć, to bzdura. Sprzedawca powinien być za to ukarana, aczkolwiek może to być taktyka firmy, więc ..... BUJAĆ TO MY, A NIE NAS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 witamOstatnio na rynku pojawiło się wiele modeli telefonów z dostępem do internetu. Sprzedawcy nie informują klientów o możliwościach sprzętu bo nie mają w tym interesu. Do klienta należy wiedzieć co kupuje i co to robi/jak dane usługi włączyć/wyłączyć. Jeżeli takiej wiedzy nie posiada to lepiej do salonu iść z osobą która się na tym zna i ewentualnie pomoże w wyborze sprzętu i taryfy.Wszystkie usługi są wyłączalne z poziomu terminala ewentualnie przez BOK. Poza tym polecam lekturę stron internetowych o smartfonach. Tam są ludzie którzy pomogą w każdej sytuacji. [ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 19:16 ]syn coś ściągnął z netu......najlepiej wykonać reset tego telefonu bo możliwe że zainstalował się dialerTo taki program który bez wiedzy właściciela wysyła sms/nawiązuje drogie rozmowy.....jaki to jest telefon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 25, 2011 Author Report Share Posted October 25, 2011 syn coś ściągnął z netu......najlepiej wykonać reset tego telefonu bo możliwe że zainstalował się dialer To taki program który bez wiedzy właściciela wysyła sms/nawiązuje drogie rozmowy.....jaki to jest telefon?Tu jest wszystko możliwe... na ten czas już nie pamięta że mógł dać się gdzieś wkręcić. Marka tel to Sony Ericsson. Wszystkim dziękuje za odzew... udam się jeszcze raz do salonu i poproszę o szczegółowe wyjaśnienia bo tak tego nie zostawię. Ale jeszcze zastanawiam się czy czasami nie byłoby dobrym wyjściem zmiany nr tel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Mix w orange jest upierdliwy kiedyś za każde ROZPOCZĘTE!! 50 KB sobie śpiewali 50 gr Tylko teraz jeśli telefon połączy się pobrać 1 KB rozłączy się czyli zakończy sesje to jak się następnym razem połączy to będzie to następne rozpoczęte 50 KB. W ten sposób nawet gadu-gadu na komórce może zutylizować stan konta dość szybko. Jeśli to jakiś nowszy model to sam z siebie będzie żarł transfer. Ale najprawdopodobniej to właśnie te płatne smsy. myth wywalenie ostawień gprs`u to trochę robienie sobie kuku. To się czasem może przydać . Najlepiej ustalić co to żre i to wyłączyć, pocztę zamiast sprawdzanie co 5 min przełączyć na sprawdzanie na ządanie powyłączać wszystkie pogody i inne bajery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Mark, jeśli tel. używa dziecko, to robienie sobie kuku w postaci cięcia kosztów nie jest robieniem sobie kuku podałem najprostszy przykład w usunięciu ustawień servisowych. O takowe można zawsze poprosić operatora i wyśle je w mgnieniu oka .... Więc ja najpierw bym to po prostu manualnie wyłączył, a po wyjaśnieniu ewentualnie na nowo zapisał w ustawieniach wiejas, zrobienie flash'a "słuchawki" równa się ze stratą gwarancji, więc nie dawaj takich rad :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 nie mówię o flaszu tylko jest opcja przywróć ustawienia fabryczne.....o to mi chodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 Z ostatniej chwili... syn teraz dostał sms'a o treści'' moves like jagger'' .. wiemy że jest to tytuł utworu, z konta zeszło ponad 6 zł.... brak numeru przychodzącego sms'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Z ostatniej chwili... syn teraz dostał sms'a o treści'' moves like jagger'' .. wiemy że jest to tytuł utworu, z konta zeszło ponad 6 zł.... brak numeru przychodzącego sms'a. Halusia, Musisz zadzwonić do BOK, dobić się do żywego konsultanta i stanowczo zażądać "wyłączenia usługi Przychodzący SMS Specjalny". Podobno można to równiez zrobić wysyłając SMSa o treści ZAWIES pod nr 6000 Tak jest napisane tu: http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/1326/1358321.pdf Taki SMS zawieszający kosztuje tyle ile teraz płacisz za 1 przychodzący, czyli 6zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 Halusia, Musisz zadzwonić do BOK,I tak właśnie zrobię...dziękuję bardzo TeBe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Miałem podobnie. W nowej Noki była sobie gra. Uruchamiając grę nie przeczytałem, a raczej tak to było napisane, że nie mogłem się doczytać, że uruchamiając grę zgadzam się na cotygodniowy PŁATNY sms z portalu WAPSTER z informacją o nowych grach za jedyne bagatela 6zł + VAT. Napisałem do nich kto i kiedy wysłał sms-a który uaktywnił taką usługę. Po otrzymaniu daty, godziny i czasu okazało się, że to właśnie ja sam świadomie czy nie, bawiąc się nowym nabytkiem uruchomiłem usługę. Był faktycznie sms ze wspomnianego portalu tylko ...... myślałem że przychodzące sms-y są bezpłatne a nie płatne ! Dziś wszystko trzeba czytać trzy, a może 10 razy zanim się w coś kliknie. Poza tym jak piszą poprzednicy, nowe komórki pobierają z sieci wiele zupełnie nam nie potrzebnych informacji wykorzystując dane pakietowe czyli internet operatora. Trzeba wielu operacji aby to zablokować, a operator zawsze stwierdza że o niczym taki nie wie. Tak więc zanim włożysz kartę SIM do nowej komórki warto poczytać fora co należy wyłączyć. Uważajcie też na połączenia z tzw nr zastrzeżonych ! Już ich nie odbieram bo można się zdziwić przy rachunku. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 Halusia, Musisz zadzwonić do BOK, dobić się do żywego konsultanta i stanowczo zażądać "wyłączenia usługi Przychodzący SMS Specjalny".I po sprawie... Dzisiaj w salonie Orange za pośrednictwem osoby kompetentnej została zablokowana usługa która ściągała kasę z konta. Również poprosiłam o wyłączenie dostępu do internetu tak że wszystko zakończyło się pomyślnie bez zmiany numeru . Wszystkim bardzo dziękuję za okazałą mi pomoc :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 wyłączenie dostępu do internetu no to teraz syn nie będzie zadowolony. :wink: oby miał możliwość wysyłania mms-ów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 @halusia@ napisał/a: wyłączenie dostępu do internetu no to teraz syn nie będzie zadowolony. :wink: oby miał możliwość wysyłania mms-ów.Jest dobrze... jest zadowolony że wszystko się wyjaśniło i kasa nie będzie znikała z konta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Uważajcie też na połączenia z tzw nr zastrzeżonych ! Już ich nie odbieram bo można się zdziwić przy rachunku.Możesz szerzej wyjaśnić, dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Uważajcie też na połączenia z tzw nr zastrzeżonych ! Już ich nie odbieram bo można się zdziwić przy rachunku.Możesz szerzej wyjaśnić, dlaczego?Może nie aktualne, ale czytałem w necie, że po odebraniu zastrzeżonego numeru była naliczana kasa za odebranie połączenie lub odebranie takiego połączenia powodowało doładowanie konta dzwoniącego. Druga sprawa to stary numer typu: Dzwonimy z serwisu sieci..... bla, bla... mieliśmy awarię, proszę wcisnąć 9 na klawiaturze aby sprawdzić czy działa połączenie. Po wciśnięciu cyfry 9 następowało przekierowanie na nr na wyspach, po wyspach i przez wyspy którego nie dało się zakończyć ...... i naliczanie bardzo konkretnych kwot na nasze konto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts