Jump to content

szynka konserwowa (niewypał)

tomaj77

Recommended Posts

Dzięki za podpowiedzi następnym razem zrobię jak piszecie

Teper. miałem tak wsadziłem praskę do wody o tep. 90st 10minut po 10min 75st i tak się starałem trzymać falował mi miedzy 75-78st Parzyłem 80min na 1kg wsadu co u mnie 2.6kg od godziny 11.00 do 14.40 Potem 30min do zimnej wody z wymianą non-stop, i na balkon

Efekt :cry: :blush: :blush: :blush:

Potem 30min do zimnej wody z wymianą non-stop, i na balkon

Ja swoje szynki zchładzam na powietrzu, a potem jeszcze calą noc do lodówki, dopiero na drugi dzień otwieram.

Ale jak napisał Maxell wsad nie dopasowany do pojemności preski i tu należy szukać powodu.

:grin:

No cóż zdarza się . Prawdopodobne przyczyny- wada mięsa, wodniste, nie wiążące , wyciekające białko, Całość źle wyrobiona, brak kleistości. Zrób według tej receptury

To że konserwa to nic nie szkodzi zamiast do puszek włożysz w swoją prasę Pozdrawiam

Teper. miałem tak wsadziłem praskę do wody o tep. 90st 10minut po 10min 75st i tak się starałem trzymać falował mi miedzy 75-78st Parzyłem 80min na 1kg wsadu co u mnie 2.6kg od godziny 11.00 do 14.40 Potem 30min do zimnej wody z wymianą non-stop, i na balkon

Tomaj77 wg mojej wiedzy praktycznej to problem tkwi w nieodpowiedniej obróbce parzenia i czasie :arrow: wysoka temp.+długi czas=przeparzenie wsadu,świadczy o tym ilość galaretki,konsystencja zewnętrzna batonu jest przeparzona z dużą ilością ściętego białka

w postaci "błotka" na foli.

Prawdopodobne przyczyny- wada mięsa, wodniste, nie wiążące , wyciekające białko,

wadę mięsa całkowicie eliminuję,wyrób nie uzyskał by tak ładnej barwy różowej w przekroju,a nie sądze aby Tomaj77 stosował barwniki do solanki.

nic nie wiemy na temat solanki,bo kol. nie pisze na ten temat :cool:

Parzenie 230min.pozostawmy do parzenia golonka,nie dla szynki.

Całość źle wyrobiona, brak kleistości

choćby nawet ją dobrze wyrobił...to przy tym parzeniu szynka nie miała szans.

może kol. Tomaj77 coś więcej nam napisze jak robił,to się wyklaruje sprawa

pozdrawiam

Co do parzenia to stosowałem się :arrow: VII. Gotowanie . 

Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić) 

VIII. Studzenie. 

Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C :arrow:

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 09:05 ]

Peklowane na mokro na 2liry 4 laskie łyżeczki peklo-soli i 1 łyżeczka cukru na 2,6 towary

Czas peklowania 5 dni w drugim nastrzyk

Przed włożeniem do praski rozbite tłuczkiem I TU MOŻE BYĆ PROBLEM bo nic więcej nie masowałem

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 09:07 ]

Było kleiste nie mniej niż poprzednia moja łopatka

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 09:31 ]

Teraz zrobię zdjęcia od momentu peklowania do wsadu itd.

Proszę jednocześnie o podanie odpowiedniego czasu i tep. parzenia jaki bym miał zastosować

Małgoś a co z tym parzeniem ja wzorowałem się na tym przepisie co ty robisz tak NAZWIE DZIADKOWY

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 11:25 ]

Szynka konserwowa prasowana . 

Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiej produkcji.. 

I.) Surowiec 

1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien 

(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywej 

II Obróbka mięśni 

Po wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego. Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbce powinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układ mięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i cała szynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy na poszczególne mięśnie 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158 

Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemy przeznaczając jego na inne cele. 

III. Peklowanie 

Proponuję solankę , o składzie na 10 L wody. 

1. Peklosol - 0,90 kg 

2. Sól - 0,45kg 

3. Cukier - 0,013 kg 

Solanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 % resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C. 

IV. Ociekanie 

Szynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia. Czas ociekania 12- 24 godz . 

V, Uplastycznianie szynki. 

Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynka konserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakim wtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. W przypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu. Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. w głąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale ze wszystkich stron. 

VI. Układanie w praski. 

Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nie przewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąś ulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny była taka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np. mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamy mniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak by ułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu .Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamy od samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniej ciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie muszą być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych miejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko i sprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzamin 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265 

VII. Gotowanie . 

Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić) 

VIII. Studzenie. 

Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C

Mięśnie muszą być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych miejscach będzie galareta lub otwory

Wypisz wymakuj Twój wyrób.Moim zdaniem mało wsadu a co za tym idzie słaby docisk.Co do temperatury to kup sobie termometr z sondą i nie będzie problemów.

Czyli wnioski za waszymi wskazówkami reasumując

- zwiększyć wsad do pełna praski

- gdy odcieknie (tak jak zrobiłem rozbić tłuczkiem) I (czego nie zrobiłem jeszcze wymasować)

- oraz inne parzenie i tu ponowna prośba jakie tep i czas

P.S dodam że ja sobie prowadzę swój notatnik nazwijmy go z przepisami a człowiek jak pyta nie błądzi po to tu się zalogowałem a uczymy się na praktyce :lol: :lol: