Jump to content

pytanie dotyczy kiełbasy dziadka


wosiu

Recommended Posts

Możesz sobie to mięsko pokroić, albo zmielić na sitku nr10 to zależy od Ciebie, im drobniej zmielisz tym mniej będzie wyczuwalne.

A ja jak robiłem to dałem zamiast indyka, wolowine i wyszło super. Ale nie wiem jaki da efekt wymieszania 3 rodzai mięs.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem kiełbasę Dziadka już 5 razy. Za pierwszym razem ściśle trzymałem się przepisu. Następne to już były moje "wariacje" w temacie kiełbasy Dziadka. Wydaje mi się, że nie można całego mięsa z indyka zastąpić wołowiną. Na 10 kg wyrobu wystarczy 1 kg wołowiny zmielonej dwukrotnie na najmniejszym sitku. Wołowina posłuży jako klej i zwiąże całość. Ostatnia moja kiełbasa składała się z:

wieprzowe I - 30 %

wieprzowe II - 30 %

drobiowe (ścinki z piersi kurczaka) - 20%

podgardle - 10 %

wołowe II - 10 %

Z przyprawami ogólnie trzymałem się przepisu z Akademii Dziadka, może trochę więcej pieprzu, innym razem czosnku. Generalnie kiełbasa wychodzi prima sort :tongue: .

Dobrze podwędzona w chłodnym garażu na hakach wytrzymywała do zjedzenia tj. ok. trzech tygodni. Po tym czasie może byłaby jeszcze wytrzymała, ale już jej nie było. Pod koniec była nieźle przesuszona, ale taka też jest bardzo dobra.

Link to comment
Share on other sites

To chodzi o kiełbasę wieprzowo - indyczą. Przepis ułożyła potrzeba by zagospodarować mięsa z tego tucznika. Mięso z udźca indyka najbardziej do tego się nadawało ponieważ potrzeba mi było chudego mięsa bo tłustego było dużo. Polecam zastępować część mięsa indyczego mięsem drobnym z kurczaków z udek. Kiełbasa jest wtedy delikatniejsza Kilka zdjęć jak to mięso przygotować
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...