wosiu Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 w przepisie jest że mięso kl I i mięso z indyka klI mielić na siatce 16 a ja nie mam 16 mam tylko sitka do 10 czy może być na szarpaku???i jeszcze jedno czy nie dawać wołowiny,czy można dać jeśli tak to ile na 10 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 Możesz sobie to mięsko pokroić, albo zmielić na sitku nr10 to zależy od Ciebie, im drobniej zmielisz tym mniej będzie wyczuwalne.A ja jak robiłem to dałem zamiast indyka, wolowine i wyszło super. Ale nie wiem jaki da efekt wymieszania 3 rodzai mięs.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 Ja robiłem kiełbasę Dziadka już 5 razy. Za pierwszym razem ściśle trzymałem się przepisu. Następne to już były moje "wariacje" w temacie kiełbasy Dziadka. Wydaje mi się, że nie można całego mięsa z indyka zastąpić wołowiną. Na 10 kg wyrobu wystarczy 1 kg wołowiny zmielonej dwukrotnie na najmniejszym sitku. Wołowina posłuży jako klej i zwiąże całość. Ostatnia moja kiełbasa składała się z:wieprzowe I - 30 %wieprzowe II - 30 %drobiowe (ścinki z piersi kurczaka) - 20%podgardle - 10 %wołowe II - 10 %Z przyprawami ogólnie trzymałem się przepisu z Akademii Dziadka, może trochę więcej pieprzu, innym razem czosnku. Generalnie kiełbasa wychodzi prima sort :tongue: .Dobrze podwędzona w chłodnym garażu na hakach wytrzymywała do zjedzenia tj. ok. trzech tygodni. Po tym czasie może byłaby jeszcze wytrzymała, ale już jej nie było. Pod koniec była nieźle przesuszona, ale taka też jest bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 To chodzi o kiełbasę wieprzowo - indyczą. Przepis ułożyła potrzeba by zagospodarować mięsa z tego tucznika. Mięso z udźca indyka najbardziej do tego się nadawało ponieważ potrzeba mi było chudego mięsa bo tłustego było dużo. Polecam zastępować część mięsa indyczego mięsem drobnym z kurczaków z udek. Kiełbasa jest wtedy delikatniejsza Kilka zdjęć jak to mięso przygotować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts