Jump to content

ma ktoś pomysł ?


Łukasz78

Recommended Posts

witam wszystkich :) zapeklowałem na mokro zgodnie z tabelą dziadka 3 kg boczku i 5 kg szynki początkowo planowałem uwędzić boczuś i szynke ale troszke pozmieniały mi się plany i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ?

bardzo proszę o prade i z góry dziękuje

Link to comment
Share on other sites

i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ?

Jam nieświadom kiedyś zrobił, Tobie nie radzę, nie masz czasu wędzić, do zamrażalniczka, potem jak będzie czas - wędzenie i jedzenie. :cool:

Link to comment
Share on other sites

W mięsku peklowanym na mokro jest sporo wody, trzeba by ją jakoś wypędzić, jest też problem, potrzeba kleju i zmniejszenia słoności, bo jak z tabelki to mogłoby być słonawe. Jaka kiełbaska Cię interesuje - osłonki masz? To powalczymy. :cool:
Link to comment
Share on other sites

witam, mięso pokroiłem w kawalki ok 20 na 20 cm a zrobie z niego cokolwiek byle zjadliwe :) planuje na jutro zrobic kabanosy parowki mortadele i troche kielbasy ( to juz peklowalem na sucho ) szkoda troche zmarnowac tyle miesa a brak mi pomyslow no i najwazniejszego czyli doswiadczenia pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Spokojnie m możesz zrobić kiełbasę cienką jak i szynkową , dołóż tylko trochę 3 ( około 20%) jak zachowałeś czas i stężenie solanki , nie będzie za słone.

 

Ja sam robię cienką podsuszaną z peklowanej szynki ( peklowanie 7-8dni , solanka 10%)

 

szynka pokrojona nożem w małe kawałki

20% 3 zmielonej na 2

pieprz 20g/1kg

czosnek 20g/1kg

majeranek 0,5g /1kg

kolendra 0,5g /1kg

ziele angielskie, gałka muszkatołowa ( jak kto lubi , nie przesadzać)

 

przyprawy rozprowadzam w niewielkiej ilości wody , mieszam z mięsem ,mięso wyrabiam ręcznie dotąd , aż zacznie się kleić do ręki ( kulka mięsa wzięta do ręki ma w niej pozostać nie spaść)

 

Nadziewam jelita 26/28 , 2-3h osadzania , wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h

parzenie 15minut w temp. 70 stopni ,

 

kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni ) czas przechowywania do kilku msc. ( ale rzadko doczeka 2tygodnia)

Link to comment
Share on other sites

wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h

parzenie 15minut w temp. 70 stopni ,

kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni )

Bardzo ciekawy sposób wędzenia kiełbaski w jelitach 26/28. A jak się jeszcze poczeka aż dojrzeje i przez 5-7 dni podwędzi po 3-4 godziny dziennie - to będzie dopiero rarytas. Aż miło by było zobaczyć fotę tego wyrobu po dojrzewaniu w dymku. :cool:

Link to comment
Share on other sites

witam jestem po wczorajszym zadymianiu parówki i kabanosy wyszly jak zawsze doskonale:) natomiast z peklowanego na mokro miesa zrobilem po wymieszaniu 50/50 z nie peklowana lopatka kielbase cienka wyszla naprawde smaczna i o dziwo krucha do calosci dodalem jeszcze 2 kg peklowanego 24 h podgardla dla mnie byl to eksperyment i jestem zadowolony z efektu ! dziekuje wszystkim za porady uwedzilem tez 4 kawalki szynki o wadze ok 0,5 kg ( byly to po prostu kawalki odciete przypadkowo z calej szynki ) wyszly znakomite i wyjatkowo soczyste widac prawda jest ze wielkosc nie ma znaczenia haha :) pozdrawiam wszystkich
Link to comment
Share on other sites

witam,

chciałbym na swoje wrodziny upiec na ognisku faszerowanego prosiaka

czy mógł by mi ktoś pomóc i napisać jak to zrobić? od czego zacząć itd,

jakiej wielkości świnka ma najlepsze mięso,

i żeby sie najadło 25 osób

Galerian, o rzut beretem od Ciebie mieszka nasz technolog Marek z Bielska. Skontaktuj się z nim. Nigdy nie odmawia pomocy.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...