Łukasz78 Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 witam wszystkich zapeklowałem na mokro zgodnie z tabelą dziadka 3 kg boczku i 5 kg szynki początkowo planowałem uwędzić boczuś i szynke ale troszke pozmieniały mi się plany i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ?bardzo proszę o prade i z góry dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 i mam pytanie czy z tak zapeklowanego mięsa ( 12 dni ) można zrobić kiełbase albo szynkową ? Jam nieświadom kiedyś zrobił, Tobie nie radzę, nie masz czasu wędzić, do zamrażalniczka, potem jak będzie czas - wędzenie i jedzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 27, 2011 Author Report Share Posted October 27, 2011 przyznam się bez bicia troche się zapędziłem i pokroiłem mięso na kawałki - troche za małe zeby je uwędzić w całości :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 W mięsku peklowanym na mokro jest sporo wody, trzeba by ją jakoś wypędzić, jest też problem, potrzeba kleju i zmniejszenia słoności, bo jak z tabelki to mogłoby być słonawe. Jaka kiełbaska Cię interesuje - osłonki masz? To powalczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Podobno niektórzy robią kiełbasy tylko z mięs peklowanych na mokro.Ja jeszcze tego nie praktykowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Może w osłonki barierowe ?Jak duże są kawałki mięsa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 28, 2011 Author Report Share Posted October 28, 2011 witam, mięso pokroiłem w kawalki ok 20 na 20 cm a zrobie z niego cokolwiek byle zjadliwe planuje na jutro zrobic kabanosy parowki mortadele i troche kielbasy ( to juz peklowalem na sucho ) szkoda troche zmarnowac tyle miesa a brak mi pomyslow no i najwazniejszego czyli doswiadczenia pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 mięso pokroiłem w kawalki ok 20 na 20 cm To wcale nie takie małe kawałki.Orzeszki są mniejsze i się wędzi. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 28, 2011 Author Report Share Posted October 28, 2011 pewnie masz racje a te orzechy to w lupinach czy bez wedzisz? a moze przesadzam i po prostu uwedzic taki mini-szyneczki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 28, 2011 Author Report Share Posted October 28, 2011 tak jak mowilem - brak doswiadczenia teraz juz wiem co to orzechy dzieki Gazo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Spokojnie m możesz zrobić kiełbasę cienką jak i szynkową , dołóż tylko trochę 3 ( około 20%) jak zachowałeś czas i stężenie solanki , nie będzie za słone. Ja sam robię cienką podsuszaną z peklowanej szynki ( peklowanie 7-8dni , solanka 10%) szynka pokrojona nożem w małe kawałki 20% 3 zmielonej na 2pieprz 20g/1kgczosnek 20g/1kgmajeranek 0,5g /1kgkolendra 0,5g /1kgziele angielskie, gałka muszkatołowa ( jak kto lubi , nie przesadzać) przyprawy rozprowadzam w niewielkiej ilości wody , mieszam z mięsem ,mięso wyrabiam ręcznie dotąd , aż zacznie się kleić do ręki ( kulka mięsa wzięta do ręki ma w niej pozostać nie spaść) Nadziewam jelita 26/28 , 2-3h osadzania , wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h parzenie 15minut w temp. 70 stopni , kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni ) czas przechowywania do kilku msc. ( ale rzadko doczeka 2tygodnia) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 28, 2011 Author Report Share Posted October 28, 2011 bardzo dziekuje i ciesze sie ze jest jakies wyjscie z sytuacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 piotrekqba, czy te 20 g pieprzu na 1 kg farszu to trochę nie za bogato? zgadza się , mój babol 2g pieprzu i czosnku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Mam nadzieję, że Łukasz 78 podzieli się wrażeniami smakowymi z otrzymanej kiełbasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 wędzenie zimnym dymem( do 30stopni) 2x12h z przerwą 12h parzenie 15minut w temp. 70 stopni ,kiełbasa nadaje się już do spożycia ale zdecydowanie jest lepsza po 5-7 dniach dojrzewania ( ja w tym czasie codziennie przez 3-4h podwędzam ją zimnym , rzadkim dymem w wędzarni ) Bardzo ciekawy sposób wędzenia kiełbaski w jelitach 26/28. A jak się jeszcze poczeka aż dojrzeje i przez 5-7 dni podwędzi po 3-4 godziny dziennie - to będzie dopiero rarytas. Aż miło by było zobaczyć fotę tego wyrobu po dojrzewaniu w dymku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
galerian15 Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 witam,chciałbym na swoje wrodziny upiec na ognisku faszerowanego prosiakaczy mógł by mi ktoś pomóc i napisać jak to zrobić? od czego zacząć itd,jakiej wielkości świnka ma najlepsze mięso,i żeby sie najadło 25 osób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 galerian15, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1086&highlight=prosiak++ro%BFna [ Dodano: Sob 29 Paź, 2011 02:43 ]https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7429&highlight=prosiak++ro%BFna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 witam jestem po wczorajszym zadymianiu parówki i kabanosy wyszly jak zawsze doskonale:) natomiast z peklowanego na mokro miesa zrobilem po wymieszaniu 50/50 z nie peklowana lopatka kielbase cienka wyszla naprawde smaczna i o dziwo krucha do calosci dodalem jeszcze 2 kg peklowanego 24 h podgardla dla mnie byl to eksperyment i jestem zadowolony z efektu ! dziekuje wszystkim za porady uwedzilem tez 4 kawalki szynki o wadze ok 0,5 kg ( byly to po prostu kawalki odciete przypadkowo z calej szynki ) wyszly znakomite i wyjatkowo soczyste widac prawda jest ze wielkosc nie ma znaczenia haha pozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 witam, chciałbym na swoje wrodziny upiec na ognisku faszerowanego prosiaka czy mógł by mi ktoś pomóc i napisać jak to zrobić? od czego zacząć itd, jakiej wielkości świnka ma najlepsze mięso, i żeby sie najadło 25 osóbGalerian, o rzut beretem od Ciebie mieszka nasz technolog Marek z Bielska. Skontaktuj się z nim. Nigdy nie odmawia pomocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 raz na forum widzialem przepis na taka swinke jak znajde to podrzuce ci linka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts