tomaj77 Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 Witam dostałem "kota"na wątrobiankę andrzeja.k Pamiętam smak :thumbsup: takiej własnie leberki z dzieciństwa u wujostwa mojego Taty w rejonach autora. Dokładnie w Siemianowie to nie istotne. Marzy mnie się taka własnie leberka lecz w słoikach bo tamta tak była podana i ja też pomyślałem, że łatwiej bez wędzarni mi ja wykonać Dlatego kieruje zapytanie czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Będę bardzo rad :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted October 29, 2011 Report Share Posted October 29, 2011 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1561&Itemid=4https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2133 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agga Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 http://wedlinydomowe.pl/i...d=1561&Itemid=4polecam ten. Robiłam go kilka razy i zawsze wychodzi idealny. Możesz do niego dodawać też różne dodatki np. pieczarki, pomidory - rzecz gustu. Wspaniała baza do odkrywania różnych smaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 czy ktoś z WB uraczył by mnie przepisem jak poradzić sobie ze słoikami Nie ma problemu żadnego z tą wątrobianką , zamiast w jelita " nadziewasz " w słoiczki takie powiedzmy od dżemu lub większe i odpowiednio pasteryzujesz . Jedyną różnicą będzie tylko to że w słoiczkach nie podwędzisz a w jelitach można :smile: PozdrawiamO tak właśnie chciałem usłyszeć :wink: A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=171259#171259 Nie jestem jednak pewien czy wątrobiankę w słoiku tak należy pasteryzować . A tak najlepiej poczytaj w temacie o pasteryzacji . Opcja " Szukaj " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 A tą pasteryzacje to jaką zastosować czas tep. itp Ja napełniam małe słoiki takie od 0,25 do max 0,50 i pasteryzuję w osolonej wodzie 50 min. do godziny jednokrotnie w osolonej wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 w osolonej wodzie.Dlaczego w osolonej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Dlaczego w osolonej? Żeby podnieść temperaturę wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermit Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Żeby podnieść temperaturę wody. Nie bardzo rozumiem...w jaki sposób przez osolenie podniesie się temperatura wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vtec Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Osolona woda ma wyższą temperaturę wrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted October 31, 2011 Author Report Share Posted October 31, 2011 Nie mogę zakupić pachwiny :devil: Czm zastąpić :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet? Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted October 31, 2011 Author Report Share Posted October 31, 2011 A gdzie masz o pachwinie napisane? W którym przepisie na pasztet? Sądzę, że podgardle może zastąpić pachwinę.Pozdrawiam! A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol: [ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 10:44 ]https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Nie mogę zakupić pachwiny :devil: Czm zastąpić :question: Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Daj podgardle zamiast pachwiny i już . Ja pachwinę miałem ponieważ półtuszę zakupiłem , względnie po świniobiciu byłem . A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 A jesli nie ma ani tego ani tego, to czym mozna zastapic te tluste miesa ? Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego : http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/737-szybka-watrobianka A jak już nic nie posiadasz to z .......................... :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Mogę tylko w sklepie kupic surowe boczki i słoninę, ale cieżko ze świnskimi łbami oraz z pachwiną. ps. Łatwo i tanio dostane też wytrybowane z kości szynki ze skórą i tłuszczem oraz golonki. Ale czy zastąpi to podgardle i pachwinę przy wyrobie wątrobianki czy też pasztetu ?!? :rolleyes: Pozdrowka sle.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Ja mam zawsze dostęp do surowców :smile: W Twoim przypadku jeżeli jest brak , to bym zrobił tak na próbę z małej ilości z tłustego boczku i " tłustości " od szynek . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Innymi tłustościami , albo możesz zrobić coś takiego : http://wedlinydomowe.pl/w...bka-watrobianka Tylko skwarki i cebulę też trzeba zmielić przez 2mm :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 A kolega to zanim skrytykuję to może się zapozna z wątkiem tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232 No chyba,że ja źle przepis andrzeja.k przeczytałem :lol: :lol: :lol: Kolega nie krytykował tylko zapytał bo nie zna na pamięć wszystkich przepisów i chciał się dowiedzieć o który chodziło. Skrytykować mogę jedynie zatytułowanie tego postu "Wątrobianka andrzeja.k" co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk w treści są wywody na temat jakiegoś kota, smaku leberki i słoikach a nic o "Wątrobiance andrzeja.k". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 co sugeruje że w jego treści jest przepis na tą wątrobiankę a tu zonk Proszę bardzo kolego :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&highlight=w%B1trobianka+grubo+mielona Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Robiłam już pare razy leberke wg Andrzejak i uważam ,że tłuszczu musi mieć bo nie będzie tego smaku. Ostatnio miałam w Białowiezy i opinie po degustacji były bardzo pozytywne. :blush: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 3, 2011 Author Report Share Posted November 3, 2011 Ku radości mojej żony (WALORY SMAKOWE) :thumbsup: i mojej bo własnoręcznie wykonane :clap: Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.kW słoikach i osłonce Bo tak teraz tylko mogęO to wyrób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Zrobiłem wątrobiankę z przepisu mojego sąsiada andrzeja.k Cieszę się , że wszystko się udało i smakuje . Jeżeli będziesz miał ochotę kiedyś zrobić wątrobiankę w grubym jelicie , to jest możliwość kupienia jelit w ubojni gdzie kupuję półtusze . Odpowiednio przygotowane można przechowywać w lodówce nawet i rok . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.