Jump to content

[Ciasto] Niemieckie ciasto czekoladowe


Recommended Posts

Niemieckie ciasto czekoladowe

 

Składniki na ciasto:

 

- 1/4 szklanki kakao

 

- 1/2 szklanki gorącej wody

 

- 25 dkg masła lub margaryny

 

- 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej)

 

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy)

 

- 4 jajka

 

- 2 szklanki mąki

 

- 1 łyżeczka sody

 

- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka

 

 

Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).

 

Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.

 

Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą.

 

Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).

 

Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-))

 

Masa:

 

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 

- 3 żółtka

 

- 12 dkg masła lub margaryny

 

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

 

- 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie)

 

W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło.

 

Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).

 

Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać.

 

Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.

 

Całość udekorować w/g własnego uznania

Ciasto pieczone na standardowej blasze stąd mało widoczna masa.

Ciasto godne polecenia :thumbsup: a przepis zaczerpnęłam stąd ...

http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3262908,title,Niemieckie-ciasto-czekoladowe,index.html?_ticrsn=3&ticaid=6d4ac

Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie pierwszym postem na forum.

W temacie " niemieckie czekoladowe". Za zrodlem:

http://www.chefkoch.de/rezepte/252971100464509/Schokoladenkuchen.html

moje 13 letnie dziecię upieklo wczoraj (pewnie z niewielkimi modyfikacjami) jej pierwsze ciasto.

 

Skladniki:

250 gram mąki

150 gram cukru

1 szklanka oleju

8 lyzek kakao

6 lyżek mleka

4 jaja

1 opakowanie cukru waniliowego

1 lyżka proszku do pieczenia

1 lyżka rumu lub aromat rumowy

 

Sposóob wykonia:

Utrzec na gladką masę olej z cukrem,dodac jaja,waniliowy cukier i proszek do pieczenia.Następnie dolączyc kakao, mleko i rum. W koncowej fazie dosypywać powoli mąke do momentu gdy ciasto osiągnie należytą konsystencje.Rozgrzać piekarnik do 160° i piec 45 minut.

 

http://imageshack.us/photo/my-images/715/czekoladowiecjulii1.jpg/

 

pozdrawiam Piotr

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).

 

Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.

 

Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą.

haluś a czym ubijałaś ? mikserem ?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...