@halusia@ Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Niemieckie ciasto czekoladowe Składniki na ciasto: - 1/4 szklanki kakao - 1/2 szklanki gorącej wody - 25 dkg masła lub margaryny - 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy) - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej. Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem). Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)) Masa: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 3 żółtka - 12 dkg masła lub margaryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie) W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować w/g własnego uznania Ciasto pieczone na standardowej blasze stąd mało widoczna masa. Ciasto godne polecenia :thumbsup: a przepis zaczerpnęłam stąd ... http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3262908,title,Niemieckie-ciasto-czekoladowe,index.html?_ticrsn=3&ticaid=6d4ac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wowansw Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Niemieckie ciasto czekoladowe Trzeba zanotować do notesika :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Oj dostaje weny :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wowansw Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Składniki na ciasto: trzeba chyba dopisać trochę soli? :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Witam serdecznie pierwszym postem na forum. W temacie " niemieckie czekoladowe". Za zrodlem: http://www.chefkoch.de/rezepte/252971100464509/Schokoladenkuchen.html moje 13 letnie dziecię upieklo wczoraj (pewnie z niewielkimi modyfikacjami) jej pierwsze ciasto. Skladniki: 250 gram mąki 150 gram cukru 1 szklanka oleju 8 lyzek kakao 6 lyżek mleka 4 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego 1 lyżka proszku do pieczenia 1 lyżka rumu lub aromat rumowy Sposóob wykonia: Utrzec na gladką masę olej z cukrem,dodac jaja,waniliowy cukier i proszek do pieczenia.Następnie dolączyc kakao, mleko i rum. W koncowej fazie dosypywać powoli mąke do momentu gdy ciasto osiągnie należytą konsystencje.Rozgrzać piekarnik do 160° i piec 45 minut. http://imageshack.us/photo/my-images/715/czekoladowiecjulii1.jpg/ pozdrawiam Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 Witam serdecznie pierwszym postem na forum. robimhuk przywitałeś się na słodko :wink: Witam serdecznie i gratulacje dla córki :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 ciasta czekoladowe pod każdą postacią są u mnie od jakiegoś czasu hitem, więc już przepisik drukuję, dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 I dzisiaj znowu Ciasto czekoladowe na życzenie domowników :grin: Aby było więcej masy do przełożenia wierzch wykończony nutellą i posypany migdałami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Ja to znaczy mój głodas :grin: oszaleje przy tych przepysznych wypiekach :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 @halusiu@, słońce, przy mojej dwójce nie mam czasu piec 3 blatów, powiedz mi czy mogę upiec jedno ciasto i je pokroić? jak długo wówczas piec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 2, 2012 Author Report Share Posted February 2, 2012 @halusiu@, słońce, przy mojej dwójce nie mam czasu piec 3 blatów, powiedz mi czy mogę upiec jedno ciasto i je pokroić? jak długo wówczas piec? Madlinko pewnie że można..myślę około godziny wystarczy na upieczenie tego ciasta. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej. Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą.haluś a czym ubijałaś ? mikserem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 2, 2012 Author Report Share Posted February 2, 2012 haluś a czym ubijałaś ? mikserem ? Oczywiście Artur :wink: oszczędzam swoje'' łapki '' :tongue: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 dzięki, dzisiaj robię, bo jutro mam teściów na obiedzie, będzie gąska faszerowana i na deser właśnie to ciacho, oby tylko Natalka ładnie spała cały dzień, b się nie wyrobię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Ciacho zrobione, chociaż robiłam je półprzytomna, bo nie spałam prawie całą noc przez Zuzię, miała gorączke, co się okazało zapalenie oskrzeli, no ale nie o tym... ciasto bardzo smaczne, musiałam piec 1,5 godziny żeby było dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 5, 2012 Author Report Share Posted February 5, 2012 . ciasto bardzo smaczne, musiałam piec 1,5 godziny żeby było dobre.Z tego względu że piekłaś w tortownicy musiałaś wydłużyć czas pieczenia. Madlinko.. ciasto wygląda pysznie. :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vacpol Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 halinko czego Ty jeszcze nie produkowałaś. :clap: :clap: :clap: pozdrawiam zazdroszczę Andrzejowi Takiej żony :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Madlinko.. ciasto wygląda pysznie.i takie jest, a raczej było, bo wiadomo co dobre szybko się kończy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts