Jump to content

Pierwsza szynka

pinio1

Recommended Posts

Witajcie !

Jestem początkującym zadymiarzem i mam już za sobą wędzone pstrągi teraz czas podnieść poprzeczkę i zrobić szyneczkę tym bardziej ze zbliżają się Święta.

Poprosze Was o jakiś smaczny i w miarę prosty przepis i instrukcję która umożliwiłaby mi nie schrzanienie tego przepisu.

Dziękuję i gorąco pozdrawiam !!!

pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek.

szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić.

Jest to mięsień czterogłowy udźca.

Sprzedawcy wiedzą, co to jest "kulka" z szynki, natomiast na "mięsień czterogłowy" zareagują okrągłymi oczami, czasami wołaniem majstra z zaplecza :grin:

[ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 21:13 ]

Polecam artykuł z Akademii Dziadka:

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki

W mojej okolicy ligawę nazywają polędwicą żydowską

niżej mała ściąga

Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa

udziec

http://img577.imageshack.us/img577/3481/tusza.png

Uploaded with ImageShack.us

1. Szyja – mięso z dużą zawartością tłuszczu. Do przygotowania wywarów i do potraw z mięso mielonego.

2. Karkówka – dolna cześć nazywa się podgardłem. Do gotowania wywarów, a w małych kawałkach nadaje się do gulaszu i potrawek.

3. Łopatka – świetna na zrazy, steki. Można z niej również przyrządzać potrawy mielone.

4. Szponder – zawiera dużo tłuszczu i włókien. Polecamy przede wszystkim do gotowania rososłu i wywarów. Można z niego również przyrządzać potrawy mielone.

5. Mostek – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych.

6. Łata – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych.

7. Rozbratel – jeden z lepszych kawałków wołu. Jest kruche i soczyste. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso.

8. Antrykot – jakością nie ustępuje rozbratelowi, jest kruchy i soczysty. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso.

9. Rostbef – bardzo dobry, a może nawet najlepszy kawałek tuszy. Zwarty, soczysty i jednocześnie delikatny. Doskonały do smażenia (steki) i pieczenia.

A. Polędwica – najlepszy kawałek wołowiny. Na pieczeń lub na steki

10. Rumsztyk – mięso doskonałej jakości – soczyste, kruche i lekko tłuste. Nadaje się na sztukę mięsa, do pieczenia (warto je wcześniej zapeklować, by było bardziej delikatne i aromatyczne) i smażenia.

11. Udziec – górna część udźca – soczysta i krucha najlepiej sprawdza się jako potrawa pieczona lub smażona. Wewnętrzna część zaś górnej części – czyli zrazówka – nadaje się do pieczenia i na zrazy. Dolna część jest wykorzystywana w daniach gotowanych i duszonych.

B. Ligawa – zwarte mięso z udźca. Na zrazy i na steki.

12. Goleń przednia – do gotowania wywarów.

13. Goleń tylna – do gotowania wywarów.

14. Ogon – do przygotowywania wywarów na zupyhttp://imageshack.us/photo/my-images/155/tusza.png/

pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek.

Masz rację ale i tak w głowie mętlik.Dziś moje pierwsze wędzenie,ale skąd one o tym wiedzą :grin:

:thumbsup: :rolleyes: :thumbsup: