Jump to content

Pierwsza szynka


pinio1

Recommended Posts

Witajcie !

Jestem początkującym zadymiarzem i mam już za sobą wędzone pstrągi teraz czas podnieść poprzeczkę i zrobić szyneczkę tym bardziej ze zbliżają się Święta.

Poprosze Was o jakiś smaczny i w miarę prosty przepis i instrukcję która umożliwiłaby mi nie schrzanienie tego przepisu.

Dziękuję i gorąco pozdrawiam !!!

Link to comment
Share on other sites

pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek.
Link to comment
Share on other sites

szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić.

Jest to mięsień czterogłowy udźca.

Sprzedawcy wiedzą, co to jest "kulka" z szynki, natomiast na "mięsień czterogłowy" zareagują okrągłymi oczami, czasami wołaniem majstra z zaplecza :grin:

 

[ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 21:13 ]

Polecam artykuł z Akademii Dziadka:

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki

Link to comment
Share on other sites

W mojej okolicy ligawę nazywają polędwicą żydowską

niżej mała ściąga

Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa

 

udziec

 

http://img577.imageshack.us/img577/3481/tusza.png

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

1. Szyja – mięso z dużą zawartością tłuszczu. Do przygotowania wywarów i do potraw z mięso mielonego.

 

2. Karkówka – dolna cześć nazywa się podgardłem. Do gotowania wywarów, a w małych kawałkach nadaje się do gulaszu i potrawek.

 

3. Łopatka – świetna na zrazy, steki. Można z niej również przyrządzać potrawy mielone.

 

4. Szponder – zawiera dużo tłuszczu i włókien. Polecamy przede wszystkim do gotowania rososłu i wywarów. Można z niego również przyrządzać potrawy mielone.

 

5. Mostek – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych.

 

6. Łata – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych.

 

7. Rozbratel – jeden z lepszych kawałków wołu. Jest kruche i soczyste. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso.

 

8. Antrykot – jakością nie ustępuje rozbratelowi, jest kruchy i soczysty. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso.

 

9. Rostbef – bardzo dobry, a może nawet najlepszy kawałek tuszy. Zwarty, soczysty i jednocześnie delikatny. Doskonały do smażenia (steki) i pieczenia.

 

A. Polędwica – najlepszy kawałek wołowiny. Na pieczeń lub na steki

 

10. Rumsztyk – mięso doskonałej jakości – soczyste, kruche i lekko tłuste. Nadaje się na sztukę mięsa, do pieczenia (warto je wcześniej zapeklować, by było bardziej delikatne i aromatyczne) i smażenia.

 

11. Udziec – górna część udźca – soczysta i krucha najlepiej sprawdza się jako potrawa pieczona lub smażona. Wewnętrzna część zaś górnej części – czyli zrazówka – nadaje się do pieczenia i na zrazy. Dolna część jest wykorzystywana w daniach gotowanych i duszonych.

 

B. Ligawa – zwarte mięso z udźca. Na zrazy i na steki.

 

12. Goleń przednia – do gotowania wywarów.

 

13. Goleń tylna – do gotowania wywarów.

 

14. Ogon – do przygotowywania wywarów na zupyhttp://imageshack.us/photo/my-images/155/tusza.png/

Link to comment
Share on other sites

pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek.

Masz rację ale i tak w głowie mętlik.Dziś moje pierwsze wędzenie,ale skąd one o tym wiedzą :grin:

:thumbsup: :rolleyes: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...