pinio1 Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Witajcie !Jestem początkującym zadymiarzem i mam już za sobą wędzone pstrągi teraz czas podnieść poprzeczkę i zrobić szyneczkę tym bardziej ze zbliżają się Święta.Poprosze Was o jakiś smaczny i w miarę prosty przepis i instrukcję która umożliwiłaby mi nie schrzanienie tego przepisu.Dziękuję i gorąco pozdrawiam !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 :grin: prosty :grin: tabela Dziadka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 proponuję http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/389-szynka-wedzona lub peklowanie wg. tabeli Dziadka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinio1 Posted November 1, 2011 Author Report Share Posted November 1, 2011 Proponujecie nastrzykiwanie czy raczej peklowanie mokre lub suche? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 :grin:zawsze robię część mięsa na sucho i mokro,nastrzykuję :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 pinio1, na początek zrób sobie szynkę, "kulkę", peklowaną na mokro z nastrzykiem, możesz dodać zioła do zalewy peklującej jeżeli lubisz ale to rzecz gustu. Tabela peklowania na mokro będzie pomocna, chociaż osobiście preferuję mniej słone. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinio1 Posted November 1, 2011 Author Report Share Posted November 1, 2011 szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić. Dzięki ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 szynka "kulka" ? możesz ciut objaśnić.Jest to mięsień czterogłowy udźca.Sprzedawcy wiedzą, co to jest "kulka" z szynki, natomiast na "mięsień czterogłowy" zareagują okrągłymi oczami, czasami wołaniem majstra z zaplecza :grin: [ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 21:13 ]Polecam artykuł z Akademii Dziadka:http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 Cielak - goleń tylna, udziec wieprz- szynkaBaranina - udziec wołowina -udziec (a raczej) ligawa zrazowa, zewnętrzna i wewnętrzna ( albo dolna górna) krzyżowa skrzydłoptaki noga lub ćwiartka ( zależy jak cięte) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Ligawa_(wo%C5%82owina) http://pl.wikipedia.org/wiki/Ligawa Jak to właściwie jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 W mojej okolicy ligawę nazywają polędwicą żydowską niżej mała ściąga Olszewski-Adam-Technologia-przetworstwa-misa udziec http://img577.imageshack.us/img577/3481/tusza.png Uploaded with ImageShack.us 1. Szyja – mięso z dużą zawartością tłuszczu. Do przygotowania wywarów i do potraw z mięso mielonego. 2. Karkówka – dolna cześć nazywa się podgardłem. Do gotowania wywarów, a w małych kawałkach nadaje się do gulaszu i potrawek. 3. Łopatka – świetna na zrazy, steki. Można z niej również przyrządzać potrawy mielone. 4. Szponder – zawiera dużo tłuszczu i włókien. Polecamy przede wszystkim do gotowania rososłu i wywarów. Można z niego również przyrządzać potrawy mielone. 5. Mostek – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych. 6. Łata – na rosół oraz do potraw duszonych i mielonych. 7. Rozbratel – jeden z lepszych kawałków wołu. Jest kruche i soczyste. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso. 8. Antrykot – jakością nie ustępuje rozbratelowi, jest kruchy i soczysty. Doskonale nadaje się na pyszne steki oraz pieczone mięso. 9. Rostbef – bardzo dobry, a może nawet najlepszy kawałek tuszy. Zwarty, soczysty i jednocześnie delikatny. Doskonały do smażenia (steki) i pieczenia. A. Polędwica – najlepszy kawałek wołowiny. Na pieczeń lub na steki 10. Rumsztyk – mięso doskonałej jakości – soczyste, kruche i lekko tłuste. Nadaje się na sztukę mięsa, do pieczenia (warto je wcześniej zapeklować, by było bardziej delikatne i aromatyczne) i smażenia. 11. Udziec – górna część udźca – soczysta i krucha najlepiej sprawdza się jako potrawa pieczona lub smażona. Wewnętrzna część zaś górnej części – czyli zrazówka – nadaje się do pieczenia i na zrazy. Dolna część jest wykorzystywana w daniach gotowanych i duszonych. B. Ligawa – zwarte mięso z udźca. Na zrazy i na steki. 12. Goleń przednia – do gotowania wywarów. 13. Goleń tylna – do gotowania wywarów. 14. Ogon – do przygotowywania wywarów na zupyhttp://imageshack.us/photo/my-images/155/tusza.png/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zielony Eden Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 pinio1, wysil się lekko i zaszyj się w kąt i wczytaj się co i jak... Nie chcę się wymądrzać bo za cienki tu jestem ale więcej się dowiesz jak się oczytasz niż dowiesz się z postów, ja się tak nauczyłem. Na początku trochę błędów, potem się podpytałem i teraz wychodzi miodek. Masz rację ale i tak w głowie mętlik.Dziś moje pierwsze wędzenie,ale skąd one o tym wiedzą :grin: :thumbsup: :rolleyes: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastian Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Dziś moje pierwsze wędzeniepowodzenia !!! skąd one o tym wiedzączekają na degustację.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts