browar Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 witam jestem początkujący proszę o jakiś opis wędzenia bez parzenia ile czasu i w jakiej temperaturze od początku do końca wędzenia za podpowiedz dziękuję i pozdrawiam : :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 Poczytaj: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 No tak ale tam jest wędzenie 4godzi wydaje mi się że to za mało no i czy parzenie cz gotowanie jest konieczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 No tak ale tam jest wędzenie 4godzi wydaje mi się że to za mało To Ci się źle wydaje. Zastosuj się do tych zalecań i będziesz zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 Zależy Kolego co chcesz zrobić. ??? Możesz zrobic wspaniałe wędliny nawet bez wędzenia. Ale poczytaj troche forum, tak jak wyżej koledzy napisali. !! pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Zależy co chcesz zrobić ?? Jakie wędliny ?? Nie zrozum źle, ale zdecyduj sie co chcesz zrobić. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 Tak kolego wędziłem ostatnio w tem 45-55 st kilka godzin i w samym srodku były surowe [ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:05 ]I zastanawiam sie co zrobiłem nie tak? słyszałem o wędzeniu na gorąco? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 Ale co wędziłeś i jaka waga tego czegoś była ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 2, 2011 Report Share Posted November 2, 2011 To w takim razie parzenie jest konieczne ? Nie, parzenie nie jest konieczne jeżeli po właściwym wędzeniu zastosujesz pieczenie, czyli przez około pół godziny zwiększysz temperaturę wędzenia by wewnątrz najgrubszej części wyrobu uzyskać 68-72 stopnie, czyli w gorącym dymie o temperaturze około 85-90 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 szynki ok 80dkg i baleron 80-90dkg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 NO właśnie teraz konkretna odpowiedz i ja tego nie zrobiłem no trudno człowiek uczy się na błędach ale bardzo dużo się dowiedziałem na tym forum [ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 17:31 ]I BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA POMOC :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianosco Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Witam wszystkich. Na swieta zamierzam wedzic szynke i moze kielbase. Wedzilem juz kilka razy ryby, wiec nieco zapoznalem sie z wedzarnia i utrzymaniem wlasciwej temp. Mam zamiar zassotsowac peklowanie na mokro:Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór: 1/2 litra wody 0,05 - 0,07 kg soli kuchennej 0,0025 kg saletry sodowej lub potasowej 0,5 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki) z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku. zamierzam rownierz ponacinac mieso i wlozyc kilka zabkow czosnku. Czy solanka ktora jest podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego. Prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór:Proszę bardzo tabela peklowania na mokro http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Poczytaj o peklowaniu na str. głównej bo kiepsko to widzę po zadawanych pytaniach. Mięso to nie ryba podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianosco Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Podany przez ze mnie sklad mieszanki peklujacej pochodzi z glownej strony, wiec gdzie mam go szukac. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa Podanej tabeli nie rozumiem, bo niby na mokro ale wszedzie stosowany nastrzyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Witam. Owszem...możesz zapeklować bez nastrzyku , ale...Po 1. będziesz miał w środku szynki tzw. oko ( przebarwienie, lub inaczej - niewybarwienie=niedopeklowanie !) Po 2. jeśli chcesz uzyskać jednolity ''kolor'' będziesz musiał wydłużyć czas peklowania do najmniej 14 dni :shock: co wiąże się ze zmianą stężenia solanki. A dlaczego ten nastrzyk tak Cię ''przeraża ??? :rolleyes: Ps . Czy to , to samo Jaworzno ??? :grin: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianosco Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Witam. Wychodzi na to, ze to samo. Moze mi doradzisz gdzie zakupic igly wielopunktowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Witam. Wychodzi na to, ze to samo. Moze mi doradzisz gdzie zakupic igly wielopunktowe? U Miro. http://www.wyroby-domowe.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz29 Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 witam,proszę mi powiedzieć ile najlepiej powinna ważyć szynka do wędzenia? jedną mam 2kg a druga 2,5kg zostawić takie czy zmniejszyć je? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Ja staram się robić wedzonki takie 1-1,5kg im większe tym dłużej wedzisz i parzysz. Takie mniejsze są wygodniejsze i w produkcji i przechowywaniu. PSOczywiście takie jak masz tez zrobisz bez wiekszego problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 A wiesz... mnie smakuje taka 10 kilo :tongue: :grin: no żart oczywiście co masz na myśli "najlepsza" - każda się uwędzi i każda będzie dobra sama wielkość to już kwestia upodobań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 :grin: to zależy od Twojej wiedzy na temat wędzenia i wędzarni jaką posiadasz :grin: robię szynki 0,5kg do 1,5kg :grin: dzisiaj takie wędziłem :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ali70 Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Witam.Jako,że to temat o pierwszym wędzeniu to się podepnę :wink: W tym roku zbudowałem wędzarnię i na święta postanowiłem zjeść coś"eko" :thumbsup: .Wziąłem się za czytanie tego forum i to co wyczytałem chciałem zebrać do "kupy" i napisać jak będę to robił.W trakcie będę zadawał pytania i proszę o odpowiedź ew. poradę.Dzisiaj kupiłem na rynku 2 kg. szynki tzw.kulki,2kg karczku i 2kg boczku z żeberkami.http://imageshack.us/photo/my-images/266/pc161488.jpg/Wieczorem mam zamiar je zapeklować.Jako ,że wychodzi 6 kg. to wg. tabeli DZIADKA przy peklowaniu na mokro od dziś do czwartku(wędzenie w piątek) wychodzi 7 dni.Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką).Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je później, czy w ogóle zostawić? Po wyjęciu z solanki wiadomo:płukanie , ociekanie itd.Teraz w kwestii karczku :wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?),czy nakłuwa się je (osłonki) i czy zanurza się je we wrzątku(na jak długo?)jeśli nie w osłonce to jak najlepiej .Dalej:podsuszanie w wędzarni,wędzenie ,myślę,że temp.jednakowa dla wszystkich mięs.Wędzimy aż do uzyskania właściwego koloru(wg. uznania) .Dalej parzenie : czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięska :grin: .Byłbym bardzo wdzięczny za uwagi i podpowiedzi na temat mojego pierwszego wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe60 Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Ali70 - być może bardziej doświadczeni w dymie podzielą się swoimi doświadczeniami, ale napisze Ci jak ja to robię: Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Tak Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką)Tak, najczęściej stosuję krótkie, przyspieszone peklowanie (ok. 3 dni) gdyż z reguły potrzeba zadymiania rodzi się spontanicznie, zawsze tak aby wszystkie były przykryte, czasem zamiast stosować wypełnienie w celu podniesienia poziomu po prostu dolewam solanki, tak ze wychodzi więcej niż 0,4 L/kg ... być może to sprawa krótkiego terminu ale różnic organoleptycznych w gotowych wyrobach nie stwierdziłem, a może to kwestia wrażliwości kubków smakowych. Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je późniejja zawsze "łuskam"/trybuję przed zasoleniem lub peklowaniem. wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?)Nigdy nie stosowałem osłonek do baleronu, zawsze wkładam w siatkę. czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięskaMożna, a boczek proponuję zostawić troszkę dłużej w parzeniu, ale to rzecz gustu, robiłem różnie, zawsze jest OK Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts