butek22 Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Witam W końcu moge wam przedstawic moja wymarzona wędzarnie, wzorowalem sie na wędzarce Andrzeja33, chciałbym mu tez podziękowac za cenne rady. Wszystko wykonałem samodzielnie, tak apropo to był mój pierwszy kontakt z budowlanką Fundament zostal wzmocniony prętami zbrojeniowymi i kamieniem, izolacja fundamentu jest z grubej folii. Ściany są z cegły klinkierowej, uzywałem gotowej zaprawy do klinkieru, palenisko jest wyłożone ceglą szamotową, oraz zaizolowane welną mineralna z kazdej strony, rura fi150 również ma izolacje, drzwiczki do paleniska znalazłem na złomie, ruszt w palenisku sam wyspawałem, drzwiczki do komory również są mojego autorstwa, konstrukcja dachu wykonana jest z belek odpowiednio zaimpregnowanych, calość jest pokryta blacha trapezowa. Kilka razy juz wedziłem i wedzonki wyszły super, nie ma problemu z utzrymaniem stałej temp. w komorze. Nad paleniskiem jest wykonany grill, wyłozony również płytka szamotową, brakuje tylko w nim rusztu, ale to pozostawiam do zrobienia na wiosne. http://img405.imageshack.us/img405/2779/zdjcie0877001.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img263.imageshack.us/img263/9636/zdjcie0878s.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img148.imageshack.us/img148/784/zdjcie0884o.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img215.imageshack.us/img215/9569/zdjcie0890n.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img217.imageshack.us/img217/1043/zdjcie0895h.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img854.imageshack.us/img854/458/zdjcie0895n.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 butek22, Witaj na forum, cieszę się, że do nas dołączyłeś i masz juz swoja wymarzoną wędzarnię.Wstaw jakieś zdjęcie wyrobów. [ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 22:53 ]Nie chce się wierzyć, że taka czysta, budowlana robota może być dziełem amatora :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 3, 2011 Report Share Posted November 3, 2011 Wszystko wykonałem samodzielnie, No i super , daje to większe zadowolenie . :smile: Kilka razy juz wedziłem i wedzonki wyszły super, No to już jesteś " wkręcony " . Udanych wędzeń życzę . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted November 3, 2011 Author Report Share Posted November 3, 2011 Wedzonek jeszcze nie fotografowałem, ale w najblizszym czasie jak bede znów cos wędził to napewno wstawie foto, ale wedlinki rewelka, cała rodzina zachwycona.Super sprawa takie wędzenie polecam wszystkim aromat wedzonek nie do kupienia w sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Bardzo ładne dzielo! napisaleś że wykonałeś sam masz przez to satysfakcję ze to twoje dzieło a teraz będziesz miał jeszcze większą jak będziesz rodzinie i znajomym serwował własne i przede wszystkim zdrowe wyroby.Powodzenia!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Bardzo ładna wędzarnia :clap: ,własnoręczna robota -to najbardziej cieszy ,znam to z autopsji :lol: .Zastanawia mnie tylko wielkość komina ,według mnie trochę za mały -czy nie masz problemu z wilgocią podczas osuszania ?, w staw fotki gotowych wyrobów . Pozdrawiam i życzę udanych wędzeń . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted November 4, 2011 Author Report Share Posted November 4, 2011 Komin jest bodajze zrobiony z rury 200, tez zastanawiałem sie czy nie jest aby nie za mały, najlepiej bedzie, jak wstawie fotki podczas osuszania i wędzenie, wtedy ocenicie poprawność.Tak naprawde nigdy nie miałem zadnej stycznośći z wędzenie, takze ucze się na błędach, i jestem otwarty na wszelki uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 Witam po dłuższej przerwie, chciałbym zaprezentować wędzonki z mojej wedzarni, walcze ciagle ze zbyt wysoka temperatura w komorze, powiększyłem juz komin, w kominie jest rowniez regulacja przysłoną (zabraklo mi słowa), moze zrobić jeszcze taka przysłone przy wyjsciu kanału dymnego w komorze, bo nie moge zejsc z temperaturą poniżej 80stopni Celcjusza. http://imageshack.us/a/img440/4366/wedzenie1.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img42/9141/wedzenie2.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img600/2558/wedzenie3.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 bo nie moge zejsc z temperaturą poniżej 80stopniA tak trochę mniej drewna to .... nie łaska ..... :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 WSlasnie problem w tym ze daje mało drewna, jedno, dwa polanka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Widać całość bardzo ergonomiczna .... pozazdrościć.Daj jeszcze mniejsze szczapki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 ruszt w paleniskuto jest akurat nie potrzebne przy ruszcie ciężko zapanować nad temperaturą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 Spróbuje faktycznie dać jeszcze mniej drewna do paleniska, może faktycznie nie w ta strone myśle. [ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 21:37 ]Teraz wiem ze ruszt nie był tam potrzebny, moge z niego zrezygnować, nie ma z tym wiekszego problemu, odkrecam obudowe drzwi paleniska i ruszt wyjety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 odkrecam obudowe drzwi paleniska i ruszt wyjetytak zrób zobaczysz jak jest różnica Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Czy ja dobrze widzę, że drzwi komory są z uszczelką ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 no i temperaturę daje również kominim wyższy , tym większy ciąga co za tym idzie - temperaturazrób szyber którym można zamykać komin od 0 do 100%i zobacz czy to pomoże pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 Szyber mam w kominie, a uszczelka jest tylko w górnej krwaedzi drzwi, by dym nie okopcał cegły, ma rozumieć, ze komin przymykac przy wedzeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 Zlikwiduj szamotówkę w palenisku (powiększy to przy okazji komorę spalania) i nie otwieraj drzwiczek od popielnika ( najlepiej jak zapełni się popiołem) masz zbyt duży cug a w tak małym palenisku i jeszcze z szamotówki wytwarzasz temperaturę a nie dym. Nie zmniejszaj szczap drewna małe szybciej się spalą a mają się tlić nie palić. Opracowanie wyszło zbyt późno i niestety mamy co mamy. Poczytaj trochę kolego (link poniżej), może uda się jeszcze przerobić tak żebyś mógł się w pełni cieszyć zadymianiem. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8422&highlight=opracowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 zamknij szyber na 100% , zdejmij uszczelkę na drzwiach , niech się kopci bokami i bez cuguzobaczymy co to daa okopcenie cegieł pier...ol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 To teraz wyszlo ze szmotówka nie nadaje sie do wedzarni, szkoda ze dopiero teraz o tym się dowiedziałem, i raczej bedzie niemozliwe jej usuniecie, bez rozbiorki cześci wedzarni, ale bede próbował waszych rad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 2, 2012 Report Share Posted October 2, 2012 napisz do andyandego na pw , on da radę w wynikłych niuansach a szamotówka to jak każda inna cegła , tylko wytrzymuje większę temperaturęogólnie , jak większość cegieł , jest to magazyn wilgoci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 napisz do andyandego na pwJumbo, może wszyscy zaczniemy pisać do siebie na PW w kwestii przesyłania przepisów i porad? :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 butek22, Podstawowy problem w Twojej wędzarni to palenisko - wąskie i ruszt dostarczający dodatkową ilość tlenu bezpośrednio do wytworzonego żaru. Przy takim palenisku jeżeli nagrzejesz komorę do odpowiedniej temperatury zdążysz akumulować w palenisku - ścianki, dużą temperaturę wystarczająca do samozapłonu substancji lotnych potrzebnych do wędzenia. W tej temperaturze uzyskujesz bardzo duże ilości sadzy i innych związków bardzo toksycznych takich jak np. policyklicznych węglowodorów aromatycznych. Przy chłodniejszych dniach na ścianach komory będzie się zbierać para wodna i nacieki, a nasycenie wilgocią nie sprzyja wędzeniu. Wędzonki nie będą mieć odpowiedniego koloru, a smak pozostanie "życzeniem" Napracowałeś się nad wymarzoną wędzarnią, ale możesz zrobić poprawki. Najlepiej zrób pod komorą bezpośrednie duże palenisko i ścianki komory wyłóż deskami. Wystarczy wyciąć w cegłach odpowiedni otwór i usunąć rurę kanału dymnego. Palenisko z rusztem wykorzystaj do podgrzewania kotła z wodą - będziesz mógł parzyć wyroby, gotować itp. Jak wstawisz w blat paleniska "fajerki" Z blaszanego komina zrezygnuj wstaw drewniany. Zimą będą w 100% nacieki skroplonej pary wodnej. Może jak dojrzejesz, rozbierzesz samą komorę murowaną i wstawisz docieploną konstrukcje z blachy i drewna. Postawienie wymarzonego własnego projektu, pokutuje kosztami i późniejszymi problemami jak to "coś" uratować i zmusić do dobrej "pracy" bez drogich dodatkowych inwestycji. Masz szereg pochwał - wstawiania kitu, ale nie ma co ukrywać - jesteś nie pierwszym wprowadzonym w błąd amatorem wędzonek z powodu ............ sam wiesz!!! :wink: Tak wygląda palenisko El Gregor_a, prawidłowe opalanie bez płomieni i nawet gdyby się bardzo starał, nigdy się ścianki nie nagrzeją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butek22 Posted October 3, 2012 Author Report Share Posted October 3, 2012 Dzieki za cenne rady, jestem troche rozczarowany, gdyż projekt znalazłem na tym forum, a tu nagle wyszło ze wszystko jest nie tak.A czy moge przerobic obecne palenisko, usunę cegle szamotowa i wyloże palenisko choćby blachą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Masz szereg pochwał - wstawiania kitu, ale nie ma co ukrywać - jesteś nie pierwszym wprowadzonym w błąd amatorem wędzonek z powodu ............ sam wiesz!!! Możesz podać ten powód ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts