wosiu Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 jeśli chcę ususzyć białą kiełbasę ale o innym składzie niż ta z pieprzem to czy nic się z nią nie stanie? Zrobiłem kiełbasę białą z dużą zawartością majeranku i inne przyprawy ziele,czosnak gałka kolendra itp.i czy te przyprawy a zwłaszcza majeranek nie spowodują że kiełbasa zacznie się psuć? wjakich warunkach powinna wisieć czy blisko grzejnika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 Wosiu. Jak to białą suszyć??? :shock: Toć u mnie schodzi na bieżąco. Nie ma mowy o jakimś suszeniu. :wink: Pewnie, że można. Nawet pewnie na stronce znajdziesz kilka starych receptur, gdzie suszono kiełbasę. Ale po co? lepiej zrobic sobie świeżą. Biała to minimum pracy.Do tego typu kiełabs suszonych, dobrze jest do farszu dolać trochę spirytusu lub mocnej wódki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 ...na stronce znajdziesz kilka starych receptur, gdzie suszono kiełbasę. Ale po co?...jak to po co??? Maxellu grzeszysz - tem smak kiełbasy suszonej w "marcowem wietrze" ... niepowtarzalny ja już czekam aż mrozy ustąpią i marzec nadejdzie :lol: Robiłem taką wg receptury Bromby http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=666 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 26, 2007 Author Report Share Posted February 26, 2007 Właśnie o to chodzi białą mogę mieć co dzień a na suszoną trzeba czekać patrzeć doglądać i póżniej ten końcowy etap samo jedzenie.Ja wczoraj zrobiłem białą i kilka zostawiłem chcę sprawdzić smak suszonej jeszcze nie jadłem.Powieszę 20cm od grzejnika i zobaczę ale nie dałem spirytusu nie będzie walić w głowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 Mmmmm, suszona najlepsza z pieprzem marynowanym, moja ulubiona! :D 2-3tyg i najlepsze jedzenie do piwa. Poprostu palce lizac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ninjan Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 dobrze jest do farszu dolać trochę spirytusu lub mocnej wódki.Maxell -powiedz w jakim celu dadaje się alkoholu ,lub jak możesz wskaż w którym miejscu mogę o tym pocztać :???: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 Alkohol szybciej wysusza kielbase. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 I w pewnym stopniu ja konserwuje. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ninjan Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 spirytusu lub mocnej wódki.jeśli chodzi o mocne wódki ,to miałem przyjemność nabyć ostatnio śliwowice z łącka (70%) pyszna ,i gruszkówke (60%) też pyszna . Nie wiem koledzy czy wiecie jak w/g smakoszy wszelkich trunków dzeli się wódeczkę : Tu cytuje :... nie ma złej wódki ,wódka jest dobra ,albo bardzo dobra ,albo PYSZNA ... ostatnio słyszałem że pojawił sie nowy gatunek -WYŚMIENITA . :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 Co niektórzy mówią,że każda z nich może być sponiewierająca :grin: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.