Jump to content

Nalewki by gkulka


Recommended Posts

Witam,

 

Oto kilka nalewek mojej produkcji. Zdjęcia będę dodawał w miarę klarowania każdej

 

1) Nalewka miętowo-cytrynowa

Powstała z łodyg Mięty Egipskiej czyli z odpadków kuchennych:) - eksperyment

 

Składniki:

-3szt 0,5m łodyg mięty

-1l spirytusu

-sok z 1 cytryny[oczywiście świeżo wyciśnięty]

-0,5kg cukru

-0,5l wody

Wstawiamy pocięte łodygi mięty do słoja i zalewamy spirytusem na 4-6 tyg. Trzeba uważać bo jak za długo stoi smak mięty jest za intensywny!. Zlewamy, robimy syrop z wody i cukru ,dodajemy sok z cytryny. Łączymy ze sobą syrop z nalewem i filtrujemy,filtrujemy,filtrujemy..

 

Efekt :

 

Wkrótce:

- Nalewka zielony smok

- Nalewka truskawkowa

- Jarzębiak

- Nalewka z pigwy

- Żubrówka

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

mam trochę opóźnienia z powodu awarii kompa, ale nadrobię:)

 

Jarzębiak:

 

Główny przepis to jarzębiak kolegi Bagno

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2386&highlight=jarz%EAbiak

 

Modyfikacje:

 

- owoce mrożone dodatkowo w zamrażarce i następnie blanszowane[porada starej gospodyni]

- po zlaniu owoce zasypane cukrem w celu uzyskania % syropiku

 

Efekt przed ostatecznym zlaniem:

 

 

[ Dodano: Sob 03 Gru, 2011 14:27 ]

Nalewka Truskawkowa - Truskawki Orientu

 

1,5 kg truskawek

1L spirytusu

6 ziaren czarnego pieprzu

1 laska wanilli

0,5kg cukru

0,5L wody

 

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i do słoja razem z posiekaną wanilią i pieprzem. Wszystko zalewamy spirytusem na 6 tygodni. Nie należy trzymać za długo, gdyż pieprz zdominuje smak. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy i łączymy z nalewem. Cierpliwi mogą zasypać truskawki cukrem i tak uzyskać część syropu. Tak czy tak - łączymy syrop z nalewem i filtrujemy,filtrujemy,filtrujemy...

 

Nalewka jest mocna i słodka - mojej żonie smakuje - oczywiście można dodać więcej syropu coby zmniejszyć moc- tylko wtedy dobrze jest uzyskać syrop przez zasypanie truskawek dla utryzmania smaku.

 

Dodatkowo można używać cukru brązowego 50/50 z białym dla bardziej "orientalnego" smaku.

 

Efekt:

 

 

Ogólna uwaga do wszystkich nalewek - najlepiej smakują po 6-12 miesiącach. :cry:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...