gkulka Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Witam, Oto kilka nalewek mojej produkcji. Zdjęcia będę dodawał w miarę klarowania każdej 1) Nalewka miętowo-cytrynowa Powstała z łodyg Mięty Egipskiej czyli z odpadków kuchennych:) - eksperyment Składniki: -3szt 0,5m łodyg mięty -1l spirytusu -sok z 1 cytryny[oczywiście świeżo wyciśnięty] -0,5kg cukru -0,5l wody Wstawiamy pocięte łodygi mięty do słoja i zalewamy spirytusem na 4-6 tyg. Trzeba uważać bo jak za długo stoi smak mięty jest za intensywny!. Zlewamy, robimy syrop z wody i cukru ,dodajemy sok z cytryny. Łączymy ze sobą syrop z nalewem i filtrujemy,filtrujemy,filtrujemy.. Efekt : Wkrótce: - Nalewka zielony smok - Nalewka truskawkowa - Jarzębiak - Nalewka z pigwy - Żubrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gkulka Posted December 3, 2011 Author Report Share Posted December 3, 2011 mam trochę opóźnienia z powodu awarii kompa, ale nadrobię Jarzębiak: Główny przepis to jarzębiak kolegi Bagnohttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2386&highlight=jarz%EAbiak Modyfikacje: - owoce mrożone dodatkowo w zamrażarce i następnie blanszowane[porada starej gospodyni]- po zlaniu owoce zasypane cukrem w celu uzyskania % syropiku Efekt przed ostatecznym zlaniem: [ Dodano: Sob 03 Gru, 2011 14:27 ]Nalewka Truskawkowa - Truskawki Orientu 1,5 kg truskawek1L spirytusu6 ziaren czarnego pieprzu1 laska wanilli0,5kg cukru0,5L wody Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i do słoja razem z posiekaną wanilią i pieprzem. Wszystko zalewamy spirytusem na 6 tygodni. Nie należy trzymać za długo, gdyż pieprz zdominuje smak. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy i łączymy z nalewem. Cierpliwi mogą zasypać truskawki cukrem i tak uzyskać część syropu. Tak czy tak - łączymy syrop z nalewem i filtrujemy,filtrujemy,filtrujemy... Nalewka jest mocna i słodka - mojej żonie smakuje - oczywiście można dodać więcej syropu coby zmniejszyć moc- tylko wtedy dobrze jest uzyskać syrop przez zasypanie truskawek dla utryzmania smaku. Dodatkowo można używać cukru brązowego 50/50 z białym dla bardziej "orientalnego" smaku. Efekt: Ogólna uwaga do wszystkich nalewek - najlepiej smakują po 6-12 miesiącach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Witam, Oto kilka nalewek mojej produkcji. Zdjęcia będę dodawał w miarę klarowania każdej gkulka witaj. czy te nalewki to jeszcze się sezonują? :thumbsup: :thumbsup: coś ucichło w Twoim temacie. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 być może śladu po nich już nie ma :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts