krisk Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Znalazłem taki oto przepis na szynkę duszoną:1kg szynki5 ząbków czosnku4 łyżki przyprawy do wieprzowiny Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szynkę dokładnie natrzeć czosnkiem i przyprawą. Wstawić do lodówki na 10h. Po wyjęciu szynki z lodówki owinąć ją szczelnie folią aluminiową a następnie włożyć do woreczka i szczelnie zawiązać.W garnku zagotować wodę, włożyć do niej szynkę w worku i dusić na wolnym ogniu ok 1,5h. Co sądzicie o tym przepisie? Zastanawia mnie fakt braku soli w tym przepisie... Może lepiej byłoby taką szynkę zapeklować? Może ktoś robił podobną szynkę?Jeśli chodzi o sam sposób duszenia, to wydaje mi się, że smak takiej szynki będzie lepszy niż parzonej w tradycyjny sposób- bez owijania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 4 łyżki przyprawy do wieprzowiny W przyprawie do wieprzowiny zapewne jest sól i inne nowości :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 andrzej k, jeśli to można nowościami nazwać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 Oczywiście przyprawę do wieprzowiny można zastąpić innymi przyprawami, ale wtedy szynkę trzeba osolić. Pytanie, czy lepiej peklować na mokro przez kilka dni, czy może nasolić wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Ale to gotowanie a nie duszenie.Cały przepis jest jakiś dziwny.Folia aluminiowa i jeszcze worek foliowy.Coś tu nie tak.Nie skorzystałbym z tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 Ok, faktycznie folia aluminiowa i zwykła... po co to alu...?Ale chodzi o samą zasadę duszenia, czy parzenia. Gdzieś na forum spotkałem się z podobnym przepisem, ale teraz nie mogę znaleźć. Może ktoś kojarzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 krisk, To, co podałeś, to raczej parzenie. Ale po co ta podwójna folia? Duszenie mięsa robi się w tzw. "krótkim sosie" po uprzednim obsmażeniu. Sól w przepisie zapewne pochodzi z przyprawy. czy lepiej peklować na mokro przez kilka dni, czy może nasolić wystarczy?To zależy od tego, co chcesz mieć. Szynki przeznaczonej do pieczenia nie powinno się w zasadzie peklować ze względu na wyższą temp. obróbki termicznej. Jeżeli jednak chcesz aby była różowiutka na przekroju to ją zapekluj na mokro z nastrzykiem a potem upiecz w piekarniku lub zrób duszoną z dużą ilością czosnku, cebuli i np. kminku :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Chodziło Co o to ?? : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4465&highlight=szybka+w%EAdlina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 boggiTo nie jest ten przepis, tu jest schab, a ja pamiętam, że była szynka.Jak znajdę, to wrzucę tu. [ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 10:25 ]krisk, ....czy lepiej peklować na mokro przez kilka dni, czy może nasolić wystarczy?To zależy od tego, co chcesz mieć. Szynki przeznaczonej do pieczenia nie powinno się w zasadzie peklować ze względu na wyższą temp. obróbki termicznej.Jeżeli jednak chcesz aby była różowiutka na przekroju to ją zapekluj na mokro z nastrzykiem a potem upiecz w piekarniku lub zrób duszoną z dużą ilością czosnku, cebuli i np. kminku :thumbsup:Ale ja nie chcę tej szynki piec, tylko parzyć, czy gotować we własnych sokach:)Więc pytanie, czy jeśli ją tylko nasolę (aby była różowa razem z solą peklową) to cała przejdzie, czy lepiej ją peklować na mokro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 czy jeśli ją tylko nasolę (aby była różowa razem z solą peklową) to cała przejdzie, czy lepiej ją peklować na mokro?Na mokro, z nastrzykiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Krisk, słucchaj rad p. inżynier,ona dobrze Ci radzi z peklowaniem na mokro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisk Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 Tak właśnie zrobię. Jutro kupię szynkę i zapekluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Pekluj kolego szynkę 24h - będzie jeszcze lepsza :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Imper Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Witam Dopiero zaczynam zabawę z szynkowarem. I podobnie jak w tym przepisie apeklowałem szynkę pekosolą i czosnkiem wsadziłem do lodówki a po 2 godzinach do woreczka i szynkowara. Gotowałem ok 2,5 h jednak czas gotowania był chyb za mały a raczej czas peklowania tylko 2 h. Jednak nawet tak sprawiona szynka była całkiem dobra i myślę że po zapeklowaniu na 10 h będzie jak marzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rmir Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 czy jeśli ją tylko nasolę (aby była różowa razem z solą peklową) to cała przejdzie, czy lepiej ją peklować na mokro?Na mokro, z nastrzykiem. u mira w sklepie masz taką duża igłe, która pasuje na wszystkie małe strzykawki dostepne w aptekach, dodatkowo zamów sobie termometr do gotowania pekluj dwa dni z nastrzykiem a potem całą szyneczke włóż do garnka z wodą z przyprawami zagotuj aż zobaczysz 70 stopni na termometrze, po czym postaw na najmniejszym palniku z najmniejszym płomieniem i gotuj utrzymując max 73 stopnie przez 90 min do 120 min jak przekroczy to gaś ogien pod garnczkiem po ugotowaniu szyneczka nie schudnie :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts