matys Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 WitamJak szybko po uboju można peklować mięso ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Dawne przepisy mówiły, że półtusze przekazuje się do rozbioru na elementy zasadnicze nie wcześniej niż 36 godz. od momentu uboju. Po wykrawaniu elementów zasadniczych możesz peklować mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Mięso do przerobu nadaje się ,gdy nie ma stężenia poubojowego mięśni.Czyli tuż po uboju.Mięśnie przy ucisku nie stawiają oporu, są chłonne.Po kilku godzinach następuje stężenie,czyli stwardnienie mięśni.W tym czasie mięso nie nadaje do przerobu.Po 30 godz,stężenie ustępuje i mięso ponownie nadaje się do przerobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.