boggi Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Witam. Potrzebuję wymienić łożyska w pralce Elektrolux EWF 10040W . Po 3 latach eksploatacji przyszedł czas na wymianę łożysk , moja mama ma starą poczciwą Lunę , już chyba z 15 lat i jeszcze chodzi a tutaj po 3 latach już trzeba wymienić , bo cały blok wie kiedy boggi robi pranie . Po odkręceniu tylnej pokrywy ukazał mi się taki obraz : Oczywiście pasek zdjąłem i koło odkręciłem http://i44.tinypic.com/24erudc.jpg Tutaj po zbliżeniu : http://i39.tinypic.com/2gsh8pk.jpg Teraz pytanie , jak się do tego zabrać ??? Bęben jest rozkręcany : http://i39.tinypic.com/2irrb87.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Z tego co się orientuję to masz dużo roboty bo z tyłu nie ma krzyżaka.Z krzyżakiem łatwiej a tak musisz wyjąć i rozkręcić bęben bo łożysko jest w tylnej obudowie.Może Ci się uda rozkręcić bęben bez jego wyciągania ,ale z tego co widzę to chyba nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Musisz rozpołowić bęben,tylko najpierw go musisz wyjąć z pralki (masakra)przy wyjmowaniu zaznacz sobie gdzie zaczepione były sprężyny bo inaczej pralka po remoncie bedzie chodzić po calej łazience,no i potem uważaj bo bęben jest plastikowy,jak pęknie to po pralce,w ogóle to z tą pralką jest jakaś masakra... rozebrać, a potem złożyć(moja teściowa taką ma, no i raz jako dobry zięć podjąłem się remontu,bo jak to engin fitter nie potrafi? :grin:... dałem rade, potem się dowiedziałem że wymiana łożysk kosztuje 200 złoty :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 8, 2011 Author Report Share Posted November 8, 2011 dałem rade, potem się dowiedziałem że wymiana łożysk kosztuje 200 złoty :grin: Teraz pytanie 200 za robociznę , czy z częściami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 z częściami ,ale to u mnie nie wiem jak u ciebie,łożyska kosztują ok 30-40 złotych,najlepiej zadzwoń do jakiegoś gościa od pralek i się dowiedz o cene,bo naprawde nie jest łatwo :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 8, 2011 Author Report Share Posted November 8, 2011 Też tak myślę , już zapisałem sobie telefon do serwisu Elektroluxa , spytam tam, później spytam w normalnym punkcie Po prostu boję się , że coś sknocę i będzie po ptokach a raczej po pralce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 To mamy urodzaj na pralki :grin: Mnie to kosztowało nowa pralkę , ponieważ moje Beko po 12 latach odmówiło posłuszeństwa.Koszt części to około 300- 400zł ponieważ nie występują części zamienne takie jak łożyska i uszczelnienia. Jest to całość nie rozbieralna. Nowy zbiornik około 300zł a nie wiadomo co jeszcze się po drodze popsuje.Decyzja zapadła - nowa pralka . Samsung 900 złotych i 5 lat gwarancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 8, 2011 Author Report Share Posted November 8, 2011 U mnie na szczęście bęben jest rozbieralny , tylko potrzebuję kogoś , kto mi to zrobi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 U mojej bęben również był rozbieralny , ale łożyska i uszczelnienie już nie , jest to jedna całość do kupienia za 300 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Potrzebuję wymienić łożyska w pralce Elektrolux EWF 10040WWitaj Boggi. Zadaj to pytanie na elektroda.pl Mi też wiele razy pomogli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 8, 2011 Author Report Share Posted November 8, 2011 kowo, witaj. O tym ja tez pomyślał :http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10117626#10117626 Ale poddaję się , bo jak wspomniałem wyżej obawiam się , że nie dam rady. W każdym razie dzięki za poradę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 boggi ze zdjęć można przypuszczać, że trzeba odkręcić bęben i użyć ściągacza do łożysk.Po zdjęciu bębna zdemontować łożysko, założyć nowe i ponownie zamontować bęben.Tylko, że to tak wszystko na odległość i ze zdjęć. Gdybym miał tą pralkę przed oczami mógłbym zdecydowanie więcej poradzić.A tak tylko gdybam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-2 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Boggi pogdybam jak miro ze zdjęć mało widać ale jest coś podobna do mojejmusisz zdemontować cały kocioł prawdopodobnie wyciągany do góryrozkręcasz przód i dopiero wybijasz bęben z łożyskamiżyczę powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 A ja dał bym zarobić komuś, kto ma w tym temacie dośwaiadczenie - może wyjść taniej, bezpieczniej, i gwarancją.W czasach pralek Polar sam regenerowałem programator (mechaniczny) niby skomplikowane, ale proste i logiczne - teraz wolę dać zarobić komuś kto ma doświadczenie, a sam zajać się tym na czym się znam i zarabiam na tym.Ja zarobię i serwisant AGD zarobi, a potem zawsze można coś razem powędzić i poczytać(albo poczytać i zakąsić wędzonką) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Decyzja zapadła - nowa pralka . Samsung 900 złotych i 5 lat gwarancji. Z tą pięcioletnią gwarancją to musisz uważać, kupiliśmy kiedyś pralkę Aristona, gwarancja chyba 2 lata, dokupiliśmy tzw. paszport (przedłużenie gwarancji do 5 lat). Po 2 latach zaczęła rdzewieć klapa (ewidentna wada konstrukcyjna, otwierana klapa tarła o dolną część pralki, z czasem emalia się zdarła i rdzewieć zaczęła na potęgę). Po telefonie do serwisu okazało się, że tego typu uszkodzenia nie podlegają gwarancji, a jak bym chciał wymienić klapę to musi przyjechać fachowiec (koszt 50 zł) i on dopiero oceni czy to się nada do wymiany, jeśli bym sam wymienił to straciłbym resztę gwarancji. Tragedia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts