Jump to content

[Ciasto] Rogale Marcińskie


Recommended Posts

ROGALE MARCIŃSKIE

Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html

Jeszcze cieplutkie... można już jeść :grin:

 

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

 

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżka suchych drożdży

1 jajko

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

3,5 szklanki mąki

3 łyżki cukru

szczypta soli

225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

 

 

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

 

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

 

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Nadzienie:

 

30 dag białego maku

10 dag masy marcepanowej

3/4 szklanki cukru pudru

10 dag orzechów włoskich

10 dag zblanszowanych migdałów

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Ponadto:

 

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

posiekane orzeszki lub migdały do posypania

 

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

 

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

 

Smacznego :)

Wykonanie..

Gotowe ciasto idzie do lodówki na całą noc.

Po nocnym leżakowaniu..

http://images45.fotosik.pl/1202/4b1db40f0cdb7f72.jpg http://images47.fotosik.pl/1201/ace80002dd39f60b.jpg http://images40.fotosik.pl/1192/f82e742a4f5068bc.jpg

Link to comment
Share on other sites

qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia.

No widzisz Karol.. a kolega Wirus wraz z Wisienką tak się poświęcili że dostarczyli mi biały mak do Ino...

Dzięki Piotrek ... tym sposobem udało się wyprodukować rogale chyba oryginalne. :wink:

Link to comment
Share on other sites

@halusia@, tak czułam, że upieczesz dziś rogale, ale myślałam, ze te same co w zeszłym rku. Wyglądają fantastycznie i myślę że tak też smakują, ale w tym roku mi się nie chciało robić, bo niedawno robiłam croissants.

Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle)

http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl

Nasze dziadki upiekli takie coś...

nie rozumiem ani słowa, ale ładnie wyglądają :)
Link to comment
Share on other sites

Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła :D

Aleksandrze ja miałam problem z białym makiem, u nas w sklepie nie udało mi się kupić.

Ten akurat dostarczony był przez Wirusa i dzięki temu te rogaliki były takie smaczne :wink:

Ale zawsze możesz zamówić przez internet.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witajcie

Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.

Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"

Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?

z góry dziękuję i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witajcie

Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.

Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"

Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?

Najlepszym porównaniem byłoby zjeść rogala z nadzieniem z białego maku i niebieskiego.

Osobiście odnoszę wrażenie że nadzienie z białego ma troszkę inne walory smakowe... jest bardziej delikatne. :wink:

Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.

Link to comment
Share on other sites

Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.

tak by się wydawało.... wprawdzie nigdy nie próbowałem zrobić jakiegoś testu (bo i z białym makiem mi było nie po drodze) ale mam wrażenie że te różnice są niewielkie (choć z pewnością są)i mogą być postrzegane głównie subiektywnym odczuciem spowodowanym różnicą koloru :rolleyes:

no a do niektórych wyrobów to już jakby "nie wypada" dać maku o ciemnym kolorze :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...