@halusia@ Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 ROGALE MARCIŃSKIE Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html Jeszcze cieplutkie... można już jeść :grin: Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta) Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania posiekane orzeszki lub migdały do posypania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Smacznego Wykonanie.. Gotowe ciasto idzie do lodówki na całą noc. Po nocnym leżakowaniu.. http://images45.fotosik.pl/1202/4b1db40f0cdb7f72.jpg http://images47.fotosik.pl/1201/ace80002dd39f60b.jpg http://images40.fotosik.pl/1192/f82e742a4f5068bc.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 qrcze jakie piękne :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup: a mi do Inowrocławia za daleko została jakaś po drodze cukiernia. No widzisz Karol.. a kolega Wirus wraz z Wisienką tak się poświęcili że dostarczyli mi biały mak do Ino... Dzięki Piotrek ... tym sposobem udało się wyprodukować rogale chyba oryginalne. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Halusia :clap: :clap: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin: Bardzo , bardzo żałuję że nie spróbuję razem z Wami :???: Ale co się odwlecze.... :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Halusia :clap: :brawo: :clap: Wiem gdzie te rogale jadą razem z Tobą :wink: :grin:Szkoda Radku że nie mogę Cię zabrać razem z tymi rogalami :grin: :wink: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 ROGALE MARCIŃSKIETe rogale Marcina to jakaś pomyłka... bardzo mnie przykro :blush: Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Nasze dziadki upiekli takie coś... :grin: Ale rogale i tak dobre... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 @halusia@, Gdybyś napisała że Tobie biały mak potrzebny to na pewno bym przywiózł do Inowrocławia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Te rogale Marcina to jakaś pomyłka... bardzo mnie przykro :blush: Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Co kraj to obyczaj Darku , ale "Marcin" niczego sobie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Halinko... :clap: ..wszystko w tym temacie.. :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paolodoro Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Halinko no no , super rogale , a dało by się kilka wysłać priorytetem :clap: :thumbsup: :clap: Darino, toż to ciastek prawdziwy :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 @halusia@, piękną i pouczającą fotorelację zrobiłaś. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Jeszcze cieplutkie... można już jeść :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Poszalałaś Siostra, oj poszalałaś Piękne !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 @halusia@, tak czułam, że upieczesz dziś rogale, ale myślałam, ze te same co w zeszłym rku. Wyglądają fantastycznie i myślę że tak też smakują, ale w tym roku mi się nie chciało robić, bo niedawno robiłam croissants. Tu(na zachodzie)liczą się Weckmaenner(Stutenkerle) http://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl Nasze dziadki upiekli takie coś...nie rozumiem ani słowa, ale ładnie wyglądają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Miałem dziś piec, ale dzieciaki dopadł rotawirus i niestety... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wowansw Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 Witam,dzisiaj mam rogaliki a'la Marcińskie(brak białego maku),reszta wg.przepisu :grin: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandder Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 @halusia@ :clap: :clap: , mniałem przyjemność je zjeść, są naprawde :thumbsup: :thumbsup: Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła Dla tych którzy się zastanawiają - WARTO :thumbsup: :thumbsup: :!: :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 16, 2011 Author Report Share Posted November 16, 2011 Gdzie można dostać biały mak? Namówiłem mame żeby zrobiła Aleksandrze ja miałam problem z białym makiem, u nas w sklepie nie udało mi się kupić. Ten akurat dostarczony był przez Wirusa i dzięki temu te rogaliki były takie smaczne :wink: Ale zawsze możesz zamówić przez internet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogale (świetne ilustracje Halusi na 1 stronie ) oraz nadzienie z białego maku : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 23, 2012 Author Report Share Posted November 23, 2012 Dzisiaj Wisienka upiekła eksperymentalne makowce - ciasto z przepisu na rogaleDla Wisienki wielkie :clap: :clap: :clap: Rzadko mi się zdarza upiec tak piękne niepopękane makowce.. Piotrusiu możesz być dumny z Madzi.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted November 23, 2012 Report Share Posted November 23, 2012 w pierwszym momencie myślałam ,że to pasztet w cieście a tu kurcze takie ciacho :thumbsup: a ja w domu nie mam nic słodkiego chyba z braku laku zrobie zaraz budyń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Witajcie Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem.Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany"Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?z góry dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 25, 2012 Author Report Share Posted November 25, 2012 Witajcie Makowca ani rogali marcińskich z białym makiem nie jadłem. Spotkałem się z opinią że biały mak jest ,,przereklamowany" Czy bylibyście w stanie opisać różnicę w smaku między makiem czarnym a białym i dać jakieś porównanie?Najlepszym porównaniem byłoby zjeść rogala z nadzieniem z białego maku i niebieskiego. Osobiście odnoszę wrażenie że nadzienie z białego ma troszkę inne walory smakowe... jest bardziej delikatne. :wink: Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Ten rodzaj maku można zaliczyć do bardziej szlachetnego.. takie są moje odczucia.tak by się wydawało.... wprawdzie nigdy nie próbowałem zrobić jakiegoś testu (bo i z białym makiem mi było nie po drodze) ale mam wrażenie że te różnice są niewielkie (choć z pewnością są)i mogą być postrzegane głównie subiektywnym odczuciem spowodowanym różnicą koloru :rolleyes: no a do niektórych wyrobów to już jakby "nie wypada" dać maku o ciemnym kolorze :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Dziękuję Wam Przu jakiejś okazji będę musiał wypróbować i porównam.Sprawę ułatwia fakt , że syn ma na imię Marcin :wink: ale niedawno miał imieniny :lol: Chyba że zrobię ,,poimieninowe"pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted November 6, 2014 Report Share Posted November 6, 2014 Robi ktoś z Was w tym roku Rogale Marcińskie? Ja nie mogę u mnie w mieścinie znaleźć białego maku ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts