arkawroc Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Robiąc remanent w zamrażarce znalazło się trochę podgardla (ok4,5kg) i 2 tylne goloneczki(jakieś 2kg), jaką kiełbaskę można z tego zrobić???? Bo po świnkę jadę dopiero za 3 tygodnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Ja bym dokupił wątroby wieprzowej i wykonał wątrobiankę :thumbsup: z przepisu andrzeja.k zwaną też POBIEDZISKĄ :wink: A golonki w praskę lub osłonkę ( bo ja na takim etapie jestem) :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted November 15, 2011 Author Report Share Posted November 15, 2011 ja bardziej skłaniał bym się ku jakiejs kiełbasce typu grillowa jak że sezon działkowo-grillowy trwa u nas cały rok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 jaką kiełbaskę można z tego zrobić???? żadnej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 podgardla (ok4,5kg) i 2 tylne goloneczki(jakieś 2kg)Dokupić wołowiny i paróweczki :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 na przekór wszystkim do podgardla i golonek (w sumie ok.6.5kg) dodałem 8dkg peklosoli i leżało to sobie 2 dni w misce na balkonie ,następnie chudsze mięso z podgardla (wcześniej wykrojone) zmieliłem na sitku 10mm, resztę podgardla (część tłusta) i golonki X2 na sitku 3mm dodałem 2dkg majeranku tyleż samo pieprzu mielonego i 13 dkg czosnku oraz 400ml wody wszystko długo mieszane , zapchane do jelitek i po uprzednim odpaleniu wędzarni wygrzaniu ok 60 min nastąpiło podsuszanie moich wypocin( te jaśniejsze) wstępnie podsuszonych i osadzonych dzień wcześniej wieczorem na balkonie minęło 2.20 godz. wyglądają tak( te z lewej strony): godzinkę później tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts