Jump to content

Sitko gdzie można jeszcze kupić?.

hogbit

Recommended Posts

było sitko z kwadratowymi "oczkami" i teraz pytanie czy idzie gdzieś takie dokupić do elektrycznej maszynki zelmera "8'

W Gnieźnie na ul Wawrzyńca jest sklep zaopatrzenia masarni . Mają duży wybór osprzętu do maszynek , do elektrycznych też , nie wiem .

Pozdrawiam

było sitko z kwadratowymi "oczkami" i teraz pytanie czy idzie gdzieś takie dokupić do elektrycznej maszynki zelmera "8'

W Gnieźnie na ul Wawrzyńca jest sklep zaopatrzenia masarni . Mają duży wybór osprzętu do maszynek , do elektrycznych też , nie wiem .

Pozdrawiam

niestety takich niemają

Panowie nie róbcie zadymy .Padło pytanie to odpowiadajcie a wy robicie jajca

A po co to uniesienie DZIADKU .... :rolleyes: - ja też jestem niezmiernie ciekaw czy miało to jakieś znaczenie :blush: ... - na pewno nie było tańsze w produkcji

....a że chłopaki sobie troszkę pożartowali? cóż.... czasem odrobina humoru w tym smutnym świecie się przydaje

Dziś żeby było śmieszniej miałem klienta w sklepie w Bielsku, który zapytał czy mam sitka z kwadratowymi otworami.

Od razu przypomniał mi się ten temat i zapytałem po co mu takie sitka ?

Odpowiedź: żeby sobie wygląd kiełbasy urozmaicić !, ale od razu dodam, że nie był pewny tego co mówi raczej improwizował.

I teraz mam jak to się mówi "zonka".

Czy faktycznie kształt oczka może zmienić końcowy efekt mielenia mięsa ?

Dziadek może ty coś wiesz w tym temacie ?

"Kwadratowe sitko " miałem w rodzinnym domu (maszynka ręczna 10) rozmiar oczka to ok 1 cm i służyło ono raczej za szarpak do mielenia mięsa na kiełbasy . Przypuszczam że zakupione było razem z maszynką , był jeszcze taki fajny zestaw do produkcji ciastek z przesuwaną listwą o różnych wzorach . Odziedziczyła to siostra , ale przy najbliższym spotkaniu postaram się to "wydębić " :wink:

Czy faktycznie kształt oczka może zmienić końcowy efekt mielenia mięsa ?

Dziadek może ty coś wiesz w tym temacie ?

Dziadek pisał wcześniej "o zonku"

Były kiedyś takie, ale kostki przy mieleniu mięsa na pewno nie uzyskasz

Pozdrawiam :wink:

zestaw do produkcji ciastek z przesuwaną listwą o różnych wzorach . Odziedziczyła to siostra , ale przy najbliższym spotkaniu postaram się to "wydębić "

Henio, takie wkładki do maszynek są ogólnie dostępne.

http://allegro.pl/ksztaltownik-do-ciastek-do-maszynki-do-miesa-5-i1885827896.html

Swego czasu często wykorzystywane.

• 1 month later...