halogen Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Postanowiłem wykonać pasztet wg receptury "Extra smarowny pasztet słoikowy BonAir'a". Problem pojawił się w kilku słoikach gdzie obok pasztetu zrobiła się intensywnie czerwona galaretka. Nie wiem czy kolor jest pochodzenia soku z wątróbki? Co moglem źle zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Nie wiem czy kolor jest pochodzenia soku z wątróbki? Tak.Co moglem źle zrobić? Na przyszłość zrób parzenie wątroby do momentu, kiedy przestanie wydzielać się krew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 15, 2011 Author Report Share Posted November 15, 2011 Tak przeczuwałem. Pasztet dla bezpieczeństwa zutylizuje. Za pierwszym razem wyszedł mi super a teraz klops. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 halogen, takie zycie ale nie poddawaj sie kolego!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 15, 2011 Author Report Share Posted November 15, 2011 Dam radę. Teraz szykuję się do produkcji i wędzenia. No cóż mam nauczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Tak przeczuwałem. Pasztet dla bezpieczeństwa zutylizuje.Czemu chcesz się go pozbyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Nie wiem czy kolor jest pochodzenia soku z wątróbki?pewnikiem za krótko parzyłeś... ja parzę wątróbki min 10 minut... ale nie wyrzucaj od razu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 ewnikiem za krótko parzyłeś... ja parzę wątróbki min 10 minut... ale nie wyrzucaj od razu...a co z przepisami gdzie dajemy surową wątrobę ? Wyciek jest najprawdopodobniej zabarwiony sokami z krótko parzonej wątroby - za mało dodanego (pochłaniacza ) kasza manna , bułka ... Wytrącenie może być też spowodowane słabym wymieszaniem składników. Jeżeli wyciek stężał i ma konsystencję galaretki - to śmiało możesz go jeść. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 16, 2011 Author Report Share Posted November 16, 2011 Nie wiem czy kolor jest pochodzenia soku z wątróbki?pewnikiem za krótko parzyłeś... ja parzę wątróbki min 10 minut... ale nie wyrzucaj od razu...Nie wyrzucać? Jakoś mało apetycznie to wygląda po za tym zapach jakiś mało pasztetowy. Smak ok, tylko boję się, że jak jest to krew to szybciej się psuje. Gdy postoi około 10 minut zaczyna pływać galareta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 Nie wyrzucać? Wątróbkę można jeść na surowo.Dobrze zrobiona wątróbka powinna być w środku krwista więc ja bym nie wyrzucał.Może trochę nieapetycznie wygląda ,ale jeść się da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 16, 2011 Report Share Posted November 16, 2011 ...Może trochę nieapetycznie wygląda ,ale jeść się da.niektóre rzeczy tylko raz A tak na poważnie. Ja praktykuje już od zawsze, wyroby które mi się nie podobają lub wzbudzają u mnie urazę nie ruszę, bo szkoda zdrowia Jakoś do dzisiaj się sprawdziło... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 16, 2011 Author Report Share Posted November 16, 2011 Wrony będą miały ucztę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halogen Posted November 17, 2011 Author Report Share Posted November 17, 2011 Może zamiast wyrzucać spróbuj po kombinować :wink: Są tacy co im niestety jedzenia brakuje :sad:Pewnie, popieram. Ale nie można ich potruć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts