Sikor28 Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 witam,czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu takowego suma ?ile czasu ? jakie temperatury ?zaznaczę, że na pewno inaczej się go robi niż suma europejskiego.wędziłem w ubiegłym tygodniu jednego i drugiego przez ponad 2 godziny w 80 stopniach. europejski wyszedł świetny, afrykańskiemu jakby jeszcze było mało. nie był taki kruchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Sikor28, Suma musisz wędzić troszkę dłużej i w zależności od wielkości ryby na koniec dopiec w wędzarni i temperaturę utrzymać nawet do 110 st. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sikor28 Posted November 17, 2011 Author Report Share Posted November 17, 2011 wyczytałem w książce, że należy wędzić w 100-110 stopniach przez 2 godziny.ale czy przy takiej temperaturze nie będzie z tego węgiel ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 Sikor28, zobacz posty Salwado masz wszystko na temat wędzenia duuużych rybek.Zapewniam,że była smakowita :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukicza Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Dlaczego tak mocno grzejecie te biedne rybki ??????????80 stopni to MAXXX!!!!Sum afrykański ma inną konsystencję - właśnie nie jest kruchy po uwędzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Dlaczego tak mocno grzejecie te biedne rybki ?????????? 80 stopni to MAXXX!!!! Sum afrykański ma inną konsystencję - właśnie nie jest kruchy po uwędzeniuLukicza, chętnie poznam Twój sposób wedzenia suma - tylko napisz krok po kroku jak Ty to robisz. Pozdrówka i czekam na przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sikor28 Posted December 9, 2011 Author Report Share Posted December 9, 2011 Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu wędzić suma afrykańskiego. Co innego osobnik europejski. Jest dużo lepszy w smaku, mięso luźniejsze, łatwiej "dochodzi". Jest bardziej wdzięczny w przygotowaniu. Dla mnie sum afrykański nadaje się jedynie do smażenia - jest pyszny, zdecydowanie lepszy od europejskiego kuzyna (jako smażony). Ale oczywiście to moje zdanie, bo taki mam smak. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts