Jump to content

Sum afrykański - jak go uwędzić ?


Sikor28

Recommended Posts

witam,

czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu takowego suma ?

ile czasu ? jakie temperatury ?

zaznaczę, że na pewno inaczej się go robi niż suma europejskiego.

wędziłem w ubiegłym tygodniu jednego i drugiego przez ponad 2 godziny w 80 stopniach.

europejski wyszedł świetny, afrykańskiemu jakby jeszcze było mało. nie był taki kruchy.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dlaczego tak mocno grzejecie te biedne rybki ??????????

80 stopni to MAXXX!!!!

Sum afrykański ma inną konsystencję - właśnie nie jest kruchy po uwędzeniu

Lukicza,

chętnie poznam Twój sposób wedzenia suma - tylko napisz krok po kroku jak Ty to robisz.

Pozdrówka i czekam na przepis :)

Link to comment
Share on other sites

Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu wędzić suma afrykańskiego. Co innego osobnik europejski. Jest dużo lepszy w smaku, mięso luźniejsze, łatwiej "dochodzi". Jest bardziej wdzięczny w przygotowaniu. Dla mnie sum afrykański nadaje się jedynie do smażenia - jest pyszny, zdecydowanie lepszy od europejskiego kuzyna (jako smażony). Ale oczywiście to moje zdanie, bo taki mam smak. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...