Jump to content

Przygotowanie solanki


qwiqweq

Recommended Posts

Wydaje mi się , że gotowanie wody ma na celu zlikwidowanie bakterii i innego świństwa , żeby się nie namnażało w trakcie peklowania , w końcu kilka lub kilkanaście dni leży sobie fajne mięsko i jakieś żyjątka mogłyby nam to podjadać :)

Ja osobiście używam wody z filtra tzw odwróconej osmozy i jej nie gotuję.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki . Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki . Peklowanie robię w lodówce , bo piwnica to niestety ale za ciepło czy to latem , czy zimą .
Link to comment
Share on other sites

Na szczęście "moja" kranówa nadaje się do picia bez przegotowania . O ile masz wątpliwości co do swojej , to nie zaszkodzi przegotować i wystudzić , albo zakupić . Pięć litrów to w końcu wydatek 2, 50 zł.Zachowanie czystości i sterylności też "nie zawadzi " - lepiej dmuchać na zimne. W soli też trudno spotkać robaka :wink:

Ja osobiście codziennie przekładam mięso jak się pekluje i jak na razie wszystko było w normie . Jak mięso jest "zdrowe" to jest dobrze . Kuzyn raz zpartolił pół świniaka , bo trzymał mięso w folii i zanim peklował to już było trefne . Na dodatek jeszcze trzymał kilka dni w kuchni w bloku w temp. ok 20 stopni C.

Link to comment
Share on other sites

Pytam, ponieważ przygotowałem solankę według przepisu teścia, ale nie zostawił informacji czy zastosował wodę przegotowaną (filtrowaną) czy surową z kranu przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.

Obawiam się, że woda surowa (z kranu) może zaszkodzić mięsku i w kolejności konsumującym.

Link to comment
Share on other sites

Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki

Dobre, z tymi zarazkami. :cool:

 

Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda

Popieram. :cool:

Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio.

Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. :cool:

 

przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.

Najlepiej mieć dobre świeże mięso, zioła w solankach - ostateczność. Dodam, że jeszcze nigdy takiego przestępstwa w stosunku do przyszłych wędzonek nie popełniłem. :cool:

Link to comment
Share on other sites

Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki

chudziak napisał/a:

Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio.

 

 

 

Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia.

Pisu, dlaczego :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...