qwiqweq Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Czy podczas przygotowania solanki doprowadzenie wody do temperatury wrzenia a nie np.70 do 90°C ma jakiś wpływ na jakość peklowanego mięsa ? Pytam o wodę z tzw.Kranu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda. Zalewy na peklosoli nie gotujemy.Zalewe i tak musisz schłodzić zanim włożysz mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 18, 2011 Author Report Share Posted November 18, 2011 Moje pytanie dotyczy gotowania wody przed dodaniem peklosoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apri Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Wydaje mi się , że gotowanie wody ma na celu zlikwidowanie bakterii i innego świństwa , żeby się nie namnażało w trakcie peklowania , w końcu kilka lub kilkanaście dni leży sobie fajne mięsko i jakieś żyjątka mogłyby nam to podjadać Ja osobiście używam wody z filtra tzw odwróconej osmozy i jej nie gotuję.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki . Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki . Peklowanie robię w lodówce , bo piwnica to niestety ale za ciepło czy to latem , czy zimą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 18, 2011 Author Report Share Posted November 18, 2011 wody nie gotuję To właśnie mnie ciekawi :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Ja też , ponieważ mam własną wodę, to jej nie gotuję ale jeśli chcesz postąpić stricte wg reguł to wodę ugotuj i dopiero do ostygniętej dodaj peklosól . Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Na szczęście "moja" kranówa nadaje się do picia bez przegotowania . O ile masz wątpliwości co do swojej , to nie zaszkodzi przegotować i wystudzić , albo zakupić . Pięć litrów to w końcu wydatek 2, 50 zł.Zachowanie czystości i sterylności też "nie zawadzi " - lepiej dmuchać na zimne. W soli też trudno spotkać robaka :wink: Ja osobiście codziennie przekładam mięso jak się pekluje i jak na razie wszystko było w normie . Jak mięso jest "zdrowe" to jest dobrze . Kuzyn raz zpartolił pół świniaka , bo trzymał mięso w folii i zanim peklował to już było trefne . Na dodatek jeszcze trzymał kilka dni w kuchni w bloku w temp. ok 20 stopni C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 18, 2011 Author Report Share Posted November 18, 2011 Pytam, ponieważ przygotowałem solankę według przepisu teścia, ale nie zostawił informacji czy zastosował wodę przegotowaną (filtrowaną) czy surową z kranu przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia.Obawiam się, że woda surowa (z kranu) może zaszkodzić mięsku i w kolejności konsumującym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Ja do solanki zawsze dodaję rozgnieciony czosnek , wody nie gotuję , bo czosnek załatwi ewentualne zarazki Dobre, z tymi zarazkami. Do przygotowania solanki wystarczy zimna woda Popieram. Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. przepisze było doprowadzić wodę z ziołami do temp.80°C i natychmiast wyłączyć nie doprowadzając do wrzenia. Najlepiej mieć dobre świeże mięso, zioła w solankach - ostateczność. Dodam, że jeszcze nigdy takiego przestępstwa w stosunku do przyszłych wędzonek nie popełniłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Jak chcę dodać przyprawy typu listek , ziele angielskie to je parzę w małej ilości wrzątku i dodaję wychłodzone do solanki chudziak napisał/a: Jeśli chcesz dodać dodatowe przyprawy do solanki zrób tak jak poradził Henio. Na początku przygody z solankami unikaj takich porad jak ognia. Pisu, dlaczego :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Pisu, dlaczego Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Pisu, dlaczego Jak to dlaczego? W normach i przepisach branżowych, zakładowych nie ma żadnych dodatków do solanek. :grin: A zabijać smak mięsa-nie godzi się. Co innego gdy robimy pieczyste, wtedy przyprawy jak znalazł. popieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 ja też popieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 dzięki za odpowiedzi :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts