Jump to content

Solanka


Recommended Posts

  • 7 months later...

50 dag karkówki lub szynki, 10 dag boczku, 10 dag kiełbasy, 10 dag kiszonych ogórków, 1 duża cebula, 1 duża czerwona papryka, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka oleju, śmietana 30%, mąka, masło na zasmażkę, puszka koncentratu pomidorowego, vegeta, pieprz, czosnek, papryka słodka, sól

Stopić smalec z olejem i usmażyć mięso pokrojone w cienkie paseczki. Przełożyć do rondla i zalać wodą, dodać vegetę, mieloną słodką paprykę oraz ćwiartki papryki świeżej, oczyszczonej z pestek. Gotować pół godziny (po 15 minutach sprawdzić, czy z papryki łatwo schodzi skórka). Obrać

i pokroić na paseczki. Na tłuszczu od smażenia mięsa podsmażyć boczek

i kiełbasę pokrojone w cienkie paseczki. Przełożyć do wywaru z mięsem. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i kiszone ogórki pokrojone w paski. Wrzucić do zupy, doprawić do smaku i zagęścić zasmażką z mąki i masła. Na koniec zabielić śmietaną.

Link to comment
Share on other sites

Jak zrozumieliście tę potrawę musi stanąć "dyżurnym" w naszej racji. :lol:

Zawsze w lodówce znajdzie się parze kawałeczków kiełbasy, szynki które sprzykrzyły. Kładziemy ich do zamrażalnika i kiedy zbiera się na solankę od razu można jej przygotować. Tak i czynię. :thumbsup:

No, a z naszym to hobby sam Bóg kazał. :lol:

 

http://video-kak.com/video-kak-prigotovit-moskovskuyu-solyanku/

 

http://www.kyxarka.ru/news/1197.html

http://www.gastronom.ru/rcp_group.aspx?gr=1372

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...