Jump to content

Moja wędzarnia i grill

Recommended Posts

• 1 month later...

Młody1,

myślę że dobrze że dałeś wełnę mineralną w drzwi bo je zaizoluje:)

Ja całą swoją wędzarnię ociepliłem wełną:

Moja wędzarnia

Kudłaty,

wełna ma izolować wędzarnię od czynników zewnętrznych, a więc możliwość utrzymania wyższej temperatury w zimie, niższej w lecie, mniejsza ilość spalanego drewna gdyż mniejsze straty cieplne itd.

mlody1. Pytam o te drzwiczki bo ja u siebie tez mam na zewnątrz i ucieka dym miedzy nimi ,a cegłą.Może to jest mało istotne , ale czyszczenie obkopconego klinkieru(po 6 godz,wędzenia) to jest problem.Byle czym tego nie doczyścisz , a brudna wędzrnie wygląda ochydnie.Pozdrawiam.

kolego kudłaty nie chcę być złośliwy i tak tego nie odbieraj ale az ciśnie się na klawiaturę: zrób sobie drugą prostą z beczki lub skrzynki - jedna będzie wędzić a druga wyglądać :wink:

a tak na poważnie to choćbyś drzwiczki uszczelnił jak w lodówce to nie unikniesz zadymienia choćby przy doglądaniu procesu czy przewieszaniu wędzonek. Jeżeli chcesz mieć mniej pracy przy czyszczeniu to może przed wędzeniem okleić/zabezpieczyć taśmą papierową jak przed malowaniem?

niestety, gdzie drwa rąbią tam wióry lecą ...

Ja moją też mam z cegły i drzwi drewniane wiec i problem ten sam. Aby uzyskać szczelność od wewnętrznej strony przybiłem sznur naturalny chyba lniany, który można kupić w każdym markecie budowlanym. są różne rozmiary wiec dopasujesz do swojej szpary pomiędzy drzwiami a cegłą. Teraz mam trochę okopcone cegły bo mi się drzwi skrzywiły od temp i chyba od deszczu, więc muszę grubszy zastosować. Kiedyś też mnie denerwowały brudne cegły nad wędzarnią i grillem ale w sumie to teraz mi się to zaczyna podobać.

Pozdrawiam jojo

Ona nietylko ma dobrze wędzić , ale i wygladać.

Drzwi w mojej wędzarni też są na zewnątrz, tylko że ja mam dodatkowo drugą warstwę desek z szczeliną dylatacyjną, która już jest wewnątrz wędzarni.Wnętrze wędzarni wyłożone jest również deskami. Obicie w wędzarni jest tak zamontowane że przy zamkniętych drzwiach styka się z nimi, co w znacznym stopniu ogranicza wydostawanie się przez nie dymu.

Teraz mam trochę okopcone cegły bo mi się drzwi skrzywiły od temp i chyba od deszczu, więc muszę grubszy zastosować.

A może zrobić podwójne drzwi wtedy nie będą się tak prężyły i "szczelność" się powinna poprawić

Witaj kudłaty,

Podczas wędzenia zawsze występują zawirowania powietrza i jeszcze nie raz się zdarzy że dym wyjdzie przez drzwiczki ,zwłaszcza w takiej betonowej konstrukcji ,którą trzeba dość długo nagrzewać zwłaszcza w zimę .

Przyczyną może być też zbyt mocne przysłonięcie szybra w kominie.

Widoczne są też okopcenia przy palenisku ,więc rozpalanie też z pewnością przebiega z jakimiś problemami .

Myślę że nie powinieneś się zrażać tymi okopceniami ,jak się całość trochę przybrudzi to będziesz nawet zadowolony z tak oryginalnego wyglądu i wyluzuj trochę i nie rób się zakładnikiem wędzarni .

Pozdrawiam i życzę udanych wędzeń

Witam panie i panowie.No mamy dylemat.Wedzarnia ma przedewszystkim wedzić.Jezeli by przy tm jeszcze fajnie wygladała to git.pomysł ze sznurem jest ciekawy.sprawdze czy to pomoże.Drzwiczki mam metalowe wiec sie nie wygną pod wpływem temperatury.

pepe60-nie mysl że ja poza swoja wedzarnia tj juz swiata nie widze.Jak zaglądam do srodka lub przewieszam kije to ja przewietrzam bo bym nic nie zrobił w takim dymie

bogdan-szyber jest ok.wyczułem go już.Wiem jak go przysłonić aby przez drzwiczki się nie dymiło tak bardzo.Niestety nic nie poradze że lubie jak wędzarnia jest czysta(na zew) :wink

Drogi kudłaty, problem polega na tym, że większość osób piszących na tym forum podchodzi do tematu w sposób : zobaczcie jaką mam cudowną wędzarkę i jakim wspaniałym fachowcem jestem, bo raz w miesiącu, czy w tygodniu coś se wymyśle. Praktycy, tacy jak DZIADEK, w zadzie mają mycie płytek, bo im się okopciły. Kiedy z wędzenia i produkcji utrzymać rodzinę musisz, wygląd wędzarni nie ma znaczenia.

Wygląd, powtarzalność, jakość wyrobu nie zależą od wyglądu wędzarki lub wędzarni.

Pozdrawiam

Makrasz

Kolego Markasz zgadzam sie z Toba.Ja od samego poczatku bycia użytkownikiem naszego forum traktowałem i traktuje je jako pomoc w nauce trudnej sztuki masarstwa.Wsztstko co "wyprodukuję"wstawiam i oczekuję że Koledzy tacy jak Dziadek czy Andyandy ocenią ,doradzą,a niekiedy i skrytykują.Moja myśl pod tekstem mówi sama za siebia.Pozdrawiam

• 9 months later...