andab6586 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Witam. Postanowiłem i ja trochę zadymić. Ponieważ ja również preferuję dobre jedzenie, dlatego postanowiłem większość z tego przygotowywać i wykonywać sam (z pomocą LP).Wędzarnia, którą mieliśmy na działce wykonana była z beczki, palenisko oddalone o ok. 3,5m. Wszystkie wędzenia wychodziły dobrze tylko trzeba było cały czas pilnować. Zdecydowałem się na postawienie wędzarni z grillem (później plany „trochę” się rozszerzyły). Doszła suszarnia owoców, warzyw i grzybów z kuchnią letnią. Pomysł zaczerpnięty został z grillo-wędzarni Mamuta (dzięki za inspirację ). Trochę go rozszerzyłem. Efekt budowy (jeszcze kosmetyka i nie tylko!) na zdjęciach. Pierwsza próba odpalenia wyszła super!. Dla sprawdzenia ciągu i zadymienia. Jednak nie omieszkaliśmy wsadzić co nieco do wędzenia . Była to – niestety nie własnej roboty – cienka biała kiełbaska cielęca. Efekt smakowy doskonały, wygląd super! Było tego tak mało, że wszystko zjedliśmy na działce (nie miałem ze sobą aparatu, a na zrobienie komórką było już za ciemno). Następne wędzenie próbne w sobotę. I też to będzie cielęca biała (może gruba i cienka). Właściwe sprawdzenie wędzarni przed Świętami. Mam zamówioną „połóweczkę” świniaka od znajomego z Dziubieli – odbiór 3 grudnia. I dopiero wtedy można byłoby coś powiedzieć. „Cug” reguluję dwoma szybrami (dwa kominy), temperaturę mam zamiar sprawdzać termometrem Hanna Instruments, który pozostał mi po zmianie profilu działalności. [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:11 ]A teraz trochę fotek z nowej. http://images41.fotosik.pl/1188/c5f33ffee4f837abm.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/1548622495d34291m.jpg http://images43.fotosik.pl/1222/00e83adb4d1e575am.jpg http://images38.fotosik.pl/1212/1e114487954337d5m.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/394ab08dbd918134m.jpg http://images47.fotosik.pl/1222/db9bc1ae82351140m.jpg [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:14 ]Cd. http://images39.fotosik.pl/1189/2fa8741726b29b41m.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/30ac61e5dd630d39m.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/c8c0382b9781af65m.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/4073da6c47a68de4m.jpg http://images39.fotosik.pl/1189/4c57ff85da940105m.jpg http://images35.fotosik.pl/1035/6528706deeceb9fem.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/b2b84e4a5f0a18fem.jpg http://images41.fotosik.pl/1188/6faee2307f20bc11m.jpg [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:17 ]cd dalej http://images43.fotosik.pl/1222/d3a99754904e554em.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/98c827e7eee46d7em.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/5d2836ffa476baeem.jpg [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:19 ]http://images35.fotosik.pl/1036/d7a418297d8d691em.jpg http://images43.fotosik.pl/1222/ffa78920d058b331m.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/9177d1852586a9f7m.jpg http://images49.fotosik.pl/1196/a51e0383134b6d07m.jpg http://images38.fotosik.pl/1212/007c3c0dc2560f14m.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/d0f49d62b0189c56m.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Mam zamówioną „połóweczkę” świniaka od znajomego z Dziubieli – odbiór 3 grudnia Zamin ją będziesz wędził to może trochę poczytaj o wędzeniu.Twoje wyroby moim zdaniem są nieudane.Taki wczesny Zbój Madej.Wyglądają jakbyś smołą je wędził.Ale pierwsze koty za płoty.To tyle ,ale jak Wam smakują to dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Tak jak wcześniej napisałem. "Trochę) za dużo jałowca, którego ci u mnie dostatek;) [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:09 ]Zobaczymy jak wyjdzie właściwe wędzenie. Próba z kiełbasą cielęcą będzie tylko wstępem. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Poza tym teraz rzeczywiście będę musiał się "nauczyć" nowej wędzarni. A i poczytać warto! [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:12 ]Poza tym teraz rzeczywiście będę musiał się "nauczyć" nowej wędzarni. A i poczytać warto! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Trzymam kciuki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 A z tego co widzę, to na WB można wiele się nauczyć. A i postaram się trochę sam poeksperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Zdecydowałem się na postawienie wędzarni z grillem (później plany „trochę” się rozszerzyły).Kurczę, no rozszerzyły się :wink: Wędzarnia ogromna... oby dobrze zadymiała... a jak z wygrzewaniem i z utrzymaniem temperatury ? Po gabarytach widac, że jest co nagrzewać... Wszystkie wędzenia wychodziły dobrze tylko trzeba było cały czas pilnować.No nie to żebym się czepiał,bo każdy wedzi wg swojego gustu, umiejetności... ale faktycznie, wedzonki a'la "Wczesny Zbój Madej", czekamy na fotorelację z zadymiania w tej nowej grilo-wedzarnio-suszarni pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Tak jak wcześniej napisałem. "Trochę) za dużo jałowca, którego ci u mnie dostatek;) To nie tylko jałowiec ,z pewnością widać brak osuszenia przed wędzeniem . Poza tym teraz rzeczywiście będę musiał się "nauczyć" nowej wędzarni. A i poczytać warto! Przeczytaj AKADEMIĘ DZIADKA http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Postaram się w niedzielę parę fotek wkleić z wędzenia (niestety nie mojej) kiełbasy cielęcej. Sprawdzę temperaturę i czas. Regulacja zadymienia jak wcześniej opisałem. Smakowo nie powinno być źle. Właściwa próba, tak jak pisałem, przed Świętami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandder Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 :clap: :clap: Bardzo ładna wędzarnia! Tutaj już koledzu wyrazili zdanie - lekka smoła :/ Pozdrawiam i zyczę udanych wyrobów! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Masz rację brak osuszania! Ale człowiek całe życie się uczy i .... (trochę za szybko by chciał - i macie lekcję poglądową [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:25 ]Oczywiście przy beczce ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 z pewnością widać brak osuszenia przed wędzeniem . Sądzę ,że z osuszaniem będą problemy,ale obym się mylił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 To, że plany wędzarni się rozszerzyły, nie wydaje mi się problemem (oczywiście całość działania sprawdzę!). Została sprawdzona suszarnia na 5 kg jabłka, kuchnia (a właściwie gar wody na ponad 5 dm3 - ok. 30 min.) No i pierwszy poziom wędzenia (trzy w przygotowaniu - pisałem, że nie wszystko zone) [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:43 ]Skończone [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:46 ]Sam jestem ciekaw jak to zadziała! Przy Waszej pomocy i "wizji lokalnej;)" coś się wymyśli ) [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:51 ]A tę niższą część można wykorzystać do osuszania (przy odpowiednim ustawieniu). Tak myślę (wszystko do sprawdzenia). Owoce (jabłka) wychdzą doskonale! Też kwestia temperatury i przewiewu. [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 22:10 ]Jeszcze raz dziękuję "Mamutowi" za inspirację!!! [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 22:36 ]Jeżeli ktoś, byłby zinteresowany "jakimśtam rzutem wędzarni", to prześlę. Reszta jest kwestią własnej wyobraźni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Przy wędzonkach spróbuj teraz w chłodne dni wędzić rozpalając bezpośrednio pod wędzonkami, czyli po prawej stronie, jest chyba taka możliwość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 21, 2011 Author Report Share Posted November 21, 2011 Możliwość mam pod lewą stroną, z której oczywiwiści skorzystam. Ale widzę, ż wiesz o co mi chodzi!! Dzięki!! [ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 22:48 ]Sorki za zjadanie liter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Twoje palenisko ma ok 30 cm x 50 cm, moje ma 45x45 i też jest z cegły na płasko i na stojąco. Właśnie odkuwam tę cegłę na stojąco, bo palenisko jest za małe. w zimie będziesz miał problemy no chyba że będziesz wędził max 12 kg wędzonek. Pisze to bo mam podobne gabaryty wędzarni i paleniska i jak załadowałem ponad 25 kg to była masakra. Przerobiłem swoja i palę bezpośrednio pod komorą, a tę z kanałem to jak jest ciepło i przy niewielkich ilościach używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Ojej, wy zameczki sobie budujecie, macie ambicje…, te wędzonki nie za czarne? Ja mam beczkę pół elektryczną, rozruch to 5 min, zużycie opału max pół wiaderka po farbie 10L. o kosztach budowy nie wspomnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 bartnik, beczki nie wszędzie pasują i stąd budowa zameczków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 22, 2011 Author Report Share Posted November 22, 2011 gasmil, Zobaczę w grudniu. Jak będzie źle to też przerobię! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Efekt budowy (jeszcze kosmetyka i nie tylko!) na zdjęciach.andab, jak dasz radę to wklej kilka fotek środka tych komór :wędzarniczej i do suszenia... tzn z otwartymi dźwiczkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz78 Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 witam , wiem ze o gustach sie nie dyskutuje , ale po co buduja co niektorzy wedzarnie w stylu zamku GARGAMELA ? wedzarnia powinna byc po 1. skuteczna po 2. ladna ( czytaj wtapiac sie w otoczenie a nie wygladac jak sredniowieczna warownia, lub 19 wieczna dzielnica przemyslowa ) jesli komus zalezy na estetyce nie musi wedzic w zardzewialej beczce ale nawet przy wielkich konstrukcjach mozna zachowac umiar i smak, mam nadzieje ze nikogo nie urazilem :blush: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 mam nadzieje ze nikogo nie urazilem :blush: pozdrawiam Myślę ,że nie :rolleyes: Jednak z drugiej strony (przynajmniej dla mnie ) ,ale pewnie dla wszystkich w Naszej społeczności jest to tak wielką pasją, że traktujemy nasze wędzarnie jak własne ''dzieci'' :wink: Chociaż padają niekiedy słowa krytyki i przyjmujemy ją tutaj publicznie , to i tak każdy twierdzi , że ma najlepszą i najładniejszą :grin: Ot , taka natura :wink: nawet przy wielkich konstrukcjach mozna zachowac umiar i smak A z tym się oczywiście zgadzam :clap: Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 22, 2011 Report Share Posted November 22, 2011 Możliwość mam pod lewą stroną, z której oczywiwiści skorzystam Ja bym zmienił te drzwi na dole na metalowe,zrobił tam palenisko bezpośrednie i wykorzystał prawą ,większą komorę.Więcej chyba nie da się wymyśleć bez wyburzania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 22, 2011 Author Report Share Posted November 22, 2011 arkadiusz, Nie mówię nie! Wszytko wyjdzie w "praniu", czyli wędzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andab6586 Posted November 22, 2011 Author Report Share Posted November 22, 2011 pokemon15, Oczywiście. Przykręcę tylko kilka deseczek do zawieszania drążków na wędzonki w wędzarni (na różnych wysokościach!) i w suszarni, która może być wykorzystana do wędzenia i nie tylko. Jakoś dziwnie ta doba się skraca i czsu mam coraz mniej :sad: [ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 17:33 ]Jakby ktoś chciał zapytać na temat tego drzewka przed wędzarnią (to drzewo to lipa), to informuję, że zostanie wykopane i przesadzone w nowe miejsce (ok. 4 m od wędzarni). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.