Jump to content

Moja nowa wędzarnia 2011


Recommended Posts

Witam. Postanowiłem i ja trochę zadymić;). Ponieważ ja również preferuję dobre jedzenie, dlatego postanowiłem większość z tego przygotowywać i wykonywać sam (z pomocą LP).

Wędzarnia, którą mieliśmy na działce wykonana była z beczki, palenisko oddalone o ok. 3,5m. Wszystkie wędzenia wychodziły dobrze tylko trzeba było cały czas pilnować.

Zdecydowałem się na postawienie wędzarni z grillem (później plany „trochę” ;) się rozszerzyły). Doszła suszarnia owoców, warzyw i grzybów z kuchnią letnią. Pomysł zaczerpnięty został z grillo-wędzarni Mamuta (dzięki za inspirację ;)). Trochę go rozszerzyłem. Efekt budowy (jeszcze kosmetyka i nie tylko!) na zdjęciach. Pierwsza próba odpalenia wyszła super!. Dla sprawdzenia ciągu i zadymienia. Jednak nie omieszkaliśmy wsadzić co nieco do wędzenia ;). Była to – niestety nie własnej roboty – cienka biała kiełbaska cielęca. Efekt smakowy doskonały, wygląd super! Było tego tak mało, że wszystko zjedliśmy na działce (nie miałem ze sobą aparatu, a na zrobienie komórką było już za ciemno). Następne wędzenie próbne w sobotę. I też to będzie cielęca biała (może gruba i cienka). Właściwe sprawdzenie wędzarni przed Świętami. Mam zamówioną „połóweczkę” świniaka od znajomego z Dziubieli – odbiór 3 grudnia. I dopiero wtedy można byłoby coś powiedzieć. „Cug” reguluję dwoma szybrami (dwa kominy), temperaturę mam zamiar sprawdzać termometrem Hanna Instruments, który pozostał mi po zmianie profilu działalności.

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:11 ]

A teraz trochę fotek z nowej. http://images41.fotosik.pl/1188/c5f33ffee4f837abm.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/1548622495d34291m.jpg http://images43.fotosik.pl/1222/00e83adb4d1e575am.jpg http://images38.fotosik.pl/1212/1e114487954337d5m.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/394ab08dbd918134m.jpg http://images47.fotosik.pl/1222/db9bc1ae82351140m.jpg

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:14 ]

Cd. http://images39.fotosik.pl/1189/2fa8741726b29b41m.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/30ac61e5dd630d39m.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/c8c0382b9781af65m.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/4073da6c47a68de4m.jpg http://images39.fotosik.pl/1189/4c57ff85da940105m.jpg http://images35.fotosik.pl/1035/6528706deeceb9fem.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/b2b84e4a5f0a18fem.jpg http://images41.fotosik.pl/1188/6faee2307f20bc11m.jpg

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:17 ]

cd dalej http://images43.fotosik.pl/1222/d3a99754904e554em.jpg http://images50.fotosik.pl/1232/98c827e7eee46d7em.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/5d2836ffa476baeem.jpg

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 20:19 ]

http://images35.fotosik.pl/1036/d7a418297d8d691em.jpg http://images43.fotosik.pl/1222/ffa78920d058b331m.jpg http://images40.fotosik.pl/1214/9177d1852586a9f7m.jpg http://images49.fotosik.pl/1196/a51e0383134b6d07m.jpg http://images38.fotosik.pl/1212/007c3c0dc2560f14m.jpg http://images46.fotosik.pl/1179/d0f49d62b0189c56m.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mam zamówioną „połóweczkę” świniaka od znajomego z Dziubieli – odbiór 3 grudnia

Zamin ją będziesz wędził to może trochę poczytaj o wędzeniu.Twoje wyroby moim zdaniem są nieudane.Taki wczesny Zbój Madej.Wyglądają jakbyś smołą je wędził.Ale pierwsze koty za płoty.To tyle ,ale jak Wam smakują to dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowałem się na postawienie wędzarni z grillem (później plany „trochę” ;) się rozszerzyły).

Kurczę, no rozszerzyły się :wink: Wędzarnia ogromna... oby dobrze zadymiała... a jak z wygrzewaniem i z utrzymaniem temperatury ? Po gabarytach widac, że jest co nagrzewać...

Wszystkie wędzenia wychodziły dobrze tylko trzeba było cały czas pilnować.

No nie to żebym się czepiał,bo każdy wedzi wg swojego gustu, umiejetności... ale faktycznie, wedzonki a'la "Wczesny Zbój Madej", czekamy na fotorelację z zadymiania w tej nowej grilo-wedzarnio-suszarni :)

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Tak jak wcześniej napisałem. "Trochę) za dużo jałowca, którego ci u mnie dostatek;)

To nie tylko jałowiec ,z pewnością widać brak osuszenia przed wędzeniem .

 

 

Poza tym teraz rzeczywiście będę musiał się "nauczyć" nowej wędzarni. A i poczytać warto!

 

Przeczytaj AKADEMIĘ DZIADKA http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Postaram się w niedzielę parę fotek wkleić z wędzenia (niestety nie mojej) kiełbasy cielęcej. Sprawdzę temperaturę i czas. Regulacja zadymienia jak wcześniej opisałem. Smakowo nie powinno być źle. Właściwa próba, tak jak pisałem, przed Świętami.
Link to comment
Share on other sites

To, że plany wędzarni się rozszerzyły, nie wydaje mi się problemem (oczywiście całość działania sprawdzę!). Została sprawdzona suszarnia na 5 kg jabłka, kuchnia (a właściwie gar wody na ponad 5 dm3 - ok. 30 min.) No i pierwszy poziom wędzenia (trzy w przygotowaniu - pisałem, że nie wszystko zone)

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:43 ]

Skończone ;)

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:46 ]

Sam jestem ciekaw jak to zadziała! Przy Waszej pomocy i "wizji lokalnej;)" coś się wymyśli :))

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 21:51 ]

A tę niższą część można wykorzystać do osuszania (przy odpowiednim ustawieniu). Tak myślę (wszystko do sprawdzenia). Owoce (jabłka) wychdzą doskonale! Też kwestia temperatury i przewiewu.

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 22:10 ]

Jeszcze raz dziękuję "Mamutowi" za inspirację!!!

 

[ Dodano: Pon 21 Lis, 2011 22:36 ]

Jeżeli ktoś, byłby zinteresowany "jakimśtam rzutem wędzarni", to prześlę. Reszta jest kwestią własnej wyobraźni ;)

Link to comment
Share on other sites

Twoje palenisko ma ok 30 cm x 50 cm, moje ma 45x45 i też jest z cegły na płasko i na stojąco. Właśnie odkuwam tę cegłę na stojąco, bo palenisko jest za małe. w zimie będziesz miał problemy no chyba że będziesz wędził max 12 kg wędzonek. Pisze to bo mam podobne gabaryty wędzarni i paleniska i jak załadowałem ponad 25 kg to była masakra. Przerobiłem swoja i palę bezpośrednio pod komorą, a tę z kanałem to jak jest ciepło i przy niewielkich ilościach używam.
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Ojej, wy zameczki sobie budujecie, macie ambicje…, te wędzonki nie za czarne?

Ja mam beczkę pół elektryczną, rozruch to 5 min, zużycie opału max pół wiaderka po farbie 10L. o kosztach budowy nie wspomnę.

Link to comment
Share on other sites

witam , wiem ze o gustach sie nie dyskutuje , ale po co buduja co niektorzy wedzarnie w stylu zamku GARGAMELA ? wedzarnia powinna byc po 1. skuteczna po 2. ladna ( czytaj wtapiac sie w otoczenie a nie wygladac jak sredniowieczna warownia, lub 19 wieczna dzielnica przemyslowa ) jesli komus zalezy na estetyce nie musi wedzic w zardzewialej beczce ale nawet przy wielkich konstrukcjach mozna zachowac umiar i smak, mam nadzieje ze nikogo nie urazilem :blush: pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

mam nadzieje ze nikogo nie urazilem :blush: pozdrawiam

Myślę ,że nie :rolleyes: Jednak z drugiej strony (przynajmniej dla mnie ) ,ale pewnie dla wszystkich w Naszej społeczności jest to tak wielką pasją, że traktujemy nasze wędzarnie jak własne ''dzieci'' :wink: Chociaż padają niekiedy słowa krytyki i przyjmujemy ją tutaj publicznie , to i tak każdy twierdzi , że ma najlepszą i najładniejszą :grin: Ot , taka natura :wink:

nawet przy wielkich konstrukcjach mozna zachowac umiar i smak

A z tym się oczywiście zgadzam :clap: Pozdrawiam!
Link to comment
Share on other sites

pokemon15, Oczywiście. Przykręcę tylko kilka deseczek do zawieszania drążków na wędzonki w wędzarni (na różnych wysokościach!) i w suszarni, która może być wykorzystana do wędzenia i nie tylko. Jakoś dziwnie ta doba się skraca i czsu mam coraz mniej :sad:

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 17:33 ]

Jakby ktoś chciał zapytać na temat tego drzewka przed wędzarnią (to drzewo to lipa), to informuję, że zostanie wykopane i przesadzone w nowe miejsce (ok. 4 m od wędzarni).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...