Jump to content

kiełbasa-pytanie


MAREK-ZAN

Recommended Posts

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody:

- zbyt słabe wyrobienie farszu

- za intensywne osuszenie przed wędzeniem

- niedostateczna wilgotność podczas wędzenia

 

To tyle mi do głowy przyszło, są zapewne jeszcze inne, kto wie jakie niech dopisze dla kolegi :cool:

Link to comment
Share on other sites

...Czyli chodzi o jelita wieprzowe, hipotetycznie mogą to być następujące powody:

- zbyt słabe wyrobienie farszu

...

Oczywiście moje wątpliwości nie przesadzają,

i Pis może mieć kolejny raz racje,

ale dla mnie jest to "nielogiczne"? :rolleyes:

 

Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać

wręcz likwidacji tego zjawiska. :cool:

 

Dokładne "wyrobienie" oznacza uwalnianie tzw. "kleju",

a wiadomo ze "klej" po prostu klei. :grin:

 

Dlaczego zatem Pis pisze:

zbyt słabe wyrobienie farszu ? :shock:

.

Link to comment
Share on other sites

...farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem...

Tak myślę nad tym co napisałeś i przychodzi mi do głowy kaszanka

i salami. Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie

"trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu? :question:

 

W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę. :cool:

Ale łatwiej w kaszance czyli tam gdzie farsz "nie trzyma się kupy". :grin:

 

Tak wiec nie za bardzo w zgodzie z Twoją teorią

a tym bardziej w PRAKTYCE. :wink:

.

Link to comment
Share on other sites

Jedna faktycznie "nie trzyma się kupy" druga odwrotnie

"trzyma się kupy", co jednak z flakiem przyklejonym do farszu?

MOja kaszanka na zimno trzyma sie kupy, kaszanka to wyrób podrobowy, z innej bajki, o stosunkowo dużej zawartości wody. :cool:

 

W jednej i drugiej trudno obciągnąć skórę.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

marek301 napisał/a:

 

Słabe wyrobienie farszu powinno sprzyjać

wręcz likwidacji tego zjawiska.

 

 

A może odwrotnie farsz nie trzyma się kupy i odchodzi z jelitem,kolega pis67 ma racje.

Witam zgadzam się co wyżej, ja też popełniłem błędy, tam gdzie kiełbasa słabo się trzymała kupy, to i problem z szybkim ściągnięciem osłonki jest. Zaś w tej kiełbasie gdzie wymieszane – wyrobienie masy było bardzo -mocno, przez maszynkę 3x tzw. masowanie, „knif” dziadka, nie ma tego problemu >>w całości osłonkę czy naturalną, czy białkową ściągnę. Po ściągnięciu osłonki, tępym – kuchennym nożem krojona – nadal trzyma się (moich masarskich nie zostawię w kuchni).

Link to comment
Share on other sites

Witam

Poszukuję tabeli pojemności jelit. Dokładnie chodzi o to, ile przygotować jelit np. średnicy 32 mm na konkretną ilość farszu. Gdzieś jest, bo kiedyś widziałem, ale nie mogę znaleźć. Tym razem wydrukuję sobie.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Tak czytam i się zastanawiam, kto i w jakim celu ściąga naturalne jelita z kiełbasy. Czy to tylko dla mnie jest dziwne ??

Dla mojej LP jest to też dziwne, ale ja ściągam w celu przekazania ich zakładowemu psu i kotom, bo bardzo je lubią, szczególnie wtedy, kiedy farsz do skórki mocno przylega. :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Szukałem odpowiedzi na pytanie: co zrobić, by naturalna osłonka łatwo schodziła z kiełbasy?

Trafiłem na ten temat przypadkiem, bo z tytułu nie wynika, że o to pytamy.

Kiedyś, chyba Dziadek, przy okazji innego problemu wspomniał o łatwym zdejmowaniu jelita z kiełbasy, ale nie było tam konkretnej odpowiedzi. Nie mogę tego znaleźć, chyba chodziło o zimną, wodną kąpiel po parzeniu.

Jeśli kiełbasa jest krucha, to nieudane próby zdjęcia flaka jest na co zwalić. Ale ostatnio kiełbasa wyszła mi niestety zwarta, wręcz twarda i do tego nie schodziła z niej skóra - porażka.

Co robić /na przyszłość/ żeby tak nie było?

Psa i kota też mam na wyposażeniu! Nie mówcie im, że o to pytałem.

Link to comment
Share on other sites

Pozwole sie podpiac pod temat Moje pytanie dotyczy kielbasy xhlopskiej po kilku dniach w lodowce tj 4 dni Po uwedzeniu podpieklem ja 30 min w duzej temp 80-90st smak super konsystencja takze po 4 dniach lezakowania w lodowce zauwazylem dziwna zmiane Kielbasa zrobila sie miekka po urwaniu kawalka wyglada i smakuje jakby byla surowa O co chodzi?
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli uważasz że jest surowa w wyglądzie i smaku to znaczy że za krótko była podpieczona . Wskazania termometru podczas pieczenia mogły być nieprawidłowe . Jeszcze można zasugerować że wyjęta z lodówki miała około 5-8 stopni i czas podpiekania był za krótki .

 

Pozdrawiam

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...