qwiqweq Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Co dodać zmienić ? Łopatka kat.1 1,2kgŁopatka kat.2 1,2kgŁopatka kat.3 0,2kgWołowina kat.1 0,7kgPolędwica schab 1,0kgUdziec z indyka 1,0kgPodgardle b/s 1,3kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Co dodać zmienić ? Łopatka kat.1 1,2kg Łopatka kat.2 1,2kg Łopatka kat.3 0,2kg Wołowina kat.1 0,7kg Polędwica schab 1,0kg Udziec z indyka 1,0kg Podgardle b/s 1,3kg Po pierwsze: na co te proporcje?? 2-Nie ma takich klas jak łopatka kat .1 , kat.2 i 3 może być łopatka 3D lub 4D. A moze chodzi tu o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki?? 3-co to polędwica schab?? 4- podaj średnicę rozdrobnienia 5-jakie zadanie ma wołowina kl I? Wołownie przeważnie używa się do uzyskania kleju ale to ścięgnistą czyli kat II. 6-Indyk tez może być na klej pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 Po pierwsze: na co te proporcje??Proporcje są na kiełbase domyslam się ze ala wiejską. 2-Nie ma takich klas jak łopatka kat .1 , kat.2 i 3 może być łopatka 3D lub 4D. A moze chodzi tu o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki??Oczywiście że chodzi mi o mięso kl 1,2 i 3 z łopatki (przepraszam). 3-co to polędwica schab??Mięso wieprzowe kl.1 ze schabu. 4- podaj średnicę rozdrobnieniaMam zapiski po teściu ale nie ma informacji o średnicy rozdrobnienia. 5-jakie zadanie ma wołowina kl I? Wołownie przeważnie używa się do uzyskania kleju ale to ścięgnistą czyli kat II.Właśnie proszę o poradę czy rozdrobnić ją na oczkach 14mm czy 5mm. 6-Indyk tez może być na klejNie wiem czy to było pytanie czy stwierdzenie ale w obu przypadkach mówię TAK :smile: Dodam jeszcze, że mięso kl.2 i 3 posiada bardzo małą zawartość tłuszczu a podgardle jest bez skóry i gruczołów, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Wołowina kat.1 0,7kg Udziec z indyka 1,0kgKategoria prawdopodobnie to klasa mięsa Podejrzewam że to jest stara klasyfikacja gdzie było 5 klas woł kl i nieścięgnista to dzisiejsza kl I woł kl I ścięgnista to dzisiejsza woł kl II Udziec z indyka 1,0kg Dużo w nich bywa chrząstek Przed wykrawaniem sprawdzić ręką i powycinać. Odwrócić i zdjąć skórkę często jest z sypami nie dodawać jej do kiełbas daje charakterystyczny posmak . Udziec zawsze klasuję na dwie klasy . Mięso chude tak jak wp kl I i łączę ją z wp kl I . Pozostałe mięso kl III na masę wiążącą. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 1 klasa: 1,2 + 1,0 schab = FI 14, 16 (jak największe oczko masz)2 klasa: 1,2 + 1,0 indyk + podgardle (jeśli już musisz) =FI 83 klasa: 0,2 + 0,7wołowina FI 2,5 , 3mmJa bym to w ten sposób po-mielił na kiełbasę, a kiełbasę to lubisz drobno czy grubo rozdrobnioną ? to jest na grubo rozdrobnioną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 ale to ścięgnistą czyli kat II. A co to za wołowina? Ja bym nic nie zmieniał. Poszukaj w internecie lub na forum to sie dowiesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 Przed wykrawaniem sprawdzić ręką i powycinać. Odwrócić i zdjąć skórkę często jest z sypami nie dodawać jej do kiełbas daje charakterystyczny posmak Bardzo dziękuję już wykonane według instrukcji :grin: 2 klasa: 1,2 + 1,0 indyk + podgardle (jeśli już musisz) =FI 8 Bartnik dziękuję za sugestię :smile: akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy (jeśli już musisz).Czyli nie polecasz podgardla czy indyka +podgardle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Udziec zawsze klasuję na dwie klasy . Mięso chude tak jak wp kl I i łączę ją z wp kl I . Pozostałe mięso kl III na masę wiążącą. No Dziadku, przeca wszyscy tak robią, a skóry wek. Poszukaj w internecie lub na forum to sie dowiesz...Kat.II tłumacz mi coś pisał. akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy To w jakie osłonki towar zapakujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 nie polecasz podgardla Jeśli masz kupione, to przecież nie wyrzucisz. Następnym razem boczek. Dziadek sugeruje, aby z indyka te gorsze do 3klasy dołożyć i drobno pomielić. Ja indyka nie przerabiałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwiqweq Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 Następnym razem boczek. boczek zamiast podgardla :mellow: zapisane :idea: Rozumiem, że duża różnica smakowa w przypadku tłuszczu qwiqweq napisał/a: akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy Pełne zdanie to: akurat lubię grubo rozdrobnione tylko nie rozumiem co to znaczy (jeśli już musisz) Co oznacza grubo rozdrobnione(14-16mm) to (chyba) wiem ale dzięki że dbasz o to abym nic nie przeoczył :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Poszukaj w internecie lub na forum to sie dowiesz...Kat.II tłumacz mi coś pisał. Nie mam zamiaru Ci się tłumaczyć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts