dżemik Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Mam takie pytanko, bo od przedwczoraj mam zamoczoną w solance szynkę którą po 11 dniach chciałem wędzić, jednak żona mi tondra "-mam już dość szynki, ja chcę polędwice..."No i pytanie: czy tą szynkę można by z powodzeniem przerobić na coś innego w weekend na obiad po czterech dniach peklowania i na co?Jeszcze przechodzi mi taka myśl aby dobrać trochę karczycha i podgardla i mógłbym (ale mi się nie chce paprać) zrobić jakąś "Żywiecką".I jeszcze jedno... szukałem i nie mogę znaleźć przepisu na kiełbasę "Wiejską" macie coś??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Tutaj : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/232-kielbasa-wieprzowa-wiejska-1 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/233-kielbasa-wieprzowa-wiejska-2 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/234-kielbasa-wieprzowa-wiejska-3 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/235-kielbasa-mazurska-wiejska-4 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/236-kielbasa-mazurska-wiejska-5 PZDR :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad768 Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Witaj mozesz taka szyneczke z powodzeniem upiec i palaszowac na goraco na obiadek lub na zimno na chlebek.Bedzie pyszna mniam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Witaj mozesz taka szyneczke z powodzeniem upiec i palaszowac na goraco na obiadek lub na zimno na chlebek.Bedzie pyszna mniam. :shock: :shock: Czy jesteś tego pewien :question: , poczytaj trochę co się wytwarza pod wpływem wysokiej temperatury . Tutaj możesz trochę poczytać https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad768 Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Kaszubko-kolega DZEMIK napisał ze przedwczoraj zamoczyl szyneczke więc osobiście myśle ze bedzie idealna do pieczenia,ja zawsze mocze porzadne kawalki mieska w zalewie przed pieczeniem np, goloneczke.Faktycznie moze nie az 3 dni bo nigdy nie moge sie doczekac zeby jej nie wtrzachnac ale narazie zyje.Pozdrawiam[/b] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 np, goloneczke. Goloneczki są pieczone czy gotowane?? Bo to jest różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Szynka peklowana z patelni : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7647&postdays=0&postorder=asc&start=120 :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Na patelnie zy grilla to może nie bardzo peklowane się nadaje ... Ale da się to obrobic termicznie tak żeby było smacznie i zdrowo polecam Slow Cooker i duszona w warzywach albo nacZynie zaroodporne piekarnik 90-95st i dłuższa obróbka pod przykryciem z warzywami które lubisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżemik Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 no... a... czy w stronę mielonego i później w kierunku sznycelków, gołąbków itp. i czy to jakoś szczególnie ususzać czy opłukiwać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 roger, Trafiasz w samo sedno problemu.Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować , niewskazane jest smażenie na patelni , zwłaszcza teflonowej o cienkim dnie.Długie duszenie w piekarniku na podkładzie z warzyw w temperaturze 70 st.jest na pewno bezpieczne a potrawa wychodzi kruchutka i soczysta.Kiedyś zamieściłem na stronie głównej przepis na peklowaną karkówkę na podkładzie z kapusty kiszonej.Przepis był potem na forum wałkowany dość długo i w sumie zgodzono się że jest to sposob bezpieczny dla zdrowia. [ Dodano: Czw 24 Lis, 2011 21:37 ]dżemik, dżemik, śmiało upiecz w piekarniku, wolno i w niskiej temp./70-80 st./ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 dżemik poczytaj sobie tutaj...mój temat również był '' wałkowany'' :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6838&postdays=0&postorder=asc&start=15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować Hmm.. I kielbas tez nie mozna zajadac z grilla albo z ogniska ??? :lol: O jajecznicy na boczku i kielbasie juz nie wspomne :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Hmm.. I kielbas tez nie mozna zajadac z grilla albo z ogniska ??? :lol: Wolno kolego wolno.Mówimy o grubym kawale mięsa /golonka,stek/.Kiełbasa jest w osłonce,mięso też jest powiedzmy lekko peklowane :lol: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżemik Posted November 24, 2011 Author Report Share Posted November 24, 2011 roger, Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować , niewskazane jest smażenie na patelni , zwłaszcza teflonowej o cienkim dnie. jest to spowodowane zawartością peklosoli w mięsie? czy ciężkostrawnością ogólną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Kazik.. Przepraszam za mój ironiczny ton.. Nie chciałem ..sorki.. Ale.. Mamy tutaj tzw. "Jarmarki Gwiazdkowe". Hitem na tych jarmarkach są tzw. Pieczone szynki w bułce. Różowe, peklowane i upieczone w całości nad rożnem. Dla mnie to dość drogie Menu ale raz w roku pozwole sobie na to. Szynki oraz peklowane karczki sam robie w piekarniku i to powyzej 150 C.. I zyje :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 dżemik, Obecnością peklosoli Gregtom, Ja nie widzę widzę u Ciebie żadnej ironii :lol: po prostu głos w dyskusji.A Niemcy jedzą bardzo dużo peklowanego mięsa np peck flaisz /nie znam pisowni :blush: /czy łopatka po schwarzwaldzku.Wyznaję zasadę,że wszystkiego trzeba w życiu spróbować :thumbsup:Swoje zdanie na temat grillowania peklowanych mięs opieram na wypowiedziach doświadczonych kucharzy telewizyjnych :lol: ,którzy ostrzegają przed, przyrządzaniem takich mięs nad otwartym ogniem.Pozdrawiam serdecznie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Mamy tutaj tzw. "Jarmarki Gwiazdkowe". Hitem na tych jarmarkach są tzw. Pieczone szynki w bułce. Różowe, peklowane i upieczone w całości nad rożnem. ...peklowane karczki sam robie w piekarniku i to powyzej 150 C.. I zyje :wink: - tak ... żyjesz... na razie :tongue: Ludzie!... widzicie tylko czarne albo białe :rolleyes: - przecież nikt nie mówi że po zjedzeniu kilku kiełbasek czy plasterka peklowanego mięsa z rożna zejdziecie z tego świata w trybie natychmiastowym :rolleyes: albo padniecie w konwulsjach po ostatnim kęsie :devil: to zabija cicho i powoli :???: ...Niemcy jedzą bardzo dużo peklowanego mięsa...ich sprawa.... :devil: - niech się trują... dlaczego mamy być głupsi od nich? - czy my zawsze musimy brać sobie za wzór innych? tylko dlatego że to Niemcy czy Amerykanie? a niby kto powiedział że oni są mądrzejsi? wyniki badać o szkodliwości mięs peklowanych, pieczonych są dość "świeże" więc nie możemy tutaj podpierać się jakimiś długoletnimi tradycjami :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 to zabija cicho i powoli :grin: Nitrozoaminy powstają nie tylko przy obróbce cieplnej peklowanego. Mogą powstać tagże w zakwaszonym środowisku np. podczas trawienia w żołądku i nie tylko z mięsa ale i wszystkich roślin, i ich przetworów. Nawet niby zdrowe ryby zawierają wystarczająco azotanu by w trakcie trawienia powstały trujące nitrozoaminy. A o dobrym piwie już nie wspomna. Więc o czym tu mowa Pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Więc o czym tu mowa Darino Moim zdaniem , jeżeli jesteśmy świadomi trucizny powinniśmy ją oczywiście ograniczać . To jest moje zdanie . Każdy ma prawo wyboru . :smile: gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 a niby kto powiedział że oni są mądrzejsi? a kto stwierdził,że są mądrzejsi? Napisałem że jedzą i to wszystko., :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 jeżeli jesteśmy świadomi trucizny powinniśmy ją oczywiście ograniczaćAnrzeju, też jestem tego zdania, tylko co zrobić jak podobne trucizny są wszędzie. Myślę że jedynym ratunkiem jest ograniczać jedzenie wszystkiego, no i picie. No ale co to da... i tak żyjemy aby umrzeć prędzej czy później. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 i tak żyjemy aby umrzeć A wcześniej "umieramy" żeby żyć ... godnie Oj jak ciężko jest lekko żyć .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżemik Posted November 25, 2011 Author Report Share Posted November 25, 2011 :blush: :blush: :blush: :blush: ....ale o co chodzi z tym grilowaniem, smarzeniem mięsa peklowanego :wink: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Nitrozoaminy powstają nie tylko przy obróbce cieplnej peklowanegozgadza się, tylko że tu akurat powstaje najwięcej a jednocześnie nie ma problemu z wyeliminowaniem :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 tylko że tu akurat powstaje najwięcejNiech będzie ale napewno wiesz, że przy powstawaniu chorób nie liczy się najwięcej. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.