dietykon Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Tak mnie naszło dzisiaj chociaż do świąt jeszcze miesiąc a jest to potrawa którą jadam raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa tradycyjna na Górnym Śląsku, przepisy różnią się w zależności od regionu, tak jak i nazwy, inne to makiełki lub podobna kutia, ja podaję swój przepis który wyniosłem z domu rodzinnego: 16 bułek, 1 kg maku, 1 kg cukru, 3 litry mleka, rodzynki sułtanki - ilość według uznania Bułki kroimy lub rozrywamy na małe kawałki, wkładamy do bardzo dużego naczynia. Mak mielimy, wsypujemy do garnka i z dodatkiem bardzo małej ilości wody, tak by się nie przypalił, na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając w trakcie gotowania dodajemy rodzynki żeby ładnie napęczniały. Mleko gotujemy po ugotowaniu w mleku rozpuszczamy cukier. Ugotowane słodkie mleko wlewamy do ugotowanego maku, wszystko mieszamy i zalewamy tym bułki. Wymieszać i wstawić do zimnego pomieszczenia, zrobione rano, podawane do kolacji wigilijnej. Można dodać inne bakalie typu płatki migdałów, orzechy pokrojone itp. Ja podałem przepis podstawowy. Fotorelację z wykonania wstawię w okolicach 24 grudnia :wink: bo robił je będę dokładnie w wigilię rano by mogły być podane na wigilijną kolację. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Potrawa tradycyjna na Górnym Śląsku Nie tylko na Górnym. U mnie w domu też się jada :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 25, 2011 Author Report Share Posted November 25, 2011 Mógłbyś napisać jak się u Ciebie nazywa? Też to są makówki i przepis taki sam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Kazik , coś podobnego jadłam na śląsku ale pod nazwą '' Moczka" czy to jest to samo ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 u mnie w rodzinnym domu były zawsze makiełki : makaron ,mak, miód ,orzechy i rodzynki z migdałami. zawsze się zażerałem tym smakołykiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 lub podobna kutiahm... u nas kutia, to gotowana pszenica z miodem, orzechami, rodzynkami, migdałami i makiem..., potrawa wigilijna. Potrawa rodem zza Buga, ponieważ my dnoslazacy to "górale napływowi niskopienni" z tradycjami ze wschodu... U nas to jeszcze kiedys babcia robiła, teraz już bardzo żadko... obecnie królują u nas kluski z makiem na słodko (kluski - gruby makaron, mak, rodzynki, orzechy i miód) . Pychota... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Mógłbyś napisać jak się u Ciebie nazywa? Też to są makówki i przepis taki sam? Proszę ta nazwa Makiełki a przepis jak u Ciebie Mamy też drugą formę jest też mak mielony rodzynki ale bułka zastąpiona makaronem własnej roboty i bez mleka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 do tego jeszcze ze słodkich potraw oprócz makiełek i ciast wszelakich jest zawsze zupa z suszonych owoców z makaronem ( mniam mniam) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 u nas kutia, to gotowana pszenica z miodem, orzechami, rodzynkami, migdałami i makiem..., potrawa wigilijna Moja LP z dzikich stron, ale mówi że kutia to pszenica,bakalie,mak , a makiełki to makaron, bakalie i mak, a ja i tak tego nie jem, ale ona co roku na wigilię robi to cudo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Nie, nie Halusia! moczka to zupełnie inna potrawa tak samo jak i kutia. Makówki to takie kulki makowo-bułkowo - tak przynajmniej jest w mojej okolicy. Moczka to coś co robi się z piernika, śliwek suszonych miodu, kompotu z agrestu i innych bakalii. Wygląd bardzo nieapetyczny, słodkie jak diabli i jak dla mnie to fuj! Kutia to na pszenicy, też mi nie smakuje - za słodkie. Moje dziewczyny zajadają się tymi potrawami, dostają od koleżanek z pracy (my nie jesteśmy Ślązakami) a makówki to mi nawet smakują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 25, 2011 Author Report Share Posted November 25, 2011 O Papcio już mnie wyręczył, dodam tylko, że u nas do moczki jeszcze ciemne piwo się dodawało ale to robi żonka natomiast ja tylko makówki, taki podział obowiązków na wigilię :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 To jedne z kilkunastu a może i set przepisów bo w każdym domu na Śląsku te potrawy maja inny smakMOCZKA Skład: Woda 4l Piernik 0,5 szt. Czekolada gorzka 1szt. Rodzynki 300g Śliwki suszone 200g Orzech włoski 300g Migdały 100g Morele 200g Cukier do smaku Cukier wanilinowy 1szt. Sok z cytryny 50ml Kompot truskawkowy 0,5l Kompot agrestowy 0,5l Masło 200g Mąka pszenna 5 łyżek Wykonanie: Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Zrobić jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki pszennej, po czym dodać do moczki. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno. MAKÓWKI Skład: Mak zmielony 300g Masło 100g Bułka kajzerka 2szt. Orzechy włoskie 100g Migdały 50g Rodzynki 100g Mleko lub woda 600ml Cukier Cukier wanilinowy 1szt. Wykonanie: Mleko zagotować, dodać masło, cukier do smaku i cukier wanilinowy, po czym powoli wsypywać zmielony mak. Doprowadzić do zagotowania, mieszać około 3 minut. Bułkę pokroić w paski o grubości 5 mm. Do naczynia wlać masę makową, posypać rodzynkami, orzechami i migdałami, na to układać kawałki bułki. Na warstwę bułek wlać masę makową i posypać bakaliami. Czynność powtórzyć kilka razy. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Nie, nie Halusia! moczka to zupełnie inna potrawa tak samo jak i kutia. Ja za bardzo nie znam się na tych potrawach. Mam szwagierkę ślązaczkę u której jadłam moczkę, nawet mi to smakowało ale jak dla mnie jest to '' bomba '' kaloryczna. Wiem że Moczka robiona jest na specjalne uroczystości , bo jest to bardzo droga potrawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Ponieważ Moi Rodzice są zza Buga to kutia u nas na Wigilię była od zawsze i tak jak napisał pokemon i pis67 jest to potrawa z gotowanej pszenicy ,zmielonego maku bakalii i miodu , którego można dodać mniej lub więcej w zależności jaką się preferuje słodkość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 makaron, bakalie i mak W moim domu to były właśnie makiełki. Obecnie ich nie robię, bo brak amatorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 25, 2011 Report Share Posted November 25, 2011 Ponieważ Moi Rodzice są zza Buga to kutia u nas na Wigilię była od zawsze i tak jak napisał pokemon i pis67 jest to potrawa z gotowanej pszenicy ,zmielonego maku bakalii i miodu , którego można dodać mniej lub więcej w zależności jaką się preferuje słodkość.Chudziaku, to gdzie Was "poniosło" toż najwiecej "przesiedleńców" na Ziemiach Odzyskanych się osiedlało Chociaż moja rodzina nie do końca "zza Buga", SP mój tato Warszawiak, rocznik 41, po Powstaniu ich wygnali jak burzyli miasto i tak do Wrocławia z rodzicami trafił... moja mama z kolei z rodzicami z okolic Pułtuska tutaj trafiła... A teściowa z rodzicami z Lublina tutaj dotarła... i jak piszesz, kutia z pszenicą, natomiast teraz juz jej nikt od jakiegoś czasu u nas nie robi... teraz kluski z makiem królują... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Chudziaku, to gdzie Was "poniosło" toż najwiecej "przesiedleńców" na Ziemiach Odzyskanych się osiedlało To prawda ale w moim przypadku Rodzice Taty z Równego jak uciekali to trafili w efekcie do Kielc a Rodzice Mamy z Lwowa poprzez Brody do Opola a Oni sami poznali się na studiach w Częstochowie :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 U nas w domu zawsze do makówek dawano sucharki. Z bułki smakują inaczej. Ja robię tak jak robiła to babcia i mama - z sucharkami. Zresztą większość dzisiejszych bułek to wata. Nawet te od prywatnego piekarza nie smakują tak jak kiedyś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 26, 2011 Author Report Share Posted November 26, 2011 No proszę! Jak to potrawy o takiej samej nazwie mogą się między sobą różnić smakiem w zależności gdzie się mieszka. Do kolegi hudzina mam z 4 km a już różnica w wykonaniu makówek! Natomiast o kutii wspomniałem jako, że od makówek różni się tylko dodatkiem zboża, bakalie, nawet miód i oczywiście mak występują w obu potrawach. Natomiast dodatek makaronu mnie osobiście jakoś nie pasuje ale może musiałbym spróbować by się przekonać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwarka Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Halusiu moczke robi się przeważnie (tylko ) na wigilię ,i jest to zupa,a ja choc nie jestem ze Sląska tylko (gorol),to uwielbiam makówki ,chociaż przez kilka lat po ślubie ich nawet nie skosztowałam,u mnie makówki robi się z chałki czyli słodkich bułek macznych w gorącym mleku polewanych makiem z bakaliami,miodem itp.Jadłam już z bułek z cwibaku ,czyli z sucharkami ,ale najlepsze sa te z chałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted January 21, 2017 Author Report Share Posted January 21, 2017 (edited) Dodam parę zdjęć z "produkcji" makówek Edited January 21, 2017 by dietykon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 21, 2017 Report Share Posted January 21, 2017 Dietykon, smak dzieciństwa, u nas w domu rodzinnym tak się robiło makiełki. Był to deser w wigilię, W ten dzień nie było żadnych ciast i nie daj Boże alkohol. Dopiero mój syn jak założył swoją rodzinę (pewnie za namową żony) począł robić na wigilię kutię ale taką trochę inną, bo wszelkie bakalie moczył kilka dni w "łyskaczu". Nie powiem nawet mi smakuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted January 21, 2017 Author Report Share Posted January 21, 2017 @PePe no u mnie to dalej wigilijny deser tradycyjny choć nie jedyny bo jest jeszcze moczka i w niej to jest piwo, wprawdzie ciemne "Karmi" i w trakcie podgrzewania alkohol wyparowuje, po pasterce często za młodu się spotykaliśmy by jakąś książkę poczytać Pozdrawiam serdecznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 21, 2017 Report Share Posted January 21, 2017 Pamiętam jak z Tatą chodziliśmy na Pasterkę (mama spała zmęczona przygotowaniem świąt), po mszy siadaliśmy w kuchni (około 2 ,oo), Tato wyciągał ze spiżarni foremkę z klopsem odkrawał słuszne plastry, z kredensu wyciągał karafkę z przepalanką, wypijaliśmy po kielichu, zakanszaliśmy klopsem, życzyliśmy sobie wesołych świąt i szliśmy spać . To były szczęśliwe młodzieńcze czasy, ech . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 21, 2017 Report Share Posted January 21, 2017 PePe nigd nam tego nie odbierze tego co przelismy wlasnie w tych chwilach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts