Jump to content

SZYNECZKA DLA DZIECKA


edzia

Recommended Posts

Witam jestem tu nowa i przejrzałam waszą stronkę w poszukiwaniu przepisu na szyneczkę dla mojego 8 latka .Nic nie znalazłam ,a może się nie do patrzyłam :rolleyes: .Dodam ze szynka musi być bez żyłek :lol: no i smaczna .Posiadam szynkowar i chciała bym go w końcu wykorzystać

Pozdrawiam wszystkich

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Ja dla swoich pociech robie tak:

 

1kg piersi z indyka pokroic w kostke 2x2cm

dodac 1 lyzke soli, odrobinke pieprzu i papryki slodkiej, wymieszac i do lodowki.

PO 24h do 100 ml zimnej wody wsypac 2 plaskie lyzeczki zelatyny, zostawic na 20 min.

Po 20 min dodac 1 plaska lyzeczke cukru pudru, wymieszac.

Wlac wszystko do mieska i dokladnie wyrobic reka az bedzie kleiste.

Do szynkowara wlozyc woreczek foliowy, miesko ukladac warstwami i dokladnie ubijac.

Zakladamy docisk i zostawiamy na 1-2h potem szynkowar wstawiamy do wody i temp. 80C na 2-h.

Po 2h zdjac docisk, wstawic do zimnej wody, z lodem na okolo 1.5h, nastepnie wyjac z szynkowara ( razem z woreczkiem ) i na noc do lodowki.

Uwaga - znika blyskawicznie :grin:

Smacznego

 

Siara

Link to comment
Share on other sites

musisz sklasyfikować mięso (jak, poczytaj tu : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 ) wtedy uzyskasz mięso kl I,

ale musisz wiedzieć że to mięso musi się skleić, czyli należy dodać zmielonego 2-3 razy na drobnym sitku mięsa klIII (ścięgnistego) jako kleju i dokładnie to wszystko wyrobić (aż mięso "jedynka" też puści swój klej), w ostateczności można dać żelatynę

taką masę można zapakować do szynkowara (PRASKI) a efekt będzie zadowalający ,

 

"super" chudziutkie szynki ze sklepu są klejone za pomocą chemi - więc wybór należy do Ciebie,

a swoją drogą powinnaś popracować nad "wybrednością" Twojego potomstwa - ja też miałem ten problem, ale stanowcze działania, oraz edukacja pozwalają na przekonanie dzieci do własnych wyrobów

Link to comment
Share on other sites

mięsko sie gotuje .Zamiast pieprzu i papryki dodałam mieszankę ziół do drobiu.Myślę że będzie super.I mam pytanie ,bo zdarza się ,że sól soli nie równa .I co wtedy ? Może lepiej mięsko spróbować ?No bo ostatnio kupiłam sól i posoliłam ziemniaczki i były tak słone a tyle co zawsze dałam.I jak tu robić ściśle przepisu :lol:
Link to comment
Share on other sites

Szyneczka wyszła super ,nic sie nie rozwalało .Tylko ja bym ją bardziej posoliła .Wyszła trochę za sucha ale może za długo gotowałam ,albo za dużą temperaturę miałam .Niestety nie posiadam aparatu więc wam nie pokażę a szkoda :wink: Pozdrawiam i na pewno któryś z waszych przepisów wykorzystam.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Temat szyneczka dla dziecka a tu taka końska dawka soli,łyżka to2dkg powinno to być poprawione w tym przepisie.

Jeśli łyżka to 20 gr to jest dobra proporcja aby wyrób nie był mdły.Ja co prawda nie robię specjalnie dla dzieci ,ale mój wnuk strasznie lubi szynkę mieloną posoloną 30gr/kg.Wszestko zależy od progu słonośći.Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

końska dawka soli,łyżka to2dkg

[mod] Zemsta jest słodka :grin: [/mod]

 

Wszystkie przepisy podają ilość około 20 g na kg więc co to jest "końska dawka"?

Poza tym czy są osobne normy dla dzieci? Nie bardzo rozumiem o co koledze chodzi?

Link to comment
Share on other sites

mam pytanie do autora tego przepisu, na 1kg łyżka soli czy lepiej 17g ?

Ja autorem nie jestem ale ponieważ widzi mi się ,że to wyrób szynkowarowy to ja bym dała ...jeśli wolicie niebardzo słone to ok 17-18g soli na kg mięsa, dla bardziej słonolubnych 19-20 g na kg mięsa .Moja sugestia na początek daj mnie , dosolić na kanapce zawsze można.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Po 2h zdjac docisk, wstawic do zimnej wody, z lodem na okolo 1.5h, nastepnie wyjac z szynkowara ( razem z woreczkiem ) i na noc do lodowki.

Tak przez ciekawość - próbowałeś może chłodzić w lodówce bez wyciągania wsadu z puszki? Z lektury forum wyczytałem, że po parzeniu warto schłodzić wstępnie całość (wkład w szynkowarce) powietrzem lub wodą, a następnie schłodzonym powietrzem (znaczy się: lodówka). Masz może porównanie Twojej metody i w/w? Głównie chodzi mi o to, czy lepiej wyciągać wkład przed chłodzeniem w lodówce, czy po.

Link to comment
Share on other sites

To, że teraz po studzeniu w wodzie wyjmuje wsad, podyktowane jest czysto praktycznym podejściem do sprawy. Po raz pierwszy, nie wyjmowałem i trudno było wyciągnąć wkład z szynkowarki ( mam czeska, cylindryczna ). Zastygnięta galaretka troszkę przykleiła wsad do ścianek. W smaku i soczystości różnic nie zauważyłem. Jesli masz taki szybkowar, że bez problemu wyciągniesz wsad, to na pewno warto spróbować.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Witam,

 

Ja dla swoich pociech robie tak:

 

1kg piersi z indyka pokroic w kostke 2x2cm

dodac 1 lyzke soli, odrobinke pieprzu i papryki slodkiej, wymieszac i do lodowki.

PO 24h do 100 ml zimnej wody wsypac 2 plaskie lyzeczki zelatyny, zostawic na 20 min. .......

 

Można prosić fotkę tego smakołyku :) ?

Link to comment
Share on other sites

Siara,

 

masz jakiś pomysł dlaczego niebardzo mi wyszła ta twoja syneczka??

 

Zrobione wszystko dokładnie z podanym przez ciebie przepisem z jedną różnicą woda do studzenia była lodowata ale bez lodu. Smak wyszedł bardzo dobry, ale niestety podczas krojenia całość się trochę rozpada :( Co może być przyczyną??

 

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...