edzia Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 Witam jestem tu nowa i przejrzałam waszą stronkę w poszukiwaniu przepisu na szyneczkę dla mojego 8 latka .Nic nie znalazłam ,a może się nie do patrzyłam :rolleyes: .Dodam ze szynka musi być bez żyłek :lol: no i smaczna .Posiadam szynkowar i chciała bym go w końcu wykorzystaćPozdrawiam wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 Witam Cie wśród zadymiaczy.Edzia, a tutaj szukałaś? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 8, 2007 Author Report Share Posted March 8, 2007 Wiem tam patrzyłam ale szukam przepisu na szyneczkę najlepiej z piersi drobiowej no bo moje dziecko jest wybredne :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 Witam, Ja dla swoich pociech robie tak: 1kg piersi z indyka pokroic w kostke 2x2cmdodac 1 lyzke soli, odrobinke pieprzu i papryki slodkiej, wymieszac i do lodowki.PO 24h do 100 ml zimnej wody wsypac 2 plaskie lyzeczki zelatyny, zostawic na 20 min.Po 20 min dodac 1 plaska lyzeczke cukru pudru, wymieszac.Wlac wszystko do mieska i dokladnie wyrobic reka az bedzie kleiste.Do szynkowara wlozyc woreczek foliowy, miesko ukladac warstwami i dokladnie ubijac.Zakladamy docisk i zostawiamy na 1-2h potem szynkowar wstawiamy do wody i temp. 80C na 2-h.Po 2h zdjac docisk, wstawic do zimnej wody, z lodem na okolo 1.5h, nastepnie wyjac z szynkowara ( razem z woreczkiem ) i na noc do lodowki.Uwaga - znika blyskawicznie :grin: Smacznego Siara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 8, 2007 Author Report Share Posted March 8, 2007 no właśnie coś takiego .Dziękuję za przepis idę :grin: do sklepu po składniki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 8, 2007 Author Report Share Posted March 8, 2007 a może coś innego z wieprzowiny ale bez żyłek oczywiście :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 musisz sklasyfikować mięso (jak, poczytaj tu : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 ) wtedy uzyskasz mięso kl I, ale musisz wiedzieć że to mięso musi się skleić, czyli należy dodać zmielonego 2-3 razy na drobnym sitku mięsa klIII (ścięgnistego) jako kleju i dokładnie to wszystko wyrobić (aż mięso "jedynka" też puści swój klej), w ostateczności można dać żelatynętaką masę można zapakować do szynkowara (PRASKI) a efekt będzie zadowalający , "super" chudziutkie szynki ze sklepu są klejone za pomocą chemi - więc wybór należy do Ciebie,a swoją drogą powinnaś popracować nad "wybrednością" Twojego potomstwa - ja też miałem ten problem, ale stanowcze działania, oraz edukacja pozwalają na przekonanie dzieci do własnych wyrobów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 8, 2007 Author Report Share Posted March 8, 2007 Siara mięsko przygotowane jutro finał :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 Te tutaj są czyściutkiebaz zednych żyłek itp, po prostu nie dodawaj pieprzu. Pozdrawiam ciebie i małego smakosza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted March 8, 2007 Report Share Posted March 8, 2007 Siara mięsko przygotowane jutro finał :grin: W takim razie powodzenia, i czekam na relację z degustacji :grin: Pozdrawiam Siara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 9, 2007 Author Report Share Posted March 9, 2007 mięsko sie gotuje .Zamiast pieprzu i papryki dodałam mieszankę ziół do drobiu.Myślę że będzie super.I mam pytanie ,bo zdarza się ,że sól soli nie równa .I co wtedy ? Może lepiej mięsko spróbować ?No bo ostatnio kupiłam sól i posoliłam ziemniaczki i były tak słone a tyle co zawsze dałam.I jak tu robić ściśle przepisu :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 9, 2007 Report Share Posted March 9, 2007 Dam Ci dobrą radę.Sama powiedziałaś,że sól soli nierówna.Od dziś kupuj tylko sól kamienną,nie warzoną,najlepiej kłodawską.problem z przesoleniem zniknie bardzo szybko. :smile: :smile: :smile: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edzia Posted March 10, 2007 Author Report Share Posted March 10, 2007 Szyneczka wyszła super ,nic sie nie rozwalało .Tylko ja bym ją bardziej posoliła .Wyszła trochę za sucha ale może za długo gotowałam ,albo za dużą temperaturę miałam .Niestety nie posiadam aparatu więc wam nie pokażę a szkoda :wink: Pozdrawiam i na pewno któryś z waszych przepisów wykorzystam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 10, 2007 Report Share Posted March 10, 2007 Cały przemysł mięsny używa sól warzonkę ponieważ nie posiada ona mikroorganizmów i nie trzeba jej palić jak w przypadku soli kamiennych. Pozdrawiam_________________ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johan73 Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Witam, mam pytanie do autora tego przepisu, na 1kg łyżka soli czy lepiej 17g ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Ponieważ słoność, to zdecydowanie sprawa bardzo indywidualna, trudno jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Jeśli to wyrób dla dzieci, daj 14 - 15 g. Zawsze latwiej jest dosolić ( nawet na kanapce). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Temat szyneczka dla dziecka a tu taka końska dawka soli,łyżka to2dkg powinno to być poprawione w tym przepisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 łyżka to2dkgto zależy od łyżki :lol: zmniejszając ilośc soli należy pamiętać o zachowaniu warunków higieny, gdyż mięso staje się wtedy bardziej podatne na infekcje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Temat szyneczka dla dziecka a tu taka końska dawka soli,łyżka to2dkg powinno to być poprawione w tym przepisie. Jeśli łyżka to 20 gr to jest dobra proporcja aby wyrób nie był mdły.Ja co prawda nie robię specjalnie dla dzieci ,ale mój wnuk strasznie lubi szynkę mieloną posoloną 30gr/kg.Wszestko zależy od progu słonośći.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 końska dawka soli,łyżka to2dkg[mod] Zemsta jest słodka :grin: [/mod] Wszystkie przepisy podają ilość około 20 g na kg więc co to jest "końska dawka"? Poza tym czy są osobne normy dla dzieci? Nie bardzo rozumiem o co koledze chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 mam pytanie do autora tego przepisu, na 1kg łyżka soli czy lepiej 17g ? Ja autorem nie jestem ale ponieważ widzi mi się ,że to wyrób szynkowarowy to ja bym dała ...jeśli wolicie niebardzo słone to ok 17-18g soli na kg mięsa, dla bardziej słonolubnych 19-20 g na kg mięsa .Moja sugestia na początek daj mnie , dosolić na kanapce zawsze można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golaszm Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 Po 2h zdjac docisk, wstawic do zimnej wody, z lodem na okolo 1.5h, nastepnie wyjac z szynkowara ( razem z woreczkiem ) i na noc do lodowki. Tak przez ciekawość - próbowałeś może chłodzić w lodówce bez wyciągania wsadu z puszki? Z lektury forum wyczytałem, że po parzeniu warto schłodzić wstępnie całość (wkład w szynkowarce) powietrzem lub wodą, a następnie schłodzonym powietrzem (znaczy się: lodówka). Masz może porównanie Twojej metody i w/w? Głównie chodzi mi o to, czy lepiej wyciągać wkład przed chłodzeniem w lodówce, czy po. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted December 1, 2009 Report Share Posted December 1, 2009 To, że teraz po studzeniu w wodzie wyjmuje wsad, podyktowane jest czysto praktycznym podejściem do sprawy. Po raz pierwszy, nie wyjmowałem i trudno było wyciągnąć wkład z szynkowarki ( mam czeska, cylindryczna ). Zastygnięta galaretka troszkę przykleiła wsad do ścianek. W smaku i soczystości różnic nie zauważyłem. Jesli masz taki szybkowar, że bez problemu wyciągniesz wsad, to na pewno warto spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Witam, Ja dla swoich pociech robie tak: 1kg piersi z indyka pokroic w kostke 2x2cm dodac 1 lyzke soli, odrobinke pieprzu i papryki slodkiej, wymieszac i do lodowki. PO 24h do 100 ml zimnej wody wsypac 2 plaskie lyzeczki zelatyny, zostawic na 20 min. ....... Można prosić fotkę tego smakołyku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witcher Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Siara, masz jakiś pomysł dlaczego niebardzo mi wyszła ta twoja syneczka?? Zrobione wszystko dokładnie z podanym przez ciebie przepisem z jedną różnicą woda do studzenia była lodowata ale bez lodu. Smak wyszedł bardzo dobry, ale niestety podczas krojenia całość się trochę rozpada Co może być przyczyną?? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts