świadziu Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Jestem na kupnie szynkowaru ( praski ) lecz nie mam zielonego pojęcia co kupić.Na rynku jest wiele różnych modeli które oprócz ceny różnią się również kształtem, z jakiego materiału są wykonane itd.Mam gorąca prośbę do osób używających powyższego sprzętu o dobrą rade co mam kupić.Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ? Z góry dziękuję za pomoc !Pozdrawiam Świadziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 świedziu ja tylko tym czasem wykonuje wędliny parzone Posiadam dwa szynkowary jeden polski jak w sklepie u mira drugi czeski gabaryty podobne 800-900gram wsadu. Oraz 2 sztuki prasek ok 4kg. I wiesz co tobie poradzę do szynek typu krakus itp golonek boczków polcam taka praskę której nie mam taka 2,5kg lub 3kg Dostaniesz u mira lub nieco taniej allegro Na mielonki drobiówki itp jak mnie nauczył arkadiusz polecam osłonki barierowe tez dostaniesz u mira :wink: [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:30 ]http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:31 ]http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html O takiej myślę :wink: [ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:37 ]Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ? Na to pytanie odpowiedzi nie znam ale logika i praktyka mała ale jest :grin: mówi że jak coś użyjesz (folie) łatwiej wyjąć produkt finalny :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 m gorąca prośbę do osób używających powyższego sprzętu o dobrą rade co mam kupić. Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ? Kup taki szynkowar jak ten prostokątny u Mira w sklepie.Okrągłe szynkowary to moim zdaniem niepotrzebnie wydane pieniądze bo można je zastąpić osłonkami termokurczliwymi.Wyjdzie taniej i wygodniej.Do szynkowarów używa się folii celulozowej lub woreczków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadet Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html O takiej myślę Widziałem u znajomego taką praskę (chyba identyczną?) i zastanowił mnie otwór wykonany w dnie praski. Otwór ten o średnicy około 4-5 mm wykonany był pośrodku dna, dlatego też mam pytania: 1) czy w praskach przedstawionych na powyższym zdjęciu są otwory w dnach? 2) czy taki otwór w dnie praski to normalne, czy tylko jako wada technologiczna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Widziałem u znajomego taką praskę (chyba identyczną?) i zastanowił mnie otwór wykonany w dnie praski.taki otwór ma zapewne ułatwiać wyciąganie wsadu - jednak dla osób nie lubiących używać woreczków może to być problem (uchodzenie soków) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Ja kupiłem taką praskę:http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-okragly-aluminiowy-p-214.html Jako że jest nas 3 i że będę robił wyroby od czasu do czasu to warto. Jest tania, solidnie wykonana.Ale patrząc perspektywicznie (robiąc własne wyroby jesz ich więcej) to lepiej brać tego typu co powyżej. Zaraz jak zrobisz coś prostego przyjdzie apetyt w końcu na boczek, a w tej okrągłej będzie ciężej ci go zrobić niż w takiej sprężynowej (wykrojenia, układanie, aż wreszcie wyjmowanie).Nie robiłem nigdy wędlin w osłonkach więc nie mogę ich polecić (piszę to jako początkujący) ale wierzę bardziej doświadczonym kolegom iż dla mniejszych ilości możesz je użyć zaś te PRAWDZIWE prasy dają większe możliwości w myśl zasady iż większy może więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz1960 Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Czy ktoś używa taki szynkowar ,proszę o opinie. http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-duzy-p-384.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Loren1 Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 Mam do sprzedania SZYNKOWAR do gotowania szynek oraz wytwarzania kiełbas szynkowych!Pojemność zbiornika to około 4 kg max!Szynkowar ten jest używany już od chyba kilkudziesięciu lat bo otrzymałem go od ojca mojego teścia!Niestety jest on za duży do moich potrzeb!Polecam!Jeśli nie odbieram telefonu to proszę o sms!ODDZWONIĘhttp://tablica.pl/oferta/szynkowar-ID1IvRx.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Czy ktoś używa taki szynkowar ,proszę o opinie. http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-duzy-p-384.html Ktos moze cos napisac na temat tego szynkowaru czy warto takiego kupic?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Ja mogę polecić ten http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.htmlUżywam go kilka lat i jestem z niego bardzo zadowolony.Bardzo solidne wykonanie,wielkość tak w sam raz jak na kilku osobową rodzinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 karolszymczak, a w czym to parzysz ? w jakie naczynie się mieści ta Mirkowa praska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Dostałem kiedyś od mamy Tali wielki gar i w nim parzę jak jest potrzeba to mogę po pracy fotki wkleić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Ja nie mam „profesjalnego” szynkowaru bo są zazwyczaj duże a dla mnie i mojej rodzinki ilości 2,5-4 kg. wsadu to zdecydowanie za dużo, ja wolę robić częściej a mniejsze ilości a do parzenia używam zwykłej puszki lub pojemnika plastikowego (PP) i woreczków, jako obciążenie ciężarek żeliwny a czasem osłonki Wsadu wychodzi mi ok 0,5-0,8 kg. co i tak jak dla mnie jest sporą ilością bo mam małe dziecko i boję się że mi się taka wędlinka popsuje bo to przecież 100% mięsko bez tego całego syfu pt. „E” jedyny problem to ustawienie tego w garze tak aby się nie przewróciło w tracie parzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danutka Posted October 30, 2012 Report Share Posted October 30, 2012 Wlasnie dotarl do mnie szynkowar . Fajna zabaweczka i taka w sam raz jak na moja 3 osobowa rodzinke. Szynka rozmraza sie , jutro bedzie przyprawianie, ubijanie i zobacze co z tego wyjdzie. Teraz ide zaglebic sie w lekture zeby czegos nie pokrecic. Bardzo podoba mi sie to ze na opakowyniu sa receptury z forum :thumbsup:Osid ja kupilam szybkowar ze sklepu jaki podawany jest w linku kilka postow wyzej. maly, kompaktowy, wchodzi do kilograma wsadu. wykonany jest jak na pierwszy rzut okiem b.dobrze. cena tez nie wysoka. Moze sie skusisz?o taki http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-okragly-aluminiowy-p-214.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m. Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Co polecicie na start? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 Na start to taki ja w linku powyżej, jak Ci się spodoba kupisz sobie lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woj z Wojnowa Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Na start to taki ja w linku powyżej, jak Ci się spodoba kupisz sobie lepszy. A ja bym polecił taki http://swojskiwyrob.pl/25-inne-potrzebne-rzeczy około kilograma i solidne wykonanie. i mieści się w moim garnku pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m. Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 A czy są szynkowary do których nie trzeba używać woreczków? Czy aluminium to dobry materiał na szynkowar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Co polecicie na start? Oszczędzaj pieniądze, startuj z dobrego! http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html Skąpy płaci dwukrotnie, a pożądliwy całe życie! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Praska prostokątna nierdzewna , bądź forma mandolinkowa.Na ebay-u możesz dostać za okolo 30 euro używkę w niezłym stanie. http://www.ebay.de/itm/Schinkenform-Schinkenpresse-Pastetenpresse-Pastetenkocher-Kochschinkenfo-/321071356914?pt=Metzgereiausstattung&hash=item4ac1581bf2#ht_500wt_1203 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Proponuję posłuchać rady kolegi Feedelmana też mam taką i służy mi już kilka lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Witam. Jak już kiedyś pisałem, udało mi się odkupić parę szynkowarów po likwidowanej masarni w okolicach HH https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1916938793&sid=9a41b2642f2b081387a87a2a8cd5183a&start=195 Zostało ich jeszcze trochę i jeśli ktoś ma ochotę, to odsprzedam za cenę zakupu, a może i trochę taniej. Zapłaciłem 50 € od sztuki. Są odlewane z aluminium, z wsadem około 3 kg. Stan techniczny jest zadawalający, jednakże noszą ślady użytkowania. Wysyłka z Polski na mój koszt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Jaka pojemnośc ?? Jaka cena?? Jaki Kontakt?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Jondek Jaka pojemnośc ?? z wsadem około 3 kg. Jondek Jaka cena?? za cenę zakupu, a może i trochę taniej. Zapłaciłem 50 € od sztuki ,Wysyłka z Polski na mój koszt Jondek Jaki Kontakt?? dyzio, PW, e-mail Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m. Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 A szynkowar ze stali nierdzewnej warto czy to taki sam wybór jak aluminium :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.