arkawroc Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 z gotowej mieszanki młyny polskie o.52kg mieszanki + 2 łyżki mąki pszennej zwykłej,0.35l letniej wody , 15g drożdży świeżych. Waga po upieczeniu w takiej postaci 0.88kg:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ba7f94afb47d665.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/191bea04425019cd.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/543d8ba3a206ff19.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TD Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 Witam,jeszcze parę miesięcy temu piekłam pyszny chlebek,ostatnio nie mam dla kogo piec bo dzieci wyjechały z domu na studia i nie tylko.Zdjęcia chlebka teraz nie mam,ale zapewniam ,piekłam go wiele razy i wszystkim smakował.Przepis na ten chlebek dałam moim znajomym i tez bardzo sobie chwalili smak chlebka w połączeniu żółtego sera i kminku ,polecam przepis. Chleb domowy SKŁADNIKI * 1 kg mąki pszennej* 5 dag drożdży... * 2 jajka* ok. 1 łyżeczki soli* 500 – 700 ml letniej wody* 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)* 1 płaska łyżeczka majeranku , kminku , oregano lub bazyli.* odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, łyżeczkę majeranku,tyle samo kminku ,bazylii i żółty ser pokrojony w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w temp.180 stopni przez ok 55 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 TD, To we wtorek podejdę do tego twojego chciałem taki ze strony głównej pt. Chleb do pracujących inaczej ale będzie ten :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TD Posted November 27, 2011 Report Share Posted November 27, 2011 super polecam,ważne aby wszystkie składniki miały taką sama temperaturę,a sera można dodać więcej i kminku też ,jak kto co lubi....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.