Jump to content

chleb cebulowy


arkawroc

Recommended Posts

z gotowej mieszanki młyny polskie o.52kg mieszanki + 2 łyżki mąki pszennej zwykłej,0.35l letniej wody , 15g drożdży świeżych. Waga po upieczeniu w takiej postaci 0.88kg:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ba7f94afb47d665.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/191bea04425019cd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/543d8ba3a206ff19.html

Link to comment
Share on other sites

Witam,jeszcze parę miesięcy temu piekłam pyszny chlebek,ostatnio nie mam dla kogo piec bo dzieci wyjechały z domu na studia i nie tylko.Zdjęcia chlebka teraz nie mam,ale zapewniam ,piekłam go wiele razy i wszystkim smakował.Przepis na ten chlebek dałam moim znajomym i tez bardzo sobie chwalili smak chlebka w połączeniu żółtego sera i kminku ,polecam przepis.

 

Chleb domowy

 

SKŁADNIKI

 

* 1 kg mąki pszennej

* 5 dag drożdży

... * 2 jajka

* ok. 1 łyżeczki soli

* 500 – 700 ml letniej wody

* 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)

* 1 płaska łyżeczka majeranku , kminku , oregano lub bazyli.

* odrobina cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, łyżeczkę majeranku,tyle samo kminku ,bazylii i żółty ser pokrojony w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w temp.180 stopni przez ok 55 min.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...