Jump to content

Jelita

tusiaczek

Recommended Posts

W sumie jelita to nie sprzet ale że akurat znalazlem fajnego dostawce to zapodaję WB :grin:

Okazuje się ze pod mym nosem a konkretnie w miejscowości Żukowo pod Gdańskiem mieści się firma Kadek która to jest jednym z większych dostawców jelit na rynek jewropy. Wystawiają się między innymi na Alledrogo ale osobiscie tych z aukcji nie polecam bo maja tam paczki 10-15 metrowe z końcówek produkcyjnych. Natomiast w ofercie mają kalibrowane jelita wieprzowe i baranie w paczkach po 90m w super ekstra jakości. A i cena zachęca bo paczka tych eksportowych wieprzowych kosztuje 45 złociszy a baranie od 60. Przetestowane przy okazji ostatniego wędzenia - ladne długie odcinki, nie pękają itp.

...nie pękają itp...

Ciekawi mnie z jakiego lejka korzystałeś, metal czy czy tworzywo sztuczne,

jaka średnica zewnętrzna lejka? :cool:

Wiadomo, ze to konkurencyjna firma jest w stosunku do innych,

wiec cena to nie może być jedyny argument.

Tak więc "wytrzymałość błony" to już jest coś! :wink:

Ja na ten przykład wole dodać parę groszy

i "zaspokoić siem" tam gdzie mnie lubią

i ja "lubiem ich". :grin:

Generalnie to jednak powinniśmy wspierać zaprzyjaźnione firmy

kolegów z forum a nie tak jak "wiatr podwieje". :rolleyes:

.

Ja akurat w zaden sposób nie jestem zaprzyjaźniony czy też związany z firmą Kadek. Wynalazłem ich całkowitym przypadkiem jak zabrakło jelit. A że towares mają extra wyszło w praniu. Tak jak pisalem nie polecałbym ich wyrobów z Alledrogo ale już te robione na rynek masarski i konfekcjonowane po 90 m już jak najbardziej.

Lejek miałem z tworzywa, średnica coś koło 22 mm. A jelita nie pekaję przy nadziewaniu ale i co wazniejsze moim zdaniem to że nie pękają przy okręcaniu pętek.

Właśnie skończyłem rozmawiać z Panią z tej firmy a wcześniej odwiedziłem ich stronkę :)

Ja tam się nie znam ale dla mnie to mistrzostwo świata. Bedę u nich zamawiał ok 1000 m, żeby koszty przesyłki zminimalizować i już.

Ceny mają niższe niż ja do tej pory kupowałem a po moich wczorajszych doświadczeniach z baranimi jelitami dzisiaj od rana szukam lepszego rozwiązania. Ten temat spadł mi jak z nieba :)

Dzięki Tusiaczku :)

Dzięki Tusiaczku :)

A proszę bardzo :grin: Cieszę się że mogłem pomóc.

A co do jelit z ubojni to jakoś tak średnio mam zaufanie co do jakości i trwałosci. Miałem ze dwa razy i raczej się zawiodłem. Te używam od niedawna ale jakośc napradę pierwsza klasa. No i najważniejsze że prawie pod domem i w razie przysłowiowego niemca wsiadam w auto i za pół godzinki mam jelita.

• 1 month later...

witam

przeczytałem właśnie o jelitach firmy Kadek

kupiłem niedawnoich jelita i zamiast 15 metrów udało mi się naciągnąć jedynie 11

ciekawi mnie czy ten pęczek który tak pan chwali miał 90

laki12

Jeżeli chodzi o te sprzedawane przez Kadek na Allegro to rzeczywiście kicha. Jakieś popłuczyny poprodukcyjne a nie jelita. Ja raz miałem nawet chyba mniej niz te Twoje 11 metrów więc tych z Allegro już nigdy nie kupię. Ale te kalibrowane i konfekcjonowane po 90m to całkiem inna bajka. Nie mierzyłem długości, ale myślę że raczej jest tam zadeklarowane 90m.