Jump to content

szynka westfalska


cedro

Recommended Posts

opłukać szynki i wytrzeć do sucha, obsypać ją mocno solą, którą należy zmięszać z saletrą i łutem czerwonego sandalu [?!].dolać trochę całego pieprzu i gożdzików.do beczułki, w którą się szynkę wkłada,wrzuca się trochę bobkowych liści i pokruszonego czosnku.przykryć płótnem i odstawić do piwnicy.co kilka dni odwracać szynkę.po miesiącu wyjąć szynkę tę z beczułki obmyć ją w zimnej wodzie i włożyć w naczynie czyste,poczem zalać ją winnemi[? ! ] drożdżami.po 10 dniach wyjąć ją , do sucha wytrzeć, owinąć w bibułę[?!] i wędzić przez 4-6 tygodni [! ] .następnie powiesić szynkę nad zapalonym jałowcem i wędzić przez parę dni.

szynki gotowe zaszyć w płótno i przechowywać w suchym popiele.

 

z powodu dużego zniszczenia nie ma daty ani autora, jest tylko sugestia o korzystaniu z rad ś.p. lucyny ćwirciakiewiczowej. jeśli jesteście zainteresowani w wolnej chwili wklepię wiecej przepisów. w przepisie zachowałem org. pisownie

Link to comment
Share on other sites

czy ktoś wie co to jest sandal i po co drożdże winne w tym przepisie?

Cedro: :???: "łutem czerwonego sandalu" jest to może około 17gr, z drzewa sandałowego :smile: drożdże winne+ wino daje dłuższy proces wytwarzania drożdży co końcowym efektem będzie smak, zachodzi tam mało widoczna zmiana barwy (nie tylko) , zabezpiecza mięso. Ta szynka jest super :tongue: :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...