cedro Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 opłukać szynki i wytrzeć do sucha, obsypać ją mocno solą, którą należy zmięszać z saletrą i łutem czerwonego sandalu [?!].dolać trochę całego pieprzu i gożdzików.do beczułki, w którą się szynkę wkłada,wrzuca się trochę bobkowych liści i pokruszonego czosnku.przykryć płótnem i odstawić do piwnicy.co kilka dni odwracać szynkę.po miesiącu wyjąć szynkę tę z beczułki obmyć ją w zimnej wodzie i włożyć w naczynie czyste,poczem zalać ją winnemi[? ! ] drożdżami.po 10 dniach wyjąć ją , do sucha wytrzeć, owinąć w bibułę[?!] i wędzić przez 4-6 tygodni [! ] .następnie powiesić szynkę nad zapalonym jałowcem i wędzić przez parę dni. szynki gotowe zaszyć w płótno i przechowywać w suchym popiele. z powodu dużego zniszczenia nie ma daty ani autora, jest tylko sugestia o korzystaniu z rad ś.p. lucyny ćwirciakiewiczowej. jeśli jesteście zainteresowani w wolnej chwili wklepię wiecej przepisów. w przepisie zachowałem org. pisownie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 ... są zainteresowani (zawsze tego typu przepisami) ... dawaj następne pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin12439 Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 no jasne, że jesteśmy zainteresowanimnie szczególnie interesują kiełbasyjak masz jakieś przepisy to tylko pisz w miarę możliwości oczywiście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cedro Posted March 11, 2007 Author Report Share Posted March 11, 2007 czy ktoś wie co to jest sandal i po co drożdże winne w tym przepisie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derex Posted March 11, 2007 Report Share Posted March 11, 2007 czy ktoś wie co to jest sandal i po co drożdże winne w tym przepisie? Cedro: :???: "łutem czerwonego sandalu" jest to może około 17gr, z drzewa sandałowego :smile: drożdże winne+ wino daje dłuższy proces wytwarzania drożdży co końcowym efektem będzie smak, zachodzi tam mało widoczna zmiana barwy (nie tylko) , zabezpiecza mięso. Ta szynka jest super :tongue: :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.